[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 653
46 787
113
Ez érdekes lehet még nekünk is.
Ukran-Usa megallapodas tervezet

legújabb tervezet kiváltságos hozzáférést biztosítana az Egyesült Államoknak Ukrajna ásványlelőhelyeihez, és előírná Kijevnek, hogy a természeti erőforrások ukrán állami és magáncégek általi kiaknázásából származó összes bevételét közös befektetési alapba helyezze.

A tervezett megállapodás azonban állítólag nem nyújtana amerikai biztonsági garanciákat Kijevnek – amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kiemelt prioritása volt – az Ukrajna területének 20 százalékát elfoglaló orosz erőkkel szemben.

Trump lehet a megoldás a magyar ügyre
A dokumentumban található egyik meglepetés az Egyesült Államok azon követelése volt, hogy

a Gazpromtól átveszik az irányítást az Ukrajnán keresztülfutó gázvezetékek felett.

Donald Trump amerikai elnök azért szeretne részesedni Ukrajna ásványkincséből, hogy Amerika visszakapja az eddig kifizetett háborús támogatást. Az, hogy a kibányászott ásványkincsek melyik országhoz kerülnek, Magyarország számára első körben nem döntő kérdés. Ugyanakkor

az, hogy ki üzemelteti a nyugatra, így hazánk felé haladó orosz gázvezetéket, már kiemelt jelentőségű.

Ugyan Magyarország energiabiztonsága a Török Áramlat vezetéknek köszönhetően rendben van, mégis a beszerzés diverzifikálása egyértelmű érdek. Azt lehet feltételezni, hogy ha Trump elnök megszerzi az ukrajnai vezetékeket, akkor az üzleti érdeke is azt fogja diktálni, hogy a gázszállítás újrainduljon. Ez ugyanis leállt.

Azért nem olyan biztos hogy ezt az ukránok aláfogják írni. A segélyekkel egyre csökken az USA befolyása és zsaroló potenciálja az ukránok felé/felett....

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 653
46 787
113
Ha az USA megszünteti a segélyezést az Európai országok nem tudják pótolni a kiesést. Akkor ennyi volt.

Amúgy meg így is úgy is vége az amcsi segélyezésnek: kizárt hogy még egy segélycsomagot átnyomjanak a kongresszuson. Szándék sincs rá.
A Biden-féle csomagot leszállítják, azzal őszig nagyjából elvannak. Utána meg nem jön semmi (ami szinte biztos) akkor az ukránok nem érdekeltek, hogy ezeket a pofátlanul előnytelen szerződéseket aláírják.

Sztem a Dnyeper vonala tartható így is. Oroszoknak nincs ereje lenyelni egész Ukrajnát.

• Hűha

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 125
87 838
113
Amúgy meg így is úgy is vége az amcsi segélyezésnek: kizárt hogy még egy segélycsomagot átnyomjanak a kongresszuson. Szándék sincs rá.
A Biden-féle csomagot leszállítják, azzal őszig nagyjából elvannak. Utána meg nem jön semmi (ami szinte biztos) akkor az ukránok nem érdekeltek, hogy ezeket a pofátlanul előnytelen szerződéseket aláírják.

Sztem a Dnyeper vonala tartható így is. Oroszoknak nincs ereje lenyelni egész Ukrajnát.
Miert szüntetnék meg? Trumpnak nem olyan a személyisége, hogy lenyelje azt a békát, hogy Putyin kb leszarja a béketervét.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 653
46 787
113
Miert szüntetnék meg? Trumpnak nem olyan a személyisége, hogy lenyelje azt a békát, hogy Putyin kb leszarja a béketervét.
De olyan sem, hogy még akár egy centet is az ukránokra költsön! :D
Inkább meg próbálja az oroszokat szívatni, szankcionálni - már ha van még hova...

• Tetszik
Reactions: aquarell

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 125
87 838
113
De olyan sem, hogy még akár egy centet is az ukránokra költsön! :D
Inkább meg próbálja az oroszokat szívatni, szankcionálni - már ha van még hova...
Dehogynem. Nekik az a fontos, hogy befejeződjön a háború, de ő ezt nem olyan hülyén képzeli el mint mi, hogy adják meg magukat az ukránok azonnal Putyin meg csinaljon azt amit akar. Nem teljesen ment el az esze és ez azért látszik is az orosz politikáján.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
680
3 985
93
Érdemes lenne elolvasni de Bogár Lászlo is egy hülye azt itt tevékenykedő fórumozokhoz képest .Persze.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 400
28 315
113
Így van, pontosan erre utaltam én is! Úgy látom nincs itt lófasz csodaterv de semmi, meg hatástanulmányok, A, B, C tervek, bepróbálkozott yenki stílusban, azt pofáncsapta a valóság mint egy western söröző forgó ajtaja kb.!
Melyik mondta itt, hogy ez egy roppant ravasz, átgondolt mesterterv?? Melyik volt?!?!

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
539
3 435
93
Érdemes lenne elolvasni de Bogár Lászlo is egy hülye azt itt tevékenykedő fórumozokhoz képest .Persze.

Van ebben a cikkben egy nagyon jó mondat:

minden, ami „költség”, az a nemzetállam Amerikát terheli, és minden, ami ennek a haszna, az a globális birodalmi Amerika óriáscégeinek profitját gyarapítja.

Ezért gondolom azt, egy előttem hozzászóló szavaival élve, hogy faszság a “magas hozzáadott érték” és minden más sallang.

Nem az itt a baj, hogy mennyi a munkás bére, hanem az, hogy a profitot szabályozatlanul lehet hajszolni. És láss csodát, belerokkannak a társadalmak abba, hogy a felső 1% szedi be a profit 90%-át.

Azért van most Kína óriási előnyben, mert ott van egy nehezen befolyásolható központi hatalom és egy azzal együttélni képes nép. Ők parancsba tudták adni az embereknek, hogy egy gyerek. Meg tudták állítani a túlnépesedést (a demográfiai “problémák” az elkövetkezendő pár évtizedben értelmezhetetlenek, ne hozzátok fel).

Amerikában ez a tervezett irányba állítás sokkal kevésbé kivitelezhető. A vámokkal próbálnak a célok felé lépni, valójában nem hatékony eszköz, csak nekik nincs jobb.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
272
864
93
Van ebben a cikkben egy nagyon jó mondat:

Ezért gondolom azt, egy előttem hozzászóló szavaival élve, hogy faszság a “magas hozzáadott érték” és minden más sallang.

Nem az itt a baj, hogy mennyi a munkás bére, hanem az, hogy a profitot szabályozatlanul lehet hajszolni. És láss csodát, belerokkannak a társadalmak abba, hogy a felső 1% szedi be a profit 90%-át.

Azért van most Kína óriási előnyben, mert ott van egy nehezen befolyásolható központi hatalom és egy azzal együttélni képes nép. Ők parancsba tudták adni az embereknek, hogy egy gyerek. Meg tudták állítani a túlnépesedést (a demográfiai “problémák” az elkövetkezendő pár évtizedben értelmezhetetlenek, ne hozzátok fel).

Amerikában ez a tervezett irányba állítás sokkal kevésbé kivitelezhető. A vámokkal próbálnak a célok felé lépni, valójában nem hatékony eszköz, csak nekik nincs jobb.
Nemzetállam Amerika
De a kedvencem, hogy a végén ez van: A szerző közgazdász (Minthogyha ezzel meglehetne védeni azt az orbitálisan silány cikket. Hé, szia, van papírom, szóval okos vagyok és higgyél nekem)

• Robot

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
539
3 435
93
Nemzetállam Amerika
De a kedvencem, hogy a végén ez van: A szerző közgazdász (Minthogyha ezzel meglehetne védeni azt az orbitálisan silány cikket. Hé, szia, van papírom, szóval okos vagyok és higgyél nekem)
Lássuk be, hogy ez két teljességgel lényegtelen részlet. Persze lehet rajtuk rugózni, de az inkább csak a saját magad kielégítése.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: vata and Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 468
64 402
113
Segitsetek...
Felveszek hitelt a kinaitól, amiből kinai termékeket veszek, fiztnem kell kamatot és törlesztenem kell a hitelt is.
Mikor nem fizettem a kinai termékekért?

• Tetszik

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
307
2 989
93

Kb senkinek sincs ereje/kedve lenyelni Ukrajnát úgy, hogy kap a nyakába mondjuk 20 millió éhes és követelező szájat is mellé! A Nyugatnak, új tulajdonosoknak csak a területek kellenek, mert már meg van, hogy ők kit akarnak odatelepíteni, de nekik nem kell egy ukrán sem. Az egyik cél pont az, hogy az ukránok vagy menjenek el Ukrajnából vagy áldozzák fel őket, persze a piszkos munkát és a balhét más vigye el.
Egyedül csak az oroszok tudnának mit kezdeni egy önként, Oroszországhoz csatlakozni akaró tömegekkel, mivel testvérnépről beszélünk.
Oroszországnak még jól is jöhetne pár millió baráti ukrán!

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 716
39 027
113
Nemzetállam Amerika

Lássuk be, hogy ez két teljességgel lényegtelen részlet. Persze lehet rajtuk rugózni, de az inkább csak a saját magad kielégítése.
Pedig teljesen jól látja Bogár Làszló,eddig is a haszon privatizálása, a veszteségek államosítása zajlott, ez ugyanis a kapitalizmus alapállapota. Valóban két USA van. Az egyik a korporációké és a nagytőkéé, a másik az adófizető polgároké. A nemzetállam USA zsírján hízik a korporatív USA.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
272
864
93
Pedig teljesen jól látja Bogár Làszló,eddig is a haszon privatizálása, a veszteségek államosítása zajlott, ez ugyanis a kapitalizmus alapállapota. Valóban két USA van. Az egyik a korporációké és a nagytőkéé, a másik az adófizető polgároké. A nemzetállam USA zsírján hízik a korporatív USA.
Nincs olyan, hogy "nemzetállam" az Egyesült Államokban, ha csak az ottani bőrszín alapján lévő egyszerű megkülönböztetést nézzük, akkor is vannak latinok, fehérek, afro-amerikaiak (és indiánok). Hogyha meg ezen belül is etnikumot nézünk, akkor meg főleg színes palettát kapunk.
A problémám a fenti irománnyal, hogy túlságosan ponyván igénytelenül van megfogalmazva, néhol féligazságokkal, máshol meg "jól hangzó" mondatokkal operál, amiknek értelme legjobb esetben is vitatható (szigorúbban nézve pedig szimplán értelmetlen).

Erre jó példa, hogy a Trump-kormányt a cikk szavaival élve "birodalomváltásnak" nevezi és aztán így folytatja:
Megbukott az „óbirodalom”, amely permanens háborúval akarta a világot arra kényszeríteni, hogy folyamatosan „refinanszírozza” ezt a felfoghatatlan adósságtömeget. A Donald Trump által képviselt „újbirodalomra” most egy olyan együttműködési rendszer kialakítása vár, amely békés egyezség keretében próbálja elérni mindezt. Stratégiai törekvésének lényege, hogy újraiparosítsa Amerikát, lehetővé téve azt, hogy óriási deficit helyett tartós aktívuma legyen a kereskedelmi mérlegben.

Van itt írva sokmindenről, de kevés lényeg és sok féligazág. Mi az "óbirodalom"? A cikk sokszor ír globális gazdasághatalomról (vagyis az óriás cégek). De ezek az óriáscégek nem dőltek össze a Trump-kormány miatt, sőt a big tech beállt mögé. Ez az "óbirodalom" lehet mondjuk gazdasági rendszer is és akkor lenne nekünk egy féligazság, mivel a Ronald Reagen óta fennálló szabadkereskedelmi vagy "neoliberális" kereskedelmi rendszer valóban hanyatlóban van a vámoknak köszönhetően, de ezt a cikk nem fejti ki, hanem odarak egy szép és jól hangzó mondtatot.
A békés egyezség pedig igazán nevetséges kijelentés, tekintve, hogy egy vámháborúval kezdődött az egész.
Az újra iparosítás pedig megint egy féligazság. Igen, azt akarja Trump, hogy újra iparosodjon az usa (meg egyébként a demokraták is ezt akarják, csak ők hatalmas támogatásokkal próbálnák elérni), de nem azért, mert akkor visszaverjük a gonosz óriáscégeket, hanem már egy ideje dereng az amerikai felsővezetésnek, hogy bár a jelenlegi munka kiszervezésnek köszönhetően nem a saját polgáraiknak kell robotolnia rossz körülmények között és a cégek megspórolják a dolgozók bérét/egészségügyi ellátását/emberhez méltó munkakörnyezet létrehozását, de felmerül a probléma, hogy mikor válik nemzetbiztonsági kockázattá, hogy a tengerentúl gyártunk mindent a geopolitikai riválisunknál. A cikk ezt is kifejthetné.

Vannak még sokkal több probléma, de több időt nem ér ez a még mindig hihetetlenül silány írás.

• Vicces
Reactions: vata

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 716
39 027
113
Nincs olyan, hogy "nemzetállam" az Egyesült Államokban, ha csak az ottani bőrszín alapján lévő egyszerű megkülönböztetést nézzük, akkor is vannak latinok, fehérek, afro-amerikaiak (és indiánok). Hogyha meg ezen belül is etnikumot nézünk, akkor meg főleg színes palettát kapunk.
Nos, sokat akkor nem látsz az USAból. A bőrszínmenti megkülönböztetés, etnikum? Ki az aki az USAt felemelte? A közép-keleteurópai bevándorlók, a holland-protenstáns-puritán közösség után, ott voltak az olaszok, németek, zsidók. A bőrszín, másodlagos, egészen addig, amíg a gazdaság prosperál. Mára, már nem. Az USA nem az iparról híres, hanem a fogyasztás által hajtott gazdasági buborékról. Milyen színes palettát nézünk? A börtönök jórészt sötétfehérekkel vannak tele, a sárgák pedig alulprezentáltak, ahogy a fehérek is a lélekszámuk alapján. Az USA nemzetállama a fehér európai dolgozó réteg....

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
539
3 435
93
A problémám a fenti irománnyal, hogy túlságosan ponyván igénytelenül van megfogalmazva, néhol féligazságokkal, máshol meg "jól hangzó" mondatokkal operál, amiknek értelme legjobb esetben is vitatható (szigorúbban nézve pedig szimplán értelmetlen).
Ezzel teljesen egyetértek, én is úgy gondolom, hogy alapvetően értéktelen írásról van szó.

Ugyanakkor az általam idézet egy mondatot lényegesnek és helyesnek tartom, ezért idéztem és írtam kapcsolatos véleményt.

Az előző, rövidebb hozzászólásodra pedig azért reagáltam úgy, ahogy, mert az ilyen rövid, szarkasztikus odaszúrások rendkívül károsak és feszültség-növelők, még akkor is, ha valahol megalapozottak.

Egyébként szerintem - érzésre, nem tudom alátámasztani - nem teljesen alaptalan a nemzetállam kifejezés. Mintha lett volna egy erős “amerikai vagyok” tudat és büszkeség az USA útlevélre az elmúlt évszázad második felében. De lehet, hogy csan nekem jött át így a médiából.

A fentiektől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy az USA eszközkészlete jelenleg nem jó a következő 20-30 év kihívásainak kezelésére. A nyugati, egyén szabadságára, kötetlenségére és egyéni érdekeire épülő társadalmak sokkal nehezebben alkalmazkodnak, mert az evolúcióhoz hasonlóan történnek a változások.

Az evolúció kitermelt néhány fajta tulipánt pár millió év alatt, amit utána az ember nemesített pár száz év alatt. Valami ilyesfajta különbséget látok az USA és Kína között is.

Szerintem a helyi gyártás minden területen központi követelmény kellene legyen. Sok oka van, de leginkább az egyensúly és a rugalmasság miatt fontos.

• Tetszik
Reactions: gergo55