[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 457
14 368
113
mi: támogatjuk Kína követelését a Paracel-szigetekre és a Japán elleni szigetvitában. Támogatjuk továbbá Tajvan újraegyesítését az anyaországgal és az Indiával szembeni vitájában.

 

Littlejohn, nem látok ebben semmi hihetettlent, mivel DK számára ezek a kérdések nem különösebben érdekesek.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 457
14 368
113
Biztosra veszem, hogy ÉK határánál felsorakozott Kínai haderőnek van egy amolyan 66-os parancsa (mint a Csillagok Háborújában), ha netalán kezelhetettlenné válna az ÉK vezetés.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 241
81 569
113
"Kim Dzsongun határozottan felszólította az Európai Uniót és az Amerikai Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul fejezzék be agresszív beavatkozásukat Magyarország belügyeibe. Egyben felajánlotta Orbán Viktornak a testvéri Koreai Népi Demokratikus Köztársaság erkölcsi és katonai segítségét."

 

erről tudtok valamit?Vagy fake?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 457
14 368
113
Igen, megjelent a hír:)

http://www.hocipo.hu/index.php?option=com_napihirek
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 609
15 802
113
Herr Mackensen....

Bár ilyen egyszerű volna..... A játszmában túl sok a résztvevő. A két ország (bármilyen erős is gazdaságilag DK) csak szemlélője, illetve szenvedője a történéseknek. Ami 1950-ben egyszerű szovjet-amerikai szembenállásból következett, mára egy földrész, hovatovább az egész világ érdekcsoportjainak fókusza.

Abban azonban nem értek egyet, hogy DK érdektelen a fenti kérdésekben. Vagy Kínával, vagy ellene. Vele nagyon erős másodhegedűsök lennének (ha az USA hagyná a leválást az érdekszférájáról). Ellene pedig egy viszonylag széles, ámde széthúzó, kvázi szövetség vezető ereje lehetne (Japán, Philippines, Vietnam, India, stb.) az USA helyi "képviselőjeként."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 241
81 569
113
Innentől kezdve meg van oldva az ország katonai és politikai biztonsága!!!!Cserébe adhatnánk nekik pár helyit fizetség képen.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 457
14 368
113
Úgy értettem, hogy DK számára az általad felsorolt tényezők nem jelentenek különösebb prblémát (azon a tényen kívül, hogy a szomszédságukban van). Tehát nem DK érdektelen:)

Az 50-es évek óta pedíg tényleg hatalmasat változott a világ. Akkor Kína számára ÉK egy hű szövetséges volt, míg Japán, DK, Amerika, Tajvan esküdt ellenségek. Most viszont ezek az államok a legjelentősebb kereskedelmi partnerei és ÉK egy kis segdugasz államocska a határa mentén amivel ő sem nagyon tud mit kezdeni. A nagy kérdés az, hogy milyen megeggyezésre tud jutni Peking és a fent felsorolt államok.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 528
64 614
113
Molni!

Éhínség nem attól van, mert nincs föld amit megműveljenek, hanem mert a mezőgazdaság is kőkorszaki szinten van. Mindent a tervutasításos rendszer szerint intéznek a Kedves vezető helyszíni útmutatásai alapján. A további szakértelem az külön hátrány mindenki más számára.

 

Amiben szerintem Dél-Korea már jóideje gondolkodik az a megnyerhető szcenario, ami a korlátozott, lefegyverző csapás és a mielőbbi országegyesítés kierőszakolása, lehetőleg déli vezetéssel. Ez utóbbi persze olyan aggályokba is ütközhet, hogy ugye ez jelenleg két külön ország, így ha Dél átveszi a vezetést az egyesített ország felett, az abban az adott szituációban netto agresszió, semmi más.

Egyetlen, jól követhető példa talán az NSzK-NDK egyesülés forgatókönyve lehet. Persze ez háború nélkül történt és óriási kedvezmény volt az egykori NDK fővárost a szövetségi fővárosnak meg- illetve visszatenni. Bár ez utóbbi tényben ugye egyszerűsítő tényező az, hogy Berlinben korábban is létezett NSzK fennhatóságú terület.

Vissza a két Koreára, ők gyakorlatilag a klasszikus krimi felállást reszkírozzák, azaz ahol egy fegyver felbukkan, az el is kell, hogy süljön, magyarán, ahol, egy geopolitikailag ennyire korlátozott zónában ennyi fegyvert, ekkora népgazdasági áldozatok árán, ilyen hosszú ideje halmoznak fel, ott háborúnak is ki kell előbb-vagy utóbb törnie. A mi mostani kis dialógusunk fő csapásiránya azonban szerintem továbbra is az, hogy egy esetleges háború Dél-Korea számára valóban zárulhat-e mindent egybevetve kedvező eredménnyel?
 

atta

Member
2013. január 26.
278
0
16
Koreában kevés a termőföld, hegyes völgyes vidék. Ennek ellenére Dél-Korea elérte, hogy az alapvető élelmiszerből, a rizsből önellátó legyen. Legalábbis a 90-es években önellátó volt, azóta lehet, hogy kicsit romlott a helyzet a népesség növekedése és a termőterületek csökkenése miatt. Északon viszont valóban sokkal alacsonyabb színvonalú a mezőgazdaság. Számomra furcsa, hogy ott az egyik fő termény a kukorica.

A két Korea között sokkal nagyobb a különbség mint a két Németország között volt. Itt egy békés egyesítés is nagyon nehéz lenne.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
795
2 073
93
Allesmor Obranna: szvsz erősen pirruszi győzelem lenne. Az sem jó, ha csak a fejet vágják le, mert akkor csődbe döntik saját magukat. Más kérdés, hogy szerintem nagy részük képtelen lenne beilleszkedni.

Azt meg, hogy túl sok embert mészárolnak le a háborúban, a Nyugat számára nem igazán eladható. Még ha az északiak netán atomot vetnének be, akkor sem lehet az országból nukleáris sivatagot csinálni, ha az amerikaiak képesek is lennének rá. Főleg, hogy ennek a kínaiak sem tapsolnának túlzottan.

A békés egyesítést elképzelhetetlennek tartom. Ha csak az itthoni történelemből indulnék ki, pl. Rákosi csak úgy kiengedte volna a kezéből a hatalmat?

Írtad, hogy. "így ha Dél átveszi a vezetést az egyesített ország felett, az abban az adott szituációban netto agresszió, semmi más." És? A történelmet a győztesek írják, az északiak meg már megszokták, hogy döntenek helyettük.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Van értelme a Nagy Sakktáblának!

Testudo tőlem kaptál egy 5-öst egy pipa formájában. Köszönet, visszaadtad a hitem.
sf-laugh.gif


Mac: Ember, te is őrült vagy, 1 pipa tőlem! Gangnam Style… ez nagy volt!
sf-cool.gif


Nagyon jó gondolatokat olvasok, de – menjünk picit csak regionális szintre – ugyanúgy párhuzamosan működik a go, a sakk és a póker is. A nagy globális erőtér sok-sok lokális/regionális erőtér egyidejű összehangolásából áll a különböző - valóban elsöprő erejű - érdekek eredőjeként. Korábban jeleztem, hogy ÉK is egy csapda, amit a nagyhatalmak kölcsönösen egymásnak állítottak. Tök mindegy, hogy ki kezdte, azóta ott mindenki sakkozik vagy pókerezik vagy go-t nyom. Egy blöff is lehet tudatos sakklépés illetve egy tudatosan felépített sakklépésnek látszó esemény is lehet sima beugratás, azaz blöff. Ezt van, aki fantáziának, van aki stratégiának hívja. Én azt mondom, fantázia nélkül nincs stratégia.
sf-wink.gif


Visszatérve Észak-Koreára. Miért gondolja bárki, hogy az ottani hatalmi elit hülyék gyülekezetéből áll? Erről szó sincs, ők is pontosan ismerik a sakk/póker/go helyi játékszabályait, ráadásul 60 éve képesek fenntartani egy keményen diktatórikus rendszert miközben mindenhonnan nyomják őket. Lehetőleg a két Koreát egymás ellen. Hagyományosan az egyik mögött az USA, a másik mögött Kína áll. A térségben még van két közvetlenül is érintett ráadásul, világszinten sem mellékes hatalom: Oroszország és Japán. Az USA és főleg Kína árnyékában Moszkva és Tokió is másodkörös hatalom, azaz regionális szinten egyforma befolyással bírnak a másik kettőhöz képest Korea kérdésben. (Globális szinten nyilvánvaló, hogy azért Tokió nem Moszkva ligájában focizik, mint ahogy egy Párizs sem Washington.) Az egyetlen, ami közös bennük, hogy mindkettőnek az a jó, ha az USA és Kína egyre inkább egymásnak feszül!

ÉK ebben a történetben elsősorban Kína előretolt gyalogja. Ugyanakkor ez a gyalog is gondolkodik, a puszta léte (Dél-Koreával együtt, ezt nagyon fontos megérteni!!!) egy olyan kényes geopolitkai súlypontot jelent, ami ha megbomlik, akkor a globális erőtérben földrengésszerű változások generálódhatnak, mégpedig hihetetlen rövid idő alatt. Közös összhatalmi orosz-rulett, mindenki körben egymás homlokához tartott csőre töltött lőfegyverrel áll. A ravaszt senki sem húzta még meg és közben mindenki mindenkivel egyezkedik nyíltan vagy nem annyira nyíltan.

Hogy ez a szituáció végül hova fog torkollni, valójában nem tudni. Ha csak ez az egy régió lenne ilyen szinten robbanásveszélyes, talán még kezelhető akár 3 hatalmi egyensúlyozással is. Ugyanakkor – és itt jön a képbe a Sakktábla egy másik része – a Közel-Kelet dettó ugyanígy áll. És akkor még nem is beszéltünk Közép-Ázsiáról, az EU-ról és az atlanti együttműködésről vagy Dél-Amerikáról. És ezen a fórumon nem is fogunk, nyugi!
 

Testudo

Member
2011. február 25.
45
1
6
Montezuma örülök neki, bár nem tudom pontosan melyik gondolatom volt az?
sf-wink.gif


 

Az előttem szóló bölcsek közül már valaki utalt rá, de azért szeretném kihangsúlyozni azt a tényt, hogy Dél-Korea bár gazdasági és társadalmi rendszere hasonlít Japánéhoz, történelmileg finoman szólva egyáltalán nincsenek jóban. Így a "LittleJohn" féle Déli ajánlat Kínának nem is olyan lehetetlen.

Lehet, hogy Koreából nézve Magyarország és Szlovákia (v. Románia) (ugyanilyen pl: Törökország és Görögország) NATO-tag és mint ilyen roppant jóban kéne legyünk, mondjuk a Szerbekkel szemben, de akik itt élünk pontosan tudjuk, hogy milyen szinten tudjuk utálni egymást.

Szóval nem lehetetlen, hogy bizonyos kérdésekben Kína és DK álláspontja közelebb lehetne egymáshoz, ha az ÉK kérdés nem nehezítené a kapcsolatukat.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 243
83 379
113
Érdekes írás ......http://carnegieendowment.org/2013/02/12/stranglehold-context-conduct-and-consequences-of-american-naval-blockade-of-china/fowj
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 151
19 041
113
"A jól lakott napközis (Kim Dzsong Un) azt is elmondta, hogy a támadást az elitnek számító Kim Ir Szen repülődandár nyitja meg MIG-21MF és Szu-7 gépekkel."

 

Csendesen jegyzi meg ilyenkor az ember, hogy hadműveleteket, azok lebonyolítását, terveit, nem szoktak előre csak úgy a nagyvilág tudomására hozni. Főleg nem a kommunista érdekeltségekben.

Vagyis, az a "kölökgólya" blöfföl, nem is kicsit. :) Jómagam már csak arra lennék kíváncsi, meddig meri emelni a tétet. Már 19-nél jár, mer még lapot húzni ? Lehet kell neki, mert akik a környezetében befolyással bírnak rá, azoknak lehet, minden mindegy. Ne feledjük, fiatal ember még, komoly élettapasztalat nélkül, nem beszélve a politikai hozzáértés és tapasztalat teljes hiányáról. Valamint arról, hogy nem egy lángelme, csak úgy egyáltalán se. Biztosra veszem, hogy erősen befolyásolható személyiség, kevés önálló gondolattal.  Ebben lehet veszély és teljes kiszámíthatatlanság, de azt hiszem, jelenleg csak hatalmasakat mond és semmi extra.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Azért kiváncsi lennék,hogy valójában is ő irányítja az országot ilyen fiatalon vagy esetleg valaki (valakik) a háttérből?ennyire az apja se nyitotta ki a száját legalábbis nem hetente.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Testudo: Egyértelmű.
sf-laugh.gif


Littlejohn: Pont ezért kell ÉK az USA-nak is – csak pont fordítva használják, mint Kína Dél-Koreát. Míg az egyik „kapcsolat” gazdaságilag egyre komolyabb (Kína-DK), addig a két ellenérdekelt (ÉK-USA) indirekt és destruktív játékot játszik. ÉK csak azért keménykedhet, mert valaki megígérte neki, hogy ha nem lép át egy határt, akkor az USA nem támadja meg, sőt, segít fenntartani a belső stabilitást is – pl. segélyekkel. Vajon ki adhat erre vonatkozóan hiteles garanciát az USA-n kívül?

Én csak azt látom, hogy amikor az orosz és japán, orosz és dél-koreai vagy a kínai és dél-koreai kapcsolatok pozitív irányba mozdulnak – akkor ÉK, mint valami féltékeny kiskölyök, egyből a pisztolyhoz kap. Egy ilyen típusú regionális lépéssel ÉK voltaképpen mindig helyzetbe hozza az Egyesült Államokat – ennek viszont globális jelentősége van Amerika számára, amit azonnal előnnyé is tud változtatni: DK és Japán vissza Amerimama szoknyájára, ahol természetesen újabb játékszereket vásárolhatnak jó pénzért, például dollárért. Igaziból azok finanszírozzák az ÉK segélyprogramot, akik ÉK miatt fegyverkeznek. ÉK sokkal nagyobb hasznot hozott eddig a konyhára az USA-nak, semmint azt sokan gondolnák elsőre. Miközben Phenjan fellendítette az USA térségbeli fegyverüzletét (és azóta szinten is tartja) addig ennek a sakkfigurának a fenntartási költségeit a riválisok finanszírozták: SZU/Oroszo., majd pedig egyre inkább Kína.

Ehnaton: Nyugodt lehet mindenki, nem az ifjú legény osztja Phenjanban a lapokat, mivel ő is csak egy lap a pakliból. Vagy tévedek és  Kim egy olyan géniusz, aki vasakarattal és lehengerlő személyiségével szinte azonnal betörte a párt, a hadsereg és a titkosszolgálatok vezérkarát, akik nem is hajlandóak azóta senki más kezéből, csak és kizárólag Kim kezéből enni. Azt gondolom, hogy kell némi atomrobbantás, műholdfellövés és dörgedelmes Amerikai fellépés, amelyre Kim mindig rendkívül bátran –azaz jó PR-al  - reagál. Ez erősíti Kim székét Phenjanban és az USA pozícióit a Távol-Keleten.

Nézzétek fiúk, lehet, hogy tévedek és teljesen hamis, amit gondolok, de ÉK rendkívül kemény dolgokat lépett már meg, amire csak igen puha válaszokat kapott eddig. Véleményem szerint az USA így használja ki ÉK-t, ÉK pedig ezt kihasználja otthon. Az USA ÉK-val tudja sakkban tartani DK-t és Japánt, ez pedig ellentétes lehet adott esetben a kínai vagy az orosz érdekekkel. Az USA-nak arra kell vigyáznia, hogy soha ne lépjen úgy, hogy ÉK egyszerre váljon égető problémává Moszkva és Peking számára, akik esetleg közvetlenül kézbe vennék a félsziget fele királyságának további sorsát. Ha majd nincs ÉK, akkor majd lesz kínai-koreai és japán-orosz felgyorsuló közeledés. Ez pedig nem annyira kívánatos Washingtonnak sem.

<i>(Egy kis privát kitérő Észak-Korea kapcsán: A magam részéről nem hiszem, hogy ott szeretnék élni. Ha őszinte akarok lenni, akkor ez egész Ázsiára igaz. Nem azért, mert sárgák, hanem azért, mert sárgák - tudatban és lélekben - én pedig nem vagyok az és ezen a tényen semmi sem változtat. Azért élek például Magyarországon, mert - azt az apróságot leszámítva, hogy itt is születtem - minden nap újra és újra úgy választok, hogy továbbra is ez marad az otthonom, ahol élek, a családom, akikkel élek és a hazám, ami mindezt együtt jelenti. És bár semelyik politikai mozgalomhoz nem tartozom, népnemzeti nagymagyarságomat sem hangoztatom úton-útfélen, de kívánok mindenkinek nyugodt ünnepet március 15. alkalmából. Talán ez az egyetlen igazi össznemzeti ünnepünk.)</i>
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 889
31 447
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130316-ujabb-raketakat-lott-ki-eszak-korea.html

Ez mire volt jó részükről?