[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
chimera said
Miért? nem hagyhatja ott megint a szövetségesét ?

Ja és "a háború a politika folytatása más eszközökkel"

vagy diplomácia? mindeggy
Ennek továbbra is semmi köze a harctéri teljesjtményhez. Kezdem unni az efféle "érvelést". Nagyon...
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 825
2 550
113
én is láttam ezt a videót, de még arra sem tartottam érdemesnek, hogy megosszam itt! 

Álmodik a nyomor!
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
Persze lehet (valamilyen szinten szinte biztos), hogy később az afgánhoz/vietnámihoz hasonló gerillaháború fog kibontakozni, de jelenleg a konvencionális részéről beszélünk, ha jól tudom.

A légierő preciziós fegyvereivel az a gond, hogy a levegőből elég nehéz megállapítani, hogy hol végződnek a saját csapatok és hol kezdődik az ellenség, no meg, hogy éppen hol rejtőznek. Ezért léteznek ugye az előtertolt légiirányítók. Amennyiben nem előre ismert statikus célpontról, esetleg valami nagyobb, mozgó, nagy hőkibocsájtással működő eszközről (pl: harckocsi, kivéve, ha random helye beásták és álcázták) van szó, akkor nem lehet előzetesen megsemmisíteni őket, csak miután felfedték a jelenlétüket, tehát tüzet nyitottak. Ezt pedig valószínűleg csak akkor fogják megtenni, ha azok lőtávolságon belül kerültek.

Egy másik probléma lehet még a városi harc. Akár milyen elmaradott is, Phenjan egy hárommilliós nagyváros. Igaz, hogy Bagdad sem kisebb, és viszonylag alacsony veszteségekkel vedték be 2003 -ban, de érdekes módon a 300 000 ezres Faludjában egy évvel később ennél jóval nagyobb (legalábbis arányaiban) veszteséget szenvedtek ( http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Battle_of_Fallujah#Coalition_forces ).
 
M

molnibalage

Guest
Az ÉK ideológia és doktrína mellett, ha valaki már Phenjan ostrománál tartana, akkor ott már régen vége mindennek elvileg. Addigra a haderejük túlnyomó része elpusztult. Jó kérdés, hogy ekkor még milyen bázissal bírna és milyen integritása lenne magának a társadalmuknak. A II. Vh. végén az elvetemült nácik lőtték agyon az "árulókat", a harcolni nem akaró öregeket és gyerekeket. Remélhetőleg ez nem következik be. Mire megkezdődne az ostrom ott már olyan humanitárius katasztrófa lenne, amire az elmúlt 60 évben leglfejlebb Afrikában volt példa.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Se Bagdad se Kabul bevételével sem volt vége semminek, talán csak a könnyebb részének,legyőzték a gyengén felszerelt és szarul kiképzett csőcseléket!

Phenjan? Nos senki sem tudja! Egy ilyen scenarióban az biztos hogy a tenger és a levegő az az USA-é és DK-é de ezen túl semmi sem biztos! Valószínűleg pont a bizonytalanság miatt nem mertek eddíg leszámolni ÉK-val!
 

lincolnosiris

Well-Known Member
2013. március 22.
225
285
63
Amatőr vagyok ebben a témában, meg nekem annyira mással össze nem hasonlítható ez az egész északi rendszer, olyan elvetemült az egész, hogy néha eszembe jut, hogy tényleg zakkantak "vezetik" a 'zországot.
sf-confused.gif


 

Viszont a végkifejlet felől kétség, az nincs. Szerintem mindenki tudja, hogy keresztet vethetnek az egész szarjukra, köztük saját magukra, ha Jóllakottóvodás Kimnek megrándul az ujja, és egész véletlenül megnyomja az "ELŐRE, ELVTÁRSAK!" gombot. Mert lehet itt dobálózni azzal a 10000, vagy 15000 tüzérségi eszközzel, az eszközparkjuk min. 95%-a olyan mértékben túlhaladott, hogy ha feszülő sliccel átgázolnak a DMZ-n, akkor én zakkompakk az egész bandát őrültnek nyilvánítom. Félreértés ne essék, én csak a végkifejletet mondom, nem a nyitány és a zárás közti eseményeket, ahhoz túl amatőr vagyok, de szerintem, ha megindulnak, akkor a végeredményt illetően annyi esélyük van a győzelemre a Dél-Korea - Egyesült Államok pár ellen, mint a Magyar Honvédségnek...

 

Úgyhogy én még mindig hajlok arra, hogy nem lesz itt semmi. Illetve, csak remélem.
 

lincolnosiris

Well-Known Member
2013. március 22.
225
285
63
Jah, még valami.

 

Elképzelhetőnek tartotok-e valami olyasmi ÉK-elleni koalíciót/szövetséget/nemzetközi összefogást/akármit, ami mondjuk hasonlíthat a '91-es irakira? Vagy egy ilyen összehozását nem várnák meg ?
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Lukács Csaba a Magyar Nemzet újságírója harmadszor járt ÉK-ban, nemrég tért vissza.  Elmondása szerint nem látott mozgósításra utaló jeleket.  De  a tömegközlekedési  eszközök,mozdonyok   álcahálóval   közlekednek  !

  Az emberek közömbösnek látszanak, a  napi fejadag   500 gramm gabona ! 

  Véleménye szerint  a főváros határozottan modernizálódik , sokat parkosítottak, több az új épület és megnőtt az autóforgalom - kínai, japán,német  autókat látott.

 

 ÉK  tájékoztatta a diplomáciai testületeket,hogy  a jövőben nem tudják garantálni a biztonságukat ugyanakkor minden segítséget felajánlottak az  evakuálásokhoz !

Akkor "  ezek most kavarnak vagy nem kavarnak ?  "
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Na már most a baj az ezzel  hogy hogyan jönnek ide a jenkik?  minek avatkozzon be a jenki egy ÉK és egy DK közti háborúba amikor az egyik félnek a szovjet 60 évekbeli fegyvere van míg a másiknak igen korszerű .
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Kim Dzsong Un kijelölte az első célpontját
Mi a velemenyetek arrol hogy egy esetleges haboruban Kina megszallna-e az eszaki orszagreszt?Persze Kina nem beavatkozva Eszak Korea oldalan hanem kb ugy mint a Molotov-Ribbentrop paktum alapjan felosztanak az orszagot?Ezaltal Kinanak nem kellene elturnie egy eros USA szovetsegest a hatarainal hanem lenne ott egy kisebb utkozozona.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Erdifefe3: Reális az opció. Kína szempontjából a legjobb egy közvetlen japán katonai lépés lenne ÉK ellenében, így a kínai bevonulást még Szöul is támogatná.

Más:

Érdekes gondolatokat olvasok. Az egyik, amit Molni említ, hogy Vietnamban az USA félig kötött kézzel harcolt. Miért lenne ez ma másképpen? Lásd 1991. és Irak, Bagdad előtt megálltak az amerikaiak. De említhetném 2008-as orosz-grúz háborút, ahol bár egyesek véleménye szerint az oroszok vesztettek, azt azért illik tudni, hogy a Tbiliszibe azért nem vonultak csak be, mert nem akartak.

A háborút a hadsereg vívja de a politikusok irányítják – azok, akik papíron mindenhol a népet/választókat képviselik, valójában pedig az elitet elvárásainak igyekeznek megfelelni. Van, hogy az elvárás a jónép megnyerése, de csak azért, hogy a következő X évben is maradjanak a helyükön a beszokott arcok. A lobbik/oligarhák/stb. céljai általában nem azonosak a többségi közösség céljaival, akit/amit nemzetnek/lakosságnak/államnak szoktunk hívni.

Ugyanígy kétféleképpen lehet megítélni a felsorolt amerikai háborúkat. Az egyik, hogy mint állam/nemzet/hadsereg nyert vagy vesztett. Itt eléggé egyértelműek a válaszok, Korea és Vietnam egyértelmű vereség, Irak és Afganisztán győzelem.

Ha nem állam/nemzet kategóriákban gondolkodunk, akkor már egészen más lehet a helyzet: bizonyos gazdasági óriásoknak minden háború győztesnek számít, amelyet megindítanak. Számukra a háború léte maga a győzelem, vagyis sikeres üzleti befektetés.

Két jó cikk:

http://atv.hu/cikk/20130405_szenczy_sandor

http://mno.hu/kulfold/orosz-rulett-az-usa-bajszat-huzogatja-eszak-korea-1149603

És egy gondolat – amíg minden szem Észak-Koreára szegeződik, addig mi történik közben másfelé?

http://nol.hu/kulfold/washington_es_peking_kapcsolata_erosodhet_eszak-korea_miatt

Na és ez a forgatókönyv hogy tetszene? Egy esetleges amerikai-kínai közeledés egyébként automatikusan orosz-japán közeledést generálna. ÉK megdöntése borítja a jelenlegi status quo-t és nem feltétlenül úgy, ahogy az adott államok (pl. USA) azt  szeretnék. De nem is állítottam soha azt, hogy a vezetők az államaik érdekében hoznak döntéseket.

<i>Ui: A videó nem rossz, egy elképzelt dogfighban a Fulcrum azért ott van a szeren a vacak IR rakétáival együtt – bár tudom, a fő szentségtörés itt az F-15 volt. </i>
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Szerintem ennek nincs  realitása .  A két nagyhatalom nem akar egymással konfliktusba kerülni, Kínának meg nincs oka  engedményre !

Az  USA  csak  rendszerváltást akar.  A vezetése úgy gondolja, ha egy  hatalmas csapással megsemmisíti  ÉK  iparát, infrastruktúráját akkor a lakosság felkel és megdönti az eddig megdönthetetlen  sztálinista rezsimet.
 
M

molnibalage

Guest
Érdekes gondolatokat olvasok. Az egyik, amit Molni említ, hogy Vietnamban az USA félig kötött kézzel harcolt. Miért lenne ez ma másképpen? Lásd 1991. és Irak, Bagdad előtt megálltak az amerikaiak.
Nagyon mellé. A vietnámi megkötöttség stratégiai is volt, hiszen fel sem merülhetett, hogy ÉV-t elfoglalják. A taktikai szintű meg az elbaszott RoE. A Sivatagi Vihar alatt a RoE terén szabad kezet kaptak, gyak. alig volt bármiféle politikai megkötés.

1991-ben azért állt meg a Koalíció - és nem az USA, mert hiába adták ők a nehézfegyverzet 85+ százalékát - mert az ENSZ mandátum Kuvait sziverenitásának helyreállítására hatalmazta fel a Koalíciót, amihez nem volt szükséges Bagdadig menni sem Szaddam hatalmát megdönteni, még ha ezt nagyon sokan szívesen látták volna és el is nézték volna a további kalandot.* A Koalcíió és a jenkik is örültek, hogy roppant kis veszteséggel megúszták az egész hadműveletet ezért sanszosan nem akartak tovább kockáztatni. Ha a hatalom megtartásáról van szó akkor lehet, hogy Szaddam mégiscsak tömegpusztító fegyverhez nyúl. (Bár ennek esélye szerintem kicsi lett volna.)

*Hogy ez történelmi hiba volt vagy sem, mindenki döntse el maga. Viszont akkor a akkor itt sok ember tegye fel a következő kérdést. Ha 1991-ben az USA vagy bárki által meghozott döntés szerint helyeselendő lett volna Szaddam eltüntetése, akkor 2003-ban miért nem volt az...? Mi változott? Ezt tényleg jó lenne, ha valaki megmagyarázná...

De említhetném 2008-as orosz-grúz háborút, ahol bár egyesek véleménye szerint az oroszok vesztettek, azt azért illik tudni, hogy a Tbiliszibe azért nem vonultak csak be, mert nem akartak.
Lám, nem ismerős? Pontosan ugyanaz a helyzet, mint 1991. Technikailag lehetséges, de más szempontból nem biztos, hogy túl szerencsés lett volna....

A háborút a hadsereg vívja de a politikusok irányítják – azok, akik papíron mindenhol a népet/választókat képviselik, valójában pedig az elitet elvárásainak igyekeznek megfelelni.
Ez max. a célok megfogalmazásában igaz. Taktikai szinten a politikának minimális vagy 0 beleszólása kell, hogy legyen. Ha ki van jelülve az elérendő cél és megmondják, hogy szerintük mi kell, akkor a fegyveres erők nekilátnak és megvalósítják.

Ugyanígy kétféleképpen lehet megítélni a felsorolt amerikai háborúkat. Az egyik, hogy mint állam/nemzet/hadsereg nyert vagy vesztett. Itt eléggé egyértelműek a válaszok, Korea és Vietnam egyértelmű vereség, Irak és Afganisztán győzelem.
Itt már tényleg lefordulok a székről. Egyfeleől Korea ENSZ misszió volt, a megbízatás mai napig él. Ha ez n+1-szer nem lett elmagyarázva, akkor egyszer sem... Vietnámban is voltak ausztrálok, új-zélandiak, dél-koreaiak (!) is...

Ezen felül nem értem, hogy Korea mitől is vereség, amikor helyreállították DK szuverenitását és mai napig tart. Tehát egy vesztes háború eredményezte ma az, hogy ÉK ma a világ egyik legröhejesebb állama és DK meg az elit tagja...? Az agyam eldobom, de tényleg...

Vietnám végeredménye bukás, de Lin II. utáni helyzetet már ismertett. DV úgy bukott el, hogy jenki és más katonai erő nem volt, tehát jenki vereségnek nevezi azért fals. Politikailag az volt, mert a politikusok 72 után nem nyújtottak katonai segítséget. Pedig a Lin II. bármikor megismételhető lett volna.

Az, hogy Afganisztán mitől siker szerinted, az végképp homályos. 12 év alatt sem sikerült szinte semmit sem elérni. Az afgán kormány hatalma kis túlzással a fővárosra és esetleg nagyobb városokra terjed ki, pont mit a szovjeteknél.

<i>Ui: A videó nem rossz, egy elképzelt dogfighban a Fulcrum azért ott van a szeren a vacak IR rakétáival együtt – bár tudom, a fő szentségtörés itt az F-15 volt. </i>
Nem erre gondoltam. Röhejes, hogy aki ennyi energiát fektet egy CGI-ba az képtelen összehozni olyan manővereket, amik legalább közelítik a valóságot. Vagy ennyire hülyék, vagy ennyire szarnak rá. A Top Gun extra videói között van erre vonatkozó megjegyzés.

https://www.youtube.com/watch?v=tuEB1UqCqD4

A legeslegvégén. Alig néhány ember van, aki ért a CGI-hoz és az aerodinamikához is a filmiparban, hogy ne baromságot hozzon össze. Vagy szimplán feláldozzák a valóságot azért, hogy ilyen zskatfost hozzanak létre. Mivel én tudom, hogy mi a valóság, ezért nemhogy tetszene, de egyenesen irritál, hiszen természetellenes az egész...

OFF

Egyébként érdekes megnézni a többi részét is a videónak, vannak bene jópofa és szakmaibb dolgok. A poénos pl. a 25000 dolláros csekk szotorija és egy forduló egy CVN-nel, a komolyabb meg az, amit a szakértők és résztvevő pilóták mesélnek a forgatásról meg a koncepcióról, a "mit lehet és mit akartak" részekről, stb. Ajánlottam film-fronthoz a videókat, de valamiért nem tették ki a srácok. Ez az érdekesebb rész még a többi közül HT szemponból. A többi az már csak "popcorn". :)

https://www.youtube.com/watch?v=fvVccObiZXM

ON
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Molni az inkább az elgondolkoztató hogy miért állítod be győzelemnek az USA Vietnámi megfutamodását mikor otthagyták a bajban a szövetségesüket akit állig felfegyvereztek kiképeztek stb stb !

Az meg végképp nem állja meg a helyét hogy nem volt harc! De volt de DV kikapott nagyon hamar!

Fejtsd már ki akkor mi is volt a Linebacker III-ban....
 
M

molnibalage

Guest
<div>
Molni az inkább az elgondolkoztató hogy miért állítod be győzelemnek az USA Vietnámi megfutamodását mikor otthagyták a bajban a szövetségesüket akit állig felfegyvereztek kiképeztek stb stb !
Nem megfutamodtak. Kivonultak szervezetten. Rohadt nagy különbség. Megteremtették azt a helyzetet, ami lehetőtvé tette azt, hogy lelépjenek úgy, hogy nyugi van addig. Szó se róla, ha már 6 évvel korábban úgy kezdik, mint a Lin II idején, akkor szerinted meddig tartott volna az egész...?

Az meg végképp nem állja meg a helyét hogy nem volt harc! De volt de DV kikapott nagyon hamar!
Hol írtam, hogy nem volt harc...? Pontosan azt írtam, hogy masszív konvencionális hadművelettel foglalták el DV-t. USA-val nem volt harc. DV úgy bukott el, hogy annak az USA katonai hatalmához semmi köze nem volt. Elképesztő, hogy ennyire egyszerű kijelentést sem voltál képes értelmezni.

Fejtsd már ki akkor mi is volt a Linebacker III-ban….
Linebacker III nem volt, max II... Mit fejtsek ki rajta? Masszív bombázóoffenzívába kezdtek ÉV ellen, lényegében majdnem minden korábbi korlátozást feloldottak. Igen tekintélyes arányban zúzták le az északi infrastuktúrát. Gyárakat, hidakat, erőműveket. A hadművelet után az északi SAM ütegek rakétákból gyak. kifogytak - okoztak is veszteséget rendesen a B-52 gépek között - viszont a SZU-ból érkező szállítások a hadművelet előttinek a harmadát sem érték már el. Áramszolgáltatás elég rendesen le lett zúzva stb. A szállítások mértékének kiesésének súlyosságát meg tudod ítélni, ha megnézed, hogy a mit szállított oda a SZU. Nem dugús puskákkal harcoltak a jenkik ellen és a gázolaj és más tüzelőanyag igényt is szerinted ki elégítette ki? Bingo, a SZU. A SZU támogatása nélkül ÉV képtelen lett volna még magát is ellátni és háborúzni. Na, ezt a sámlit rúgta ki elég rendesen a haművelet. Folytatható lett volna tovább is, később is megismételhető lett volna. És az az elképesztő az, hogy ezt nem használták ki, mert belpolitikai okokból lehetetlen volt... Így bukott el DV, de ennek semi köze nem volt a jenkik katonai képességéhez. Semmi.


</div>
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
:D

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=582104841814399&set=a.543670475657836.127634.147116461979908&type=1