..
Csak akkor ha kialakul valami hasonló szitu, mint 2020. januárjában és megszórnák őket. Akkor az azeri kisebbség is "fészkelődni" kezdene esetleg...
Irán azért mostanában "rogue state" ("lator állam") státuszban van. Akkor se pattoghatna túl sokat, ha teszem azt rosszban lennének az azeriekkel. Azért egy majd húszmilliós kisebbség ... Szerintem meg még csak nem is rossz a viszony alapvetően. Érdekes lehet abba is belegondolni, hogy Irán egy kvázi 80 milliós ország. Magyarország GDP -jének kb. 3,5 -szörösével (ennek rég néztem már utána, csak emlékezetből) - ennek is tetemes része a szén-hidrogén bányászat (mégcsak nem is a finomítás, mert azzal csehül állnak - gyakorlatilag a szankció itt is érinti nagyon érzékenyen Őket a finomított olajtermékek terén). Namost ezt hol abszolválják? Hát nem a Kaszpi-tenger környékén (jó igaz van délen is bőséggel), ahol véletlenül pont az azeri kisebbségük is él? Érdemes az azeriekkel jóban lenni ...
Január alatt nem az évfordulóra gondolsz?
Egyébként érdekes volt 'haubagoi' (remélem jól írom a nevét) fejtegetése is még korábbról. Ő is úgy gondolta, hogy az azeri függetlenedési törekvések olyan erősek, hogy Azerbajdzsán fegyverrel is beavatkozik és háborúval vívják ki a függetlenségüket. Mindezt természetesen azért, hogy utána rögtön csatlakozhassanak az újjáformálódó Szovjetúnió 2.0 -hoz. Akkor Neki hosszasabban indokoltam, hogy miért nem lehetséges (jópár fentebbi/korábbi gondolatmenet alapján is). Ezt most nem teszem. Ugyanakkor azt a számomra logikai bukfencet is megemlítettem, hogy az amúgy katonailag nem jelentéktelen Irán ellen is bevállalnák a komoly háborút, hogy a jelenlegi helyzetüket feladják és egy giga Szovjetúnióba önként betagozódjanak ... Nekem ez nem állt össze.