Atomhaboru temaja:
Blitz es fip7 velemenyevel ertek egyet; nem hiszek korlatozott atomhaboruban.
IQ-related:
<i>"Szerintem nem az Egyenlítővel vagy a betegségekkel van kapcsolatban. Dél-Amerika, Indonézia, Indokína (Szingapur brutálfejlett) is ott van, Ausztrália is közel van."</i>
Eddig ugye ugy nez ki, hogy mind az afrikai kontinensrol szarmazunk; civilizacioknak voltak felemelkedesei es bukasai. Az IQ egy resze annak a kepesseghalmaznaknek, ami a felemelkedeshez kell (ahogy irtam is korabban); a jelenlegi fejlettsegi fokok nem feltetlenul relevansak IQ szempontjabol, mert - kesobb ugye elokerul a beszelgetesekben Del-Afrika - vannak olyan esetek, ahol kulso befolyas, mas nepekkel valo talalkozas (nepvandorlasok, gyarmatositas, stb.), komoly befolyassal volt a kulturara.
<i>"Én is gondoltam erre, de ezt megcáfolja Indokína, Ausztrália, Indonézia, amelyek mind jóval fejletebbek. "</i>
Nehez ugy. Az ausztral oslakosok - ha jol emlekszem - meg a feketeknel is rosszabb eredmenyeket produkaltak; ausztralia a mai fejlettseget a fegyenc-exportnak koszonheti. Indokína és Indonézia történetét nem ismerem, azonban feltetelezem, hogy konnyebben volt lehetseges a nepcsoportok keveredese illetve a tudas atadasa mint mondjuk Fekete-Afrika eseteben.
<i>"Próbáltam mindenféle más összefüggést találni, de semmi más nincs a bőrszínen kívül."</i>
Viszont a borszin nem okoz automatikusan agyi deficitet.
Azt tudjuk, hogy az IQ genetikai osszetevoje nem egyetlen gen altal definialt, azt is tudjuk, hogy vannak kiemelkedoen intelligens feketek. Par eve azt is tudjuk, hogy azonos borszin mogott is valtozatos genkeszlet rejlik, vagyis a rasszok szerinti csoportositas idejetmult valamelyest (bar teny, hogy kenyelmes lenne).
Azonban ketsegkivul soktenyezosek ezek a dolgok. Irom ezt ugy, hogy gyakorlatilag egy platformon vagyunk, csak az okok leegyszerusitese nem biztos, hogy jo irany.
Egyebkent erdekes utananezni a temaban az IQ-gap-nek, ami az amerikaban elo feketek es a feherek kozti IQ kulonbseget rejti (ami letezik es csokken lasd Flynn-effekt);
Ugyanakkor - errol mashol mar irtam - szinten erdekes az azsiai arany a komoly egyetemeken mint peldaul a CalTech (a kulturafuggetlen teszteken a kelet-azsiak hagyomanyosan jobban teljesitenek a fehereknel).
<i>"Hozzá tenném, hogy az "indiai" népek is igen furcsák, mert bizonyos dolgokhoz vele születetten nagyon tehetségesek, bizonyos dolgokban meg hihetetlenül primitívek Európai szemmel nézve. "</i>
Nezd afrikai szemmel az atlag europai testkontrolljat
)))
Indiai nepek eseten egyebkent megint erdekes a tarsadalom szerepe: mennyiben kedvez a kasztrendszer az innovacionak, a tudas terjedesenek? Ugyanez igaz egyebkent az azsiai nepek eseten; tarsadalmi szokasok siman hathatnak ellentetesen az IQ-val. Szoval a genetika egy faktor, bar ketseg kivul a legfontosabb.
@fip7
<i>"Viszont én meg életben maradok ott ahol egy busman meghal
Szerintem ezen példád alapvetően hibás, mert keveri a helyismeretet az IQ-val.
Leegyszerűsítve és a példádnál maradva az IQ az amivel helyismeret nélkül is rájössz arra, hogy ne halj meg. "</i>
Szerintem felreertetted, amit irtam. Az IQ mintakeresesen alapszik; egy IQ teszt ketdimenzios reprezentacioja mintaknak, amelyek a kulturankkal osszhangban kerulnek megjelenitesre, mikozben 3D vilagban elunk. A bushman versenyzonek kezebe nyomhatsz egy tollat meg a papirt, de mar maga a toll es a papir hasznalata ismeretlen neki, nem ir, nem olvas, nincs hozzaszokva az ilyen eszkozok hasznalatahoz, nem "el" benne abban a vilagban, amelyben mondjuk egy feher es amely alapvetoen teljesen mas szimbolumrendszert, mintakat hasznal.
Ezzel szemben az o vilagaban jelentosege van kb. minden novenyi hajtasnak, elmozdult konek, stb., ami szamara a eletet vagy halalt jelenthet.
Erre irtam a baros peldat. Ismet irom, hogy nem vitatom a kulonbsegeket, viszont nem is fogadom el oket teljes mertekben.
A kulturafuggetlen IQ teszt valami 70-es IQ-t hozott ki a bushmanokra, ha jol emlekszem; na, az ketseg kivul marhasag (80 alatt szellemi fogyatekosok vannak es az teljesen mas liga).
<i>"Ellenben a nyugati civilizáció olyan szinten van, hogy technológiailag képes lenne önmagát megmenteni, már csak a komolyabb akarat hiányzik. Ez óriási különbség szerintem! "</i>
Ebben egyetertunk.