OFF
joker
"A nyakamat rá, hogy 90% a diktatúrát választaná bármilyen országban ha az hosszútávon, fenntarthatóan és látványosan javítana a lakosság nagytöbbségének életkörülményein."
Valószínűleg így van, de ez vajon inkább jó, vagy rossz? Úgy értem, szerintem ez elég nagy szegénységi bizonyítvány az emberiségre nézve...
Meg persze kezdetben öjömbódottá lenne, aztán amikor beleszoknának a "jóba", akkor elkezdenének kiütközni a hibák és ugyanúgy beindulna a sírás, mint (szinte?) bármelyik rendszerben, csak most a szabadság, stb. miatt.
panoz
"Emiatt szánnivalónak tartom aki a politikai nézetei miatt mosdatja a diktatúrát, mert a személyes ideológiája képtelen hatékonyan működni ha az embereknek szabad akarata van. "
Nem hittem volna, hogy egyet fogok érteni veled, de most kénytelen vagyok.
danielblack
"Bár én hiszek egy jó diktatúra létrehozhatóságában."
Én sajnos nem. Mert azt is emberek irányítanák ráadásul hosszú időn keresztül ugyanazok és jó eséllyel előbb-utóbb, kisebb-nagyobb mértékben előtérbe kerülnének a személyes érdekeltségeik, illetve az "az lesz amit én (mi páran) akarunk, mert biztosak vagyunk benne, hogy nektek az a jó és punktum!" mentalitás (az ember már csak ilyen gyarló...) és ugye egy diktatúrában a vezető(k) számonkérhetősége, leválthatósága eléggé csekély, még annál is csekélyebb, mint a mostani viccdemokráciákban az oligarchákat...
"Ha a mai európai kúltúránkba szalonképessé lehetne tenni azt a tényt, hogy az állam utód nemzésre és termelő munkára kötelezze az állampolgárokat, és emellett védje a külföldi bevándorlóktól és a semmire kellő kisebbségektől a nemzetet, akkor senkinek se lenne eszébe diktatúra iránt vágyakozni...."
Az utódnemzésnél azért inkább maradjunk a "bíztassa" szónál, annak valahogy szebb a csengése. és különben sem alkalmas mindenki gyereknevelésre, sajnos jóval többen nem, mint elsőnek gondolnánk. Ráadásul általában pont azoknak meg sem fordul a fejükben, hogy inkább ne is vállaljanak gyereket... A többivel egyetértek.
nekerdez
"Maga a Királyság mint intézmény történelem során sokkal jobban működött."
Lehet, de nem mindegy, hogy milyen szempontból... Ha csak az állam, az ország, mint valami absztrakt entitás a fontos, akkor talán, de az egyes egyéneknek, az embereknek, a népnek is annyira jó volt? Vagy jó lehetne?
borisz
"Iránban bűnözőnek lenni rossz. Rohadtul árt az egészségnek."
Ó, hát itthon is van pár "bűncselekménytípus", amit elkövetve elég rossz lesz az embernek... Példákat inkább nem sorolnék... Iránban meg másfajták. De azért azt ne felejtsük el, hogy a "magyar demokrácia" is messze áll nemhogy az "igazitól" (ami utópia, vagy totális káosz amúgy, mert még rohadtul nem vagyunk rá érettek, úgy en bloc a emberiség), de egy viszonylag jól működőtől is, mint pl. a svájci.
Nade, visszakanyarodva Iránra, nekem különösebb bajom nincs amúgy velük, ha elvannak otthon, játszogassák csak a "mintaállam" Izraellel, meg a szunnitákkal a meccseiket, csak minket ne keverjenek bele egyik oldalról sem ("minket" alatt elsősorban a magyarokat, másodsorban az európai népeket, kultúrát értem). És pl. Szaúd-Arábiához képest valóban sokkal jobb, szerethetőbb ország, rendszer (az ottani vahabita fanatikusokat kifejezetten gyűlölöm), de nagyon nem szívesen élnék azért Iránban sem.