[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Végre valaki kicsit odapirit amerikának :D Bár igaz most amcsik jelezték hogy ne tovább de szerintem nem szarnak be az Írániak 
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Nos érdekes az eset tálalása, de hogy U2 volt azt az Iráni légierő állította. 

A pontos útvonalat is tudták prezentálni ami szintén érdekes. Gépet nem emeltek rá állítólag. Rádión átszóltak hogy takarodó, és a gép visszafordult. 

A térképen látszik az útvonal:" Parancsnoka Khatam al-Anbiya Air Base Defense dandártábornok Farzad Esmaili mai sajtótájékoztatón vonatkozó kimutatása egy amerikai U-2 felderítő repülőgép. Láthatjuk az útvonalat a U-2 mögötte a térképen. Megjegyzés: a U2 repülőgép leszállt bázis UAE"

http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/480116_10151335633408603_834480883_n.jpg

A pess tv nem mindig megfelelő forrás vannak jobbak. 

http://www.iribnews.ir/NewsBody.aspx?ID=26573

"Az amerikai U2 repülőgép repült honnan Pakisztán délnyugati keletre a tenger Omán, és figyelemmel kísérik a radar és az elektronikus felügyeleti rendszerek minden pillanatban," az iráni parancsnok mondta, hozzátéve, hogy az iráni Perzsa-öböl radar adott neki egy figyelmeztetést, amikor megpróbált belépni Irán feletti légtér tengerjogi Omán és délkeletre a szoroson Hormuz."

Érdekessége az esetnek hogy azon a részen egy új iráni bázis van épülőben, amely szintén érdekes bizonyos okokból. 

Másik érdekes dolog hogy az UAV technológia rendkívül sebezhető méghozzá a gép értékéhez képest egyszerű eszközökkel is. Az ember nem is gondolná, de ezt egy iráni szakérő cikke világította meg számomra. 
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Az UAV esete. Irán a gépeket soha nem fogja lelőni nemzetközi légtérben. De abban nem vagyok biztos hogy nem próbálja eltéríteni iráni légtérbe zavarással, ami rendkívül egyszerű dolog lenne.Lásd előző megjegyzésemet.Talán ezért is küldtek F4-et ellene.  Nagyon érdekes hogy mindkét eset ideje. Én érdekesnek tartom hogy a két eset nagyon közel van időben. Aztán a két gép eltérő profillal repül. A továbbgondolást a szakikra bízom. Másik kérdés mi lenne akkor ha az iráni gép kisérni kezdeni a drónt nemzetközi légtérben amit szerintem simán megtehetne, és esetleg eközben az valami csoda folytán meghibásodna és leesne látszólagos fegyverhasználat nélkül.Lásd előző megjegyzésemet.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Akkor az irániak is lelőnének pár felderítőt. Nemzetközi légtérben nincs amit lövöldözz, mert ott joga van mindenkinek repkedni. Szerncsére nem vagy olyan helyzetben, hogy lelövethess egyet, mert már rég kirobbantottál volna egy közelkeleti háborút.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Reaper a magad fajta internet huszárnak általában lövése se sincs a dolgokról.

 

A magad fajta kiabált a török F4 Szíria feletti lelövésekor, hogy most a NATO oda csap stb. Nem lett belőle semmi.

Na vajon mért? Nemzetközi légtérbe ledurrantott Iráni gép USA agressziót jelentene. Az első válaszcsapás Izrael kapná be.

EU-ba és álltálába a világgazdaságba fekete péntek lenne.

Mivel nincsenek magányos államok, minden állam egy egy frakció tagja szövetségi rendszer része. Kérdés ez mennyire nyílt vagy mennyire titkos
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ha belegondolok, talán még jó is az irániaknak ez a - 4 millió dolláros Preadtort kisérget 2x150 millió dolláros F-22 pár - felállás. Egymásra ígyse úgyse lőnek, viszont ez az amcsiknak így rohadt drága, a drón megszűnik annak lenni ami, mert már emberek vezette gépek kisérik, és az iráni radarok meg egyéb megfigyelő rendszerek kóstolgathatják kicsit az F-22-eseket, hátha rájönnek, hogy hogyan lehet kiszúrni ezeket ha balhé van.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 313
17 435
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Predátort kóstolgató iráni Phantomot zavartak el amerikai vadászgépek
Valószínűleg az amerikai pilótáknak is szigorú parancsaik vannak, hogy csak a legvégső esetben nyithatnak tüzet, ha őket is támadás ért. De nagyon érdekes csiki-csuki játék folyik most ott, mindketten kóstolgatják a másikat. Az amerikai gépek is biztos régen látták már azt a Phantomot, talán már a felszállástól kezdve követték, rég lelőhették volna, ha akarják.
Kicsit hasonló ez, mint ami nemrég a Dél-Kínai Tengeren történt, amikor egy kínai Szu-27 kicsit megkergetett egy amerikai U-2-t, aztán elkotródott, amikor felemelték a tajvani készültségi géppárt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Erre én is gondoltam, mert elviekben békeidő van, viszont aki a radar kezelőfelülete mögött van, meg az orosz vendégek a kütyüjeikkel, stb, ők lehet ha tudnak trükköket, hogy mit is kell nézni vagy mit kell keresni. A fórumon az elmult hetekben meg szóbajött ez a rádióhullámok segítségével bemérés, ami megintcsak tesztelhető és finomítható. Szerintem valami infókhoz csak hozzajutnak ha sokszor felemelkedik az az F-22-es pár.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Érdekes a sztori, de ugye mi csak azt tudjuk amit elmondanak belőle. Ha igaz  hogy U2 is repült akkor a helyzet elég egyértelmű : berreg a Predator szépen (mint csali) és mögötte fölötte szépen csendben suhog az U2-es. A predator esetleg tesz is néhány tétova manővert, mintha Irán felé menne és ezzel eléri azt hogy Irán reagáljon. Beindul a gépezet, riasztási mechanizmus aktiválódik, megfutják a köröket és emelnek egy gépet. Az U2es meg szép csendben szaglászik és beméri a riasztási rendszer elemeit. Nem szép dolog de ez már csak így megy. A nemzetközi jog mindig az erősebbnek kedvez.

Azt a részét nem osztom, hogy ez most húú de odab.sz az USA-nak, mert biztos vagyok abban hogy nem folyamatosan kísérgetik a drónokat. Akad ott a környéken AWACS, elég akkor gépet emelniük amikor Iránból indulnak...  Azt meg betudják kiképző/gyakorló repülésnek.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szerintem ott a környéken az összes USA gép szögvisszaverőkkel repül, ebben semmi különleges nincs. Majd akkor veszik le ha éles bevetés jön.
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Nekem amugy az jön le hogy,nemzetközi légtérből megy a kémkedés....Irán helyében én sem hagynám....Amugy meg az F-4es visszafordult vagyis valamiféle kontakt csak lehetett mert látta hogy "jönnek érte".Akkor meg nem Raptor lehetett....
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Irán részéről amugy ennek annyi haszna azért van hogy lemérik a reakció idejüket az amiknak...Lehet csak ennyi volt a cél...
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Ez a szögvisszaverős dolog meg olyan...Nem is tudom...Ha éles helyzetről van szó nyílván az a célom hogy biztonságban legyek az előny nálam maradjon.Na most ha légiharc alakulhat ki akkor nem az az ésszerű hogy nem egy szögvisszaverős Raptor helyett egy fullos Raptort dobok a Phantomra?Hisz azt nem látja meg az F-4-es csak amikor már kapáltak neki....Ha meg az a célom hogy lássanak meg és a jelenlétemmel ijesztgessek akkor nem a csúcstechnikát emelem fel butítva...

De ez csak az én gondolatom...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A szögvisszaverőkkel ő is láthatta szerintem, vagy otthonról adták az infót, hogy ideje elhúzni, esetleg akkor vette észre, amikor kieresztett pár infracsapdát az F-22-es.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ezek max farokméregetésre készültek, és nem harcra. Eszükbe nem jutott szerintem, hogy az F-22 géppárra nemzetközi légtérben rátámadna egy F-4-es iráni gép és nem is lett volna okos az iráni pilótától. Tisztában voltak mindkét oldalon, hogy mivel állnak szembe. Egyszer kicsit leskelődtek, ami ellen az F-4 elég lett volna, az ellen vitték a csúcsfegyvereket, de egyértelműen csak megmutatni hogy nekik az is van nem pedig támadni, és azok ellen ha vittek volna iráni gépeket, akkor most kurvanagy balhé lenne a szoros környékén és azt néznénk, hogy tegnap mintha csak fele ennyibe került volna a benzin.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Figyelve a hozzászólásokat azt hiszem nem vagytok teljesen képben. A belinkelt képen teljes mértékben követve van az U2 útvonala. Másrészt van itt egy kép, amit feltöltenék de nem tudok. Az erősen árnyalná a képet. Az biztos hogy az USA tudja hogy látják őket a radaron de nem tudják hogy hogyan. A szöveg ami az esetről megjelent nagyon érdekes, és elgondolkodtatott. Ugyan is a fordító egyik cikkben azt írta hogy figyelmeztették az U2-tőt, de a parancsnok azt nyilatkozta hogy radarral figyelmeztették!!!!!!! Tehát ez nekem  az jelenti hogy( irániak ezt többször is emlegették) passzívan követték a gépet, és bekapcsolt radarral figyelmeztették hogy befogták. Nos nyilván nem véletlenül próbálkoznak, feszegetik a határokat. 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Mekkora az a légtér, ami a fizikai határokon túl még Iránhoz tartozik? Ha ezt is beszámítjuk, akkor mondjuk a légtér szélétől, U2-es repülési magasságban mennyire lehet belátni iráni területre?