1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Meglep ez a dolog. Azt hittem a szokásos lesz. Kis tünci, de simán hozza Lukasenki az x+1-edik választását. Természetesen csalással.
   
 2. dkes

  dkes Well-Known Member

  A válaszaim alább kiemelve vastaggal:

  -A belorusz vasat a tűzben tartani (olcsó olajjal, vagy akár tankokkal) nem gondolom h ne lenne erőforrása az oroszoknak, max a nemzetközi reakciókat nem akarja bevállalni. - Itt lehet elveszett a kontextus, de akkor segítek - az "olcsó olaj" és sok minden más amit írtam (tankokat viszont pont nem) az a két ország közötti együttműködésre volt példa. (Csak) ezért miért kapnának az oroszok "nemzetközi reakciókat"? Illetve amennyiben kapnának az kinek a "szegénységi bizonyítványa lenne vajon?

  -"katonai erővel megtámadni oroszországot" normális politikus ilyet nem nagyon tesz, és nem is tervez. - a tényszerűség kedvéért: olyat nem írtam és nem is utaltam rá, hogy "normális politikus" tenne ilyet. Ugyanakkor volt már rá példa a nem is oly távoli múltban. Igaz?

  -"minél több frontot nyitni" nem tudom, a katonai kolosszus grúzokra célzol? - Nem. Ez hogy jön az idézett részhez? A magyar nyelvben a frontot több mindenre is használjuk. Egyébként a hsz -emben korábban ezt fejtegettem is bővebben - itt ugyanazt írtam le más szavakkal: "... de Oroszország nem tud egyszerre egy időben annyi vasat a tűzben tartani ...". Avagy Te a meteorológiai frontokra is orosz/szovjet tank-hadosztályokat vizionálsz?

  -"semmiből feltűnő rakétarendszerek" feltételezem a román-lengyel pattiotokra, vagy a finn-litván nasamsra cêlzol (ha nem akkor ìrd ki mire). A fenti országok hogyan oldhatnák meg a légtérvédelmüket? azért mi csak vegyük meg azt a nasams-ot! - Például ugyanúgy csak "pepitában", mint Kanada, Mexico, Kuba, Nicaragua stb. stb. :) Úgy egyébként a NASAMS ebből a szempontból irreleváns - az "az ellen nem véd" ... Az oroszokat sem érti a fene sem, hogy miért aggályoskodnak, ha a határaik környékén megszaporodnak az ilyen-olyan puccs folyamán társadalmilag- és gazdaságilag széteső országokban megjelennek légvédelmi, nukleáris csapásmérő és egyéb rakétarendszerek valamint komoly NATO csapatok. Ki érti ezt?

  -"nyugatnak nem kell semilyen termék vagy szolgáltatás csak az erőforrások" elég önellentmondás. Ha piaci alapon működsz akkor kivihetsz bármit (tokaji, szilvapálinka, a rába gyár cucai, csak vâllalható minőségben kell gyártani. - Miért is ellentmondás? Nézzük meg az egész mondatot (ne csak ami ki lett ragadva - bár abban sincs ellentmondás). Leegyszerűsítve:

  - ami nem kell a nyugatnak: semmilyen termék- illetve szolgáltatás,
  - ami kell(het) a nyugatnak: legfeljebb az erőforrásaik illetve max. hely a katonai támaszpontoknak meg "élőhús a darálóba". Az már a mostani kiegészítésem, hogy az "erőforrások" lehetnek: földek, nyersanyag (bányák), közüzemi szolgáltatók, munkaerő (akár olcsó, akár "agyelszívás") de akár a helyi "Szerencsejáték Zrt" ésatöbbi ésatöbbi

  Na most ebből hogy jön össze az ellentmondás? "... piaci alapon működsz ..." - ugye Te nem versenyszektorban tevékenykedsz? Persze a dolgok kicsit másképpen működnek, mint a nemzetgazdasági szinten - de azért már az előbbinél sem így működnek a dolgok. De szép is volna ...

  Ja, és hogy a "legfontosabbat" ki ne hagyjam, ami a hozzászólásod elején volt. Mi ez a "csillámpónis" dolog - egy becsípődés Nálad? Sebaj, majd kinövöd ... (vagy nem)


  Ez lehet kimaradt nálam, de hol volt illetve ki által definiálva "a Lukasenko-rendzer alapján is volt definiálva, mi is az, hogy "illiberális demokrácia"" ? Ez tényleg nem kötözködés - nem tudom. Ugyanakkor lehet válasz is lenne sokmindenre. Még linkelni sem kell (persze az is jöhet) - akár pár szóban is jöhet a válasz. Előre is köszönöm.
   
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Lukasenko napjai meg vannak számlálva. Felhúzták a 22 es csapdára. Sokat akart de hatalmasat fog bukni. Ha csinált volna második fordulót akkor talán még le is nyelette volna a szűk "győzelmét" a nyugattal. De így saját magát sz....tta meg. Rövid látó gyenge reál politikus.
   
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Nem hinném,  Elkottázta nem kicsit, nyilván zsarolják, mindent is ígértek/ígérnek neki nyugatról,de maga is tudja, hogy nem csatlakozhat oda, meg Putyinra sem nyomhatja rá a telefont, nemhogy oda engedje a Nato-t, szóval most van az, amikor a csajod kitálal fészen a nejednek, neked meg annyi idod van, amíg az asszony végig olvassa, és vagy fobelovod magad, vagy dobod az asszonyt a fele Királysággal, vagy dobod a csajod, de akkor meg csak az asszony marad, szóval vidd a fele Királyságot, meg a csajt.... :D
   
  laiki, ogretankHU, ghullaire and 3 others like this.
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ez bizony így van, ahogy papajoe mondja.

  Tehát most az lesz, hogy Lukasenko átengedi az országát a Nyugatnak és Oroszo. pedig ezt tétlenül végignézi.
   
  Roni likes this.
 6. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Erre azt mondanám hogy ha két pu..cit akarsz egyszerre megd...ni úgy hogy közben a másik ne tudjon róla az előbb vagy utóbb száraz fa...kkal szokott végződni.
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Friss interjúk azokkal az emberekkel, akik napokat töltöttek a # Minszki Okrestina fogva tartóközpont kínzókamráiban. Ennek az egykori rendőrnek elege lett a rendszertől, csatlakozott a tüntetőkhöz, letartóztattak, könyörtelenül megverték és elbántak vele, ahogyan a nácik bántak a fehéroroszokkal a megszállás alatt. (Angol felirattal.)


  Ez az ember válogatás nélküli letartóztatottak százai közé tartozik, ő nem tiltakozó. „Jó és kemény” verés után egy 8 ágyas cellába helyezték 63 emberrel együtt. (Angol felirattal.)


  Ki szavazott Lukasenko mellett? Ki szavazott Tyihanovszkaja mellett? A népszavazást a Grodnozhilstroy alkalmazottai szervezték meg.   
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Biztos hogy nem fogja Putyin átengedni Belorussziát a Nyugatnak ebben biztos lehetsz.
   
  fip7 and SilvioD like this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Engem még mindig meglepne, ha bukna. Ezek a sztrájkok 1 hétnél nem tartanak tovább. Egyszerűen többet nem tudnak sztrájkolni, már a fizu negyedét is húzós bukni.
  Meglep a kitartás, de el fognak bukni.
  Max Putyin cserél bábot.
   
  vata likes this.
 11. Python

  Python Well-Known Member

  A szlávok már csak ilyenek, nem az a feladós fajta. Ha egyszer kinyílik a bicska a zsebükben, akkor elmennek..., elmennek Berlinig, mint a II. VH -ban. Egy hétnél tovább fog ez a sztrájk dolog tartani, ha muszáj, mert nagyon úgy fest a dolog, hogy kinyílt az a bizonyos bicska a zsebekben.
   
  papajoe, Negan and haubagoi like this.
 12. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Az mennyire lehet reális forgatókönyv hogy megtolják a leginkább oroszbarátabb kézi vezérelt ellenzékit akivel megnyeretitek a következő választást aztán egy kis nyugalom után egy megfelelő kampányt lefolytatva mézesmadzaggal népszavazás útján 2-3 év múlva Oroszországhoz csatolják Fehéroroszországot.
  Jó propagandával és orosz pénzosztással simán belemehet a többség, + lehet kicsit segíteni is a számokon majd, de mégis egy népszavazás lesz és nem úgy mint a Krím esetében hogy egy ország egy darabja hanem az egész ország megy, ennek az elismerésére nagyobb az esély hisz jogilag korrekt, bár nyugat úgyis cirkuszolni fog egy ilyen helyzetben de nem sokat tehet, szankciók se hiszem hogy életbe léptethetőek főleg ha a megfigyelőik is ott vannak a szavazáson.
  Ez az egyetlen megoldás hogy szankciók nélkül meggátolják őket az elszakadásban, ráadásul ha nyugat felé sodródnak akkor ott kb 20 év durva nyomor vár rájuk ( arra gondolok hogy kiprivatizálnak mindent és azokat szépen be is zárják nagyrészt) ha pedig kapnak rossz politikusokat akkor 40-50.
  Minden a megfelelő propagandán múlik csak. kíváncsi vagyok hogy oldják ezt meg Moszkvában, ha elbénázzák ezt is akkor komolytalanná válnak.
   
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ezt a szellemet Lukasenko már nehezen tudja visszatuszkolni a palackba az egész országban tüntetnek ellene az ország nagyvállalati csatlakoztak a sztrájkhoz gyakorlatilag a saját népe ellen fordult és ezzel a rendőri brutalitással az internetnek hála csak azt éri el,hogy a saját népe fog még jobban ellene fordulni.
   
  Python, Galthran and haubagoi like this.
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ezt a szellemet Lukasenko már nehezen tudja visszatuszkolni a palackba az egész országban tüntetnek ellene az ország nagyvállalati csatlakoztak a sztrájkhoz gyakorlatilag a saját népe ellen fordult és ezzel a rendőri brutalitással az internetnek hála csak azt éri el,hogy a saját népe fog még jobban ellene fordulni.
   
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Szten az egyesülés nem realis, ráadásul elbizonytalanítja Putyin határmenti szövetségeseit, mi is így járhatunk.
  Kényelmesebb a külön állam, de oroszbarát vezetés stratégia.

  Egyébként nekem a tüntikből az jön le, hogy nem lett komolyabban megszervezve, ők sem hisznek benne. Az ellenzéki jelölt is hamar kiszállt. A lengyeleken és a baltiakon kívül nagyon senki sem töri magát. Mkinek megvan a maga járványbaja.
   
  vata likes this.
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Legalább utána oroszország következik.
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Át fogja, mert a Putyint támogató kapitalista oligarchák félnek a Nyugat szankcióitól, így nem hagyják jóvá, hogy Putyin beavatkozzon. Meg amúgy sem tenné, idős már, nem akarja háborúval zárni az elnöki pályafutását, főleg, hogy el is veszítheti azt. Ráadásul még Lukasenko maga is át fogja engedni az országát a Nyugatnak, hogy bemutathasson egy nagyot a Putyin-i oligarcháknak, akik már előre osztozkodtak, hogy kié lesz a belarusz állami vagyon, ha megszerzik Belaruszt.
   
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ha "megtolják a leginkább oroszbarátabb kézi vezérelt ellenzékit", akkor ugyanott lesznek, mint most, mert az USA felsír, hogy az oroszok beavatkoztak a választásokba, ismét új választások kellenek és kezdődik az egész cirkusz előlről...
   
 19. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Minszk egy pöcegödörben vergődik és mindenki sz...ik rá.
  Elnézéseteket kérem az alpári mondatért de jobb hasonlat nem jutott eszembe. Jelenleg érik egy belorusz "Tavasz" (Maidan, ki hogy hívja). Az USA célja Oroszország elszigetelése, ha ez nem megy a mozgásterének a csökkentése. (épp olyan közellenség az amerikai politikában Oroszország mint Kína). Az ukrán és a belorusz események között én párhuzamot látok. Adott az amerikai cél: amelyik államot csak lehet leválasztani Oroszországról. Ezzel a lépéssel megszünnek a "lebegő" államok a nyugat és Oroszország között, a NATO közvetlenül az orosz határhoz kerül. (Mai napig él az amerikai politikai elitben egy vágyálom: korláozott atomháború megvívása az oroszok ellen, természetesen amerikai győzellemmel, és természetesen Európa kárára). Ukrajna is egy "lebegő" állam volt 2014 előtt, leválasztása nagy érvágás volt az oroszoknak (szoros gazdasági, kulturális stb. kötődés) de készenálltak (lásd 2008 grúz háborúban Ukrajna szerepe) érdekeik érvényesítésére (Krím). A belorusz helyzet is hasonló. Adott egy szatelit állam egy retardált vezetővel, aki nem tudja mit is kéne csinálni. Csak két lehetősége van: vagy a nyugat vagy az oroszok se...gét nyalja. A kettő együtt nem megy. Adott egy politikai esemény mindkét állam életében ahol a tömeget kívülről manipulálni lehet. Ukrajnában az EU szerződés Belorussziában az elnökválasztás.
  Mi a szöveg? Változtassatok akkor mindenkinek jobb lesz!! De kinek lessz jobb? Az országot kiáruló elitnek. Az igazság az hogy az USA-t azért érdekli a belorusz helyzet mert stratégiai helyn fekszik, ezer szállal kötödik Oroszországhoz és ezeket jó lenne elvagdosni.

  2020. február 1-jén, Mike Pompeo amerikai államtitkár 26 év alatt először látogatott be Fehéroroszországba, hogy az amerikai segítségnyújtást felajánlja, miután Oroszország az energiaellátás leállításáról döntött.

  Az EU-t az új piac lehetősége motiválja, oroszokat meg az hogy nem akarnak a közös belorusz határon NATO katonát. Lukasenka helyzete nem egyszerű. A hatalmat meg akarja tartani és tovább lavirozni a nyugat és az oroszk között. De ez már necces. Úgy látom fenn áll a lehetősége annak hogy külföldi csapatok lépjék át a határt. A nyugat ezt szívesen rábízná a lengyelekre akiknek érdeke hogy az oroszok minél messzebb legyenek.
  A lengyel haderő a Fehérorosz határhoz tart
  https://nappali.net/a-lengyel-hadero-a-feherorosz-hatarhoz-tart/

  "A fehérorosz események abból a szempontból fontosak, hogy Lengyelország szeretné megakadályozni az orosz-belorusz szövetség erőteljesebbé válását" ...
  "Másrészt azt is kell látni, hogy Lengyelország az Európai Unió keleti szomszédságpolitikájának egyik fő szereplője, egyik kezdeményezője, hiszen a posztszovjet térség egyes országainak leválasztása az orosz köldökzsinórról az a lengyel feltételezések szerint erősítené az ország biztonságát"
  -Tálas Péter-

  Csakhogy szerintem lázasan nézegetik a térképet az orosz vezérkarban. Ha az ukrán hederő egy jelentős része (finoman szolva) oroszbarát volt a krímben, akkor ez a belorusz hadseregre fokozottan igaz lehet. Szerintem az oroszok nem engedik el Belorussziát. Stratégiai érdek. Lukasenka-val vagy nélküle de nem hiszem hogy Putyin ezt úgy benézi mint Libiát Medvegyev. Van esély a kis zöld emberkékre. Ki alakul egy közvetlen Orosz-Lengyel határ ami nem túl jót jelent. Ezzel ukrajna szív mert újabb orosz-ukrán határ jön létre.
  Ha valaki az én agymenésem olvasása után azt gondolja, hogy malyd jönnek a nyugati szankciók Oroszország ellen és ez malyd el veszi a kedvét a minszki eseményekbe való beavatkozástól, akkor téved. Ha van rajta sapka ha nincs úgy is cseszegetik az oroszokat eléggé. Stratégiai érdek hogy az orosz befolyás megmaradjon.
  Tehát visszatérve az első mondathoz, a belorusz kisembert (épp úgy mint az ukrajnában lakókat) mindenki le....! Meghalnak néhányan, néhány százan, néhány ezren senkit nem érdekel, magas politikai (döntéshozói) szinten. Járulékos veszteségei egy nagyhatalmi játszmának. Pont mint Ukrajnában.
  Szerintem
   
  tindalos, laiki, vata and 7 others like this.
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Pedig van realitása az egyesülésnek Fehéroroszország esetében,a tüntetéseket illetve a tüntetőket Lukasenko rendőrségének a brutalitása erősíti.Világosan látszik,hogy a társadalom Lukasenko ellen fordult.Ha esetleg sikerül is neki leverni a tüntetéseket kicsit hosszabb távon neki reszeltek.
   
  dkes likes this.

Ezen oldal megosztása