1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Meg kardigán másnap bevásárolna Moszkvában Pak-Fából, T-14 bol, Kinzsalból, egyebekbol. :D
   
  Leonidas likes this.
 2. aamen

  aamen Well-Known Member

  amíg ott akarnak maradni
  sehol nem akarnak örökké ott maradni, mindig jön egy új usa elnök akinek új politikája új koncepciója van
  aztán hogy 20 év múlva 2 év múlva vagy 2 hét múlva vonulnak ki és honnan, azt még nem tudni
  az iraki és a szíriai kurdoknak az a problémája, hogy momentán kva jól élnek a környékhez képest kiszolgálva az usa haderőt, viszont kapisgálják hogy egyszer az usa majd elmegy szíria irak és főleg törökország meg ott marad
   
  fishbed and Leonidas like this.
 3. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Sztem ahonnan nem fegyverrel tessékelték ki őket, mindenhol maradtak,maradnak és maradni fognak.
   
  blitzkrieg likes this.
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Háááát, ... azért van egy Koszovó nevű ország is, az is példa és jogalap lett, mert azóta már van egy Luganszki és Donyecki Köztársaság is, na meg történt valami a Krímben is. Szóval nincs ott semmi se kőbe vésve ... főleg hogy arra a homok jobban előfordul mint a kő ...
   
  fip7, blitzkrieg, fishbed and 3 others like this.
 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nem az amerikaiak fogják kikiáltani Kurdisztánt, hanem a kurdok. Van "a népek önrendlekezési joga". Az, hogy milyen formában fog létrejönni, csak az a kérdés.
  (A nagyhatalmakat egyébként mikor érdekelte a jog? Mellesleg a kurdok az őslakosok, ők laknak ott, nem az arabok, törökök. Ilyen alapon szedték szét az országunkat még azt is elcsatolva, ahol nem volt számottevő kisebbség. Többek között az ameriakiak közreműködésével...)
   
  tindalos and blitzkrieg like this.
 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Kardigánt aznap szögre akasztják amikor megfordul a fejében a gondolat. Mellesleg az oroszoknak mennyi van ezekből? Na látod, butaságot beszélsz.
   
 7. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Hááát.... Szerintem a helyzet ennél bonyolultabb. Erdogan akkor kemény, amikor maga mögött tudja az USA támogatását. Enélkül félkezű és béna lenne. Abban a pillanatban, amikor az USA (és szándékosan nem Trump) elveszíti érdeklődését a térség iránt, Törökország magára marad gyűlölt szomszédaival. Olyan "baráti" szomszédokkal, mint Irán, Asszad, Görögország, sem gazdaságilag, sem katonailag nem bírnák soká atomfegyver nélkül... Ráadásul már Európa sem szereti, A NATO pedig azt teszi, amit az USA mond.
  Tehát, amíg Erdogannak nagy a szája, addig az USA mögötte áll.
  Papajoe beletette a fülembe a bolhát azzal, hogy orosz-török üzleteket vizionált. Azon túl, hogy az üzletek ellenére két alapvetően ellenséges, ellenérdekelt államról van szó, a török hadiipar érdekes dolgokat hozhatna ki néhány orosz fegyverrendszerből...
   
  blitzkrieg likes this.
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Annyi van /lesz nekik mindenbol amennyi kell, ha valaki rendel akkor gyártanak neki, ahogy maguknak is.
  Ki akasztaná kardigán t szogre?
  Ha a yenkik létrehoznak 1 kurd államot, akkor nyilván kilép a natoból, marad Oo, ha komoly csúzlikat akar, a NATO nélkül NY Európa szintén ugrik neki, mi a butaság ebben, Irántól vegyen fegyvert?
   
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Rojavában pl ugyanolyan gyüttmentek mint az arabok. Semmi közük hozzá.
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Saját maguknak sem gyártanak eleget, azt is rohadt drágán. Erdogant akár holnap ki tudnák nyírni.
   
 11. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 12. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nem ártana megérteni azt, ami már nem egyszer megjelent itt és a szír topikban.
  Egy néhány milliós, elmaradott, ipar nélküli közösség, tengerpart nélkül, ellenséges és jóval nagyobb szomszédokkal körbevéve GAZDASÁGILAG életképtelen.
  Független Kurdisztán addig élhet amíg az amcsik megtartják. Utána max. 1-2 év és vége.
   
  fip7, fishbed and b4l4g3 like this.
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Van olajuk, nézzél a térképre, milyen területen fekszik Kurdisztán. A néhány millió meg becslések szerint 30-45 millió között van a négy érintett országban.
   
  gergo55 likes this.
 14. aamen

  aamen Well-Known Member

  nem tenném le a nagyesküt hogy egy rojavás (szíriai) és egy kurdisztáni (iraki) kurd között kisebbek lennének a politikai nézetkülönbségek mint egy aszadista és a rojavás között
   
 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Ezzel azt mondtad, hogy az amcsik odaadják Törökország területének kb. egyharmadát, lakosságának min. 20%-át egy független Kurdisztánnak.
  Jól értettem?
   
 16. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nem, hol írtam ilyet? Az iraki helyzetre reflektáltam először (kiutasítja az iraki hadsereg az US Armyt), hogy addig maradnak amíg akarnak, ha kicsit megtámogatják a háttérben a kurdokat (ott éppen olaj is van, nem is kevés), akik elszakadhatnak Iraktól. Ott az amik fújják a passzátszelet. Nem is én vontam be a törököket, de ott lehet/lesz a legnagyobb gebasz, ha nem kapnak valamilyen formában autonómiát. Utána meg amit írtál, azokra válaszoltam. (Gazdaság nulla, alig van kurd, stb.) Minden országban jelentős kisebbséget alkotnak, és együtt többen vannak, mint akár Irak, vagy Szíria lakosai..
   
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Ezt nem tudom, de lehetnek jelentős különbségek.
  Annak idején az elvileg azonos ideológiai alapon álló kormányzó Baath pártnak a másik kormányzó Baath párt volt a legnagyobb ellensége.Az egyik szíriai volt, a másik iraki.
   
 18. aamen

  aamen Well-Known Member

  amit a dologról tudni vélek, hogy az iraki kurdok klánok köré szerveződő vérkapitalista népek, a szíriaiak meg kommunákban élő vérkomenisták teljesen kaotikus alá-felérendeltségi viszonyban lévő ilyen-olyan tanácsrendszerekkel elvtársazással és feminizmussal, a törököknél az ellenállás magja a pkk ugyanilyen komenisták, de hogy ott van-e más kurd erő is arra nincs rálátásom ahogy az iráni kurdokra se
   
  Fennek likes this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Vagy amíg valamelyik másik nagyhatalom be nem lép a képbe az USA helyett, szerintem ezért is nem akarnak onnan kilépni a Jimmyk teljesen, mert esetleg rögtön lenne "vállalkozó" helyettük. A kurd függetlenségi mozgalmakat évtizedekig a Szu. támogatta, na nem nagyon nyíltan, pl. egy NATO-tag Törökország területén ez nagyon puskaporos téma lett volna. De iráni és arab területeken sokáig megvoltak a kurd-szovjet kapcsolatok (gyakorlatilag a Szu. bukásáig), nem véletlen hogy ezeket a csoportokat Allah kevésbé érdekli mint a nők egyenjogúsága, és több náluk a női harcos mint a MH-nél. Ráadásul a kurdok elég sokan is vannak (3-4 Magyarországnyi létszám!!), csak két nagy problémájuk hogy egyrészt a korábbi gyarmattartók által meghúzott határok miatt 4 országba szétosztva élnek, másrészt ezért (sem) teljesen egységesek. Szóval min. 4 ország van a függetlenségük ellen ... a nagyhatalmak meg nem igazán segítik, hanem csak felhasználják/kihasználják őket ...
   
 20. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  fishbed and borisz like this.

Ezen oldal megosztása