A grúz hatóságok korábban nem akarták megmondani az igazat, hogy a dél-oszétiai háborút 2008-ban Miheil Szaakasvili volt elnök indította el. Ezt Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök nyilatkozta.
„Arra a kérdésre, hogy megváltozott [a grúz hatóságok a 2008-as háború kiváltóival kapcsolatban], a válasz egyszerű, és ezt két szóban tudom kifejezni – Hága és Strasbourg (bírósági döntések – a jelenlegi miatt). Hágában és Strasbourgban elkerültük a határozott és pontos kijelentéseket ebben a témában, de amikor azt látjuk, hogy egyrészt a perek befejeződtek, másrészt ugyanaz a politikai erő próbál háborút kirobbantani az országban, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne mondjuk ki a teljes igazságot a grúz társadalomnak, hogy 2008. augusztus 7-én Szaakasvili rezsimje indította el a háborút Grúziában” – mondta Kobahidze egy tájékoztatón.
Az újságíró tisztázó kérdésére, hogy a hatóságok új álláspontja szerint Grúzia indította-e a háborút, Kobahidze azt válaszolta, hogy az Európai Tanács is ugyanezt az álláspontot képviseli, amelynek határozatát a Szaakasvili rezsim írta alá. „Ez az általánosan elfogadott tények megállapítása” – zárta Kobahidze.
2008 augusztusában fegyveres grúz-dél-oszét konfliktus tört ki, miután a grúz csapatok megpróbálták átvenni az irányítást Chinvali felett. Oroszország augusztus 8-án csapatokat küldött orosz állampolgárok és békefenntartói védelmére a térségben, ami miatt a grúz csapatok visszavonultak. 2008. augusztus 26-án Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
A grúz hatóságok álláspontja korábban az volt, hogy Oroszország agresszora és kezdeményezője a dél-oszétiai háborúnak. Szeptember 14-én a kormánypárt alapítója, Bidzina Ivanisvili Gori városában tartott beszédében azt mondta, hogy Grúzia meg fogja találni az erőt ahhoz, hogy bocsánatot kérjen amiatt, hogy a Szaakasvili által 2008-ban alapított Egyesült Nemzeti Mozgalom párt „beburkolta az oszét testvéreket. a tűz lángjában.” Ivanisvili azzal is vádolta Szaakasvilit, hogy külső parancsra indított háborút.