[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
Volt egyszer egy nagy birodalom, ami sokféle népből állt (nevezzük OMM-nek).
Aztán egy hatalmas háború után (nevezzük a Nagy háborúnak) ez a nagy birodalom szétesett, de sajnos a népek nem homogénen voltak elosztva.
Például volt egy csoport, akik a gyönyörű hegyeik között sok száz km-re voltak milliónyi testvérüktől (nevezzük őket Csaba királyfi népének).
Csaba királyfi népe nem akart az őket körülvevő nem túl kedves másik nép országában élni, ezért fegyveres alakulatot, egy egész hadosztályt szerveztek, de nem kaptak se fegyvert, se lőszert az anyaországtól, mert ott éppen olyan nemzetáruló pacifisták uralkodtak, akik nem hittek a fegyveres ellenállásban.
Nos Csaba királyfi népe bizony a gyönyörű hegyei között bizony idegen megszállás alá került, ahol úgy bántak velük, mint a férgekkel. Azt mondták, hogy most már más nyelven kell beszélniük, elvitték őket kényszermunkára mocsarat lecsapolni, elvették javaikat, sőt később még egy Manui nevű értelmiségi a barátaival baltás lefejezéseket is rendezett közöttük.
Az anyaországban lévők később folyton felhánytorgatták, hogy lehetett volna más is a történelem menete, ha nem fegyverzik le a hazatérő katonákat, adnak fegyvert Csaba királyfi népének és keményen ellenállnak. Pedig fegyver és lőszer is lett volna, mert két év múlva az északi barátaik pont az ő sok-sok fegyver és lőszerükkel tudták visszaverni a vörös csillagos vad népek támadását a fővárosuknál. Példaként szokták még felhozni a "rongyosok" által a nyugati szomszéd országtól visszaszerzett területeket is, mert azok a "rongyosok" nem finomkodtak a módszerekben.

Aztán volt egy másik nagy birodalom, ami sokféle népből állt, és ezt Szovjetuniónak hívták.
Egy hatalmaas, de nagyon hideg háború után ez a nagy birodalom is szétesett és sajnos a népek itt sem voltak homogénen elosztva.
Mit ad isten, itt is volt egy népcsoport, amely a gyönyörű hegyei között élt, csak éppen itt az anyaország melléjük állt és sikerült elérniük, hogy kb. 30 évre ne kelljen idegen uralom alatt élniük, megmaradhassanak annak, akiknek születtek és akik akartak lenni.
Nos vannak, akik azt sérelmezik, hogy Örményország a Szovjetúnió szétesésekor megtette azt, amit Károlyiéktól nem tettek meg, viszont Károlyiékat meg ugyanezek pont ezért szidják.
Szerintem az örmények a SZU szétesésekor pontosan azt csinálták, amit csinálniuk kellett (lehet, hogy ők ismerték Károlyiék töketlenkedésének az eredményeit és tanultak belőle). A hibát ott követték el, hogy nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni a jeleket, a változás jeleit, hogy az ellenségük mennyire megerősödött és, hogy újabb háború lesz.
Eszrevettuk.8 ev de inkabb 4 ev alatt tortent a radikalis eroegyensuly valtozas.2012 orosz fegyverek Azerbajdzsannak,2016 torok,izraeli fegyverek.2016 tol a torok,izraeli dron es precizios fegyverzet szamunkra technologiailag es anyagilag lekovetethetlenne valt a beszerzesi forrasaink egyoldalusaga miatt.2020 utan ezen radikalisan valtoztatni kellett.India,Franciaorszag kepeben legalabb technologiai egyensulyra lehetoseg van,anyagi lemaradas a populacio meretebol fakad.Az egy fore eso GDP az szenhidrogen mentes Ormenyorszagban magasabb mint Azerbajdzsanban...
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Azeriek lelekszama folyamatosan no.Persze tartsd te is nyomorban az allampolgaraid 80%at meglatod milyen szaporak lesznek.
Ez mellébeszélés. Az örményeknek egyszerűen nem kellett Karabah. Nem kellett annyira, hogy ott élni akarjanak, hogy ott gyarapodni, sokasodni akarjanak. Maga Örményország sem kell sokuknak. Elvándorolnak, nem vállalnak gyereket - ahogyan sok magyar sem a Kárpát-medencében.

A gazdagodás nem kell, hogy egyet jelentsen a népesség csökkenésével.
Tajvan lakossága pl. 1991 óta 20,6 millióról 23,4 millióra nőtt és csak 2020 óta mutat csökkenő tendenciát. Dél-Korea népessége 30 év alatt 44 millióról 51 millióra növekedett. Chile 13 millióról 19 millióra növelte népességét. Szlovákia népessége 40 év alatt 10 százalékkal gyarapodott. A sokasodás mindegyik államban a gazdaság növekedésével párhuzamosan történt. És akkor az Öböl arab államairól ne is beszéljünk.
Az örmények egyszerűen nem akarnak már annyira létezni népként, hogy ne fogyjanak el. Ebben hasonlóak vagyunk - és ezért senkit a világon nem okolhatunk, csak és kizárólag saját magunkat.

Tartsd a haborus menekultjeidet 30 evig satrakban,ezt mutogasd minden ovodasodnak,iskolasodnak,nehogy a gyulolet csak egy hangyanyit is csillapodjon az egykori ellensegeddel szemben.Koltsd az egyetlen jelentos bevetelforrasodat a koolaj es gazbeveteleid nagy reszet fegyverekre,az elit luxuskiadasaira,a sajat allampolgaraid elnyomasara,nehany latvanyberuzasra,kulfoldi diplomatak,ujsagirok folyamatos megvesztegetesere ezzel mindjart elhuzol gazdasagilag mindenki mellett a kornyezetedben,hiszen mindenki azt latja amit lattatni akarsz.Tartsd blokad alatt es terrorizald a negy testvered segitsegevel 30 evig a gyengebb szomszedod ahonnan persze az emberek a nyugodtabb jobb elet remenyeben el akarnak koltozni,ezt is persze mutasd be a sajat sikerednek,hiszen mi szaporodunk mint a nyul a masik meg fogy.
A románok ugyanezt csinálták az 1800-as évek végétől. És sok-sok hasonló eset után a Kaukázusban is ez lett a győzelem receptje. Aki ismeri a történelmet, az tudhatta, hogy ez lesz. (Globálisan is ez körvonalazódik egyébként fehérek kontra feketék, tarkák viszonylatban...)

Bar mar szabadulna meg Oroszorszag a terhunktol,de meg mindig itt esszi a fene a bazisukat,sot ujabb konzulatust szeretnenek nyitni a tamogatasunkra...Syunik tartomanyban.Hat ennyire mehetnekuk van...
Hjaj, meszike megint nem találta el még a kaput sem...
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
Ez mellébeszélés. Az örményeknek egyszerűen nem kellett Karabah. Nem kellett annyira, hogy ott élni akarjanak, hogy ott gyarapodni, sokasodni akarjanak. Maga Örményország sem kell sokuknak. Elvándorolnak, nem vállalnak gyereket - ahogyan sok magyar sem a Kárpát-medencében.

A gazdagodás nem kell, hogy egyet jelentsen a népesség csökkenésével.
Tajvan lakossága pl. 1991 óta 20,6 millióról 23,4 millióra nőtt és csak 2020 óta mutat csökkenő tendenciát. Dél-Korea népessége 30 év alatt 44 millióról 51 millióra növekedett. Chile 13 millióról 19 millióra növelte népességét. Szlovákia népessége 40 év alatt 10 százalékkal gyarapodott. A sokasodás mindegyik államban a gazdaság növekedésével párhuzamosan történt. És akkor az Öböl arab államairól ne is beszéljünk.
Az örmények egyszerűen nem akarnak már annyira létezni népként, hogy ne fogyjanak el. Ebben hasonlóak vagyunk - és ezért senkit a világon nem okolhatunk, csak és kizárólag saját magunkat.


A románok ugyanezt csinálták az 1800-as évek végétől. És sok-sok hasonló eset után a Kaukázusban is ez lett a győzelem receptje. Aki ismeri a történelmet, az tudhatta, hogy ez lesz. (Globálisan is ez körvonalazódik egyébként fehérek kontra feketék, tarkák viszonylatban...)


Hjaj, meszike megint nem találta el még a kaput sem...
Hogy idezzek egy klasszikust.Ez mellebeszeles.Szlovakia....Nem a szlovak etnikum szama gyarapodott 40 ev alatt,hanem a ciganysag...Chile...Az meg van,hogy Peru,Bolivia,Argentina,Paraguay nyomor elol menekulo tomegeinek celallomasa Chile?Del Korea...Stabilan fogynak,fognak is...Tajvan...De bizony a bevandorlas tolja a lakossagszamot,kinai,nem csak anyaorszagi es a Del Kelet azsiai bevandorlok.Ahol az eletszinvonal el er egy adott szinvonalat egyenes aranyban kezd csokkeni a gyermekvallalasi kedv.Az ormeny nep nem fogy.Pozitiv a szuletesszam.A problema a kivandorlas.Ebben az egyik legfontosabb tenyezo a szomszedaink alltal teremtett es fentartott remenytelensegerzet,folyamatos eroszak.Karabah megtartasa az ott elo emberek elete es ormeny elete miatt volt fontos,megmutatni,hogy annyi nepirtas,megalazas utan is van tartasa egy nepnek.Erre az orszagok kozossege nem volt vevo.Senki sem ismerte el,hogy az ott elo embereknek joga van allamot alapitani.Mindenki a hatarok,bar legyenek azok tartomany es nem allamhatarok,serthetetlensege mellett tette le az allaspontjat,mikozben ok maguk mashol,Koszovo,Ukrajna,Eszak Ciprus pont nnek az ellenkezojet tamogattak...Nagyjabol valasztani lehetett eroltetjuk Artsak letet vagy megsemmisul az ormeny allam is.Ugyan az lett volna a kaukazusi ormenyekbol is allam nelkul,mint a gazai arabokbol.Masodrangu,falak moge zart,gettokban tgeljesen remenytelensegbe tartott emberek kozossege.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and miki80

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 870
65 634
113
Van az az őrület is.
Az EU nem ragaszkodik az azeri szenhidrogenhez sem, eljatszana amit az oroszokkal csinaltak. Persze Azerbajdzsan nem Oroszorszag, de ez az EU-nak harakiri lenne mar. Persze a torokok mindent atcimkeznek es okosban leboltolnak ha kell.
Az a baj hogy ezek is ilyen csinalt, vagdalkozos dolgok es semmi sem egy tenyleges tartos, mindenkinek megfelelő allapot fele iranyul, 30 ev alatt se tortent semmi erre irányuló tevekenyseg a nyugatvreszerol.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Hogy idezzek egy klasszikust.Ez mellebeszeles.Szlovakia....Nem a szlovak etnikum szama gyarapodott 40 ev alatt,hanem a ciganysag...Chile...Az meg van,hogy Peru,Bolivia,Argentina,Paraguay nyomor elol menekulo tomegeinek celallomasa Chile?Del Korea...Stabilan fogynak,fognak is...Tajvan...De bizony a bevandorlas tolja a lakossagszamot,kinai,nem csak anyaorszagi es a Del Kelet azsiai bevandorlok.
És Szaúd-Arábia? Nekik is az elszegényedés duplázta meg a lélekszámukat 30 év alatt?

Ahol az eletszinvonal el er egy adott szinvonalat egyenes aranyban kezd csokkeni a gyermekvallalasi kedv.
Jellemző tendencia, hogy egy bizonyos életszínvonal felett a lakosság jelentős része a luxus és az önmegvalósítás hajszolását választja életcéljául a gyermekvállalás felelőssége és terhe helyett. És főleg nem lesz hajlandó az életét kockára tenni egy háborúban. Az ilyen népesség elöregszik, elfogy, eltűnik. Ez így van rendjén, legyen szó örményekről, magyarokról vagy japánokról. De ez mindig saját, egyéni döntés. Nem Putyin (és nem is a Nyugat, vagy a kínaiak, cigányok, románok, azeriek) ármánya, gonoszsága.

Az ormeny nep nem fogy.Pozitiv a szuletesszam.A problema a kivandorlas.Ebben az egyik legfontosabb tenyezo a szomszedaink alltal teremtett es fentartott remenytelensegerzet,folyamatos eroszak.Karabah megtartasa az ott elo emberek elete es ormeny elete miatt volt fontos,megmutatni,hogy annyi nepirtas,megalazas utan is van tartasa egy nepnek.
Oké, legyen így, az örmények szaporodnak, míg a fentebb említett, gazdaságilag is fejlődő országok lakossága csak a bevándorlóknak köszönhetően gyarapodik. És az örmény diaszpórát mi akadályozta meg 30 éven át a visszavándorlásban?
Az, hogy az örmények többségének az ősi föld egyszerűen nem ér annyit, hogy érdemi áldozatot hozzon érte. A többség nem akar ott élni és pláne meghalni nem. És ez az egész dolog kulcsa, ahogyan szinte minden etnikai-területi konfliktusnak. Minden más (hogy kinek régebbi a temploma, mennyi GDP/fő, hogyan ravaszkodik Patásputyin) mellébeszélés. Több százezer örmény hozott, hoz és hozna a jövőben is súlyos áldozatokat a hazájáért, de több millió örmény nem hajlandó erre. (A magyarok körében sincs ez másként.) Fáj nekik is, szomorúak, dühösek, ezért kikiabálják, kibeszélik, kifórumozzák magukból - aztán az élet megy tovább. Szülni, élni, harcolni, meghalni pedig majd a feketék, cigányok, azeriak milliói fognak.

Erre az orszagok kozossege nem volt vevo.Senki sem ismerte el,hogy az ott elo embereknek joga van allamot alapitani.Mindenki a hatarok,bar legyenek azok tartomany es nem allamhatarok,serthetetlensege mellett tette le az allaspontjat,mikozben ok maguk mashol,Koszovo,Ukrajna,Eszak Ciprus pont nnek az ellenkezojet tamogattak...
Nincs olyan, hogy országok közössége. Egyes államok vannak saját érdekekkel, amikben nem sok szerepet kapnak a szentimentális szempontok. A szimpátia megvolt 1848-ban is, aztán 1849-ban London diszkréten csak annyit üzent a cárnak, hogy "végezzenek gyorsan". (Gyanítom, nemrégiben Baku is kapott pár hasonló értelmű üzenetet.)
Az országok az erőre, a progresszióra, a befejezett tényekre vevők. A piacok is ezt szeretik. A multik meg a hasznot. (Hol olcsóbb a munkaerő, Örményországban vagy Azerbajdzsánban? Hol lehet jobban kizsákmányolni a dolgozókat? Hová áramlik a tőke?)

Nagyjabol valasztani lehetett eroltetjuk Artsak letet vagy megsemmisul az ormeny allam is.Ugyan az lett volna a kaukazusi ormenyekbol is allam nelkul,mint a gazai arabokbol.Masodrangu,falak moge zart,gettokban tgeljesen remenytelensegbe tartott emberek kozossege.
Igen, Pasinjan politikájának eredményeképpen mostanra lényegében ennyi választási lehetőség maradt Jerevánban.
Cserébe viszont sikerült nyitni a Nyugat felé (na meg alig 6 millió USD-ért leszervezni egy Snoop Dogg koncertet).
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
És Szaúd-Arábia? Nekik is az elszegényedés duplázta meg a lélekszámukat 30 év alatt?


Jellemző tendencia, hogy egy bizonyos életszínvonal felett a lakosság jelentős része a luxus és az önmegvalósítás hajszolását választja életcéljául a gyermekvállalás felelőssége és terhe helyett. És főleg nem lesz hajlandó az életét kockára tenni egy háborúban. Az ilyen népesség elöregszik, elfogy, eltűnik. Ez így van rendjén, legyen szó örményekről, magyarokról vagy japánokról. De ez mindig saját, egyéni döntés. Nem Putyin (és nem is a Nyugat, vagy a kínaiak, cigányok, románok, azeriek) ármánya, gonoszsága.


Oké, legyen így, az örmények szaporodnak, míg a fentebb említett, gazdaságilag is fejlődő országok lakossága csak a bevándorlóknak köszönhetően gyarapodik. És az örmény diaszpórát mi akadályozta meg 30 éven át a visszavándorlásban?
Az, hogy az örmények többségének az ősi föld egyszerűen nem ér annyit, hogy érdemi áldozatot hozzon érte. A többség nem akar ott élni és pláne meghalni nem. És ez az egész dolog kulcsa, ahogyan szinte minden etnikai-területi konfliktusnak. Minden más (hogy kinek régebbi a temploma, mennyi GDP/fő, hogyan ravaszkodik Patásputyin) mellébeszélés. Több százezer örmény hozott, hoz és hozna a jövőben is súlyos áldozatokat a hazájáért, de több millió örmény nem hajlandó erre. (A magyarok körében sincs ez másként.) Fáj nekik is, szomorúak, dühösek, ezért kikiabálják, kibeszélik, kifórumozzák magukból - aztán az élet megy tovább. Szülni, élni, harcolni, meghalni pedig majd a feketék, cigányok, azeriak milliói fognak.


Nincs olyan, hogy országok közössége. Egyes államok vannak saját érdekekkel, amikben nem sok szerepet kapnak a szentimentális szempontok. A szimpátia megvolt 1848-ban is, aztán 1849-ban London diszkréten csak annyit üzent a cárnak, hogy "végezzenek gyorsan". (Gyanítom, nemrégiben Baku is kapott pár hasonló értelmű üzenetet.)
Az országok az erőre, a progresszióra, a befejezett tényekre vevők. A piacok is ezt szeretik. A multik meg a hasznot. (Hol olcsóbb a munkaerő, Örményországban vagy Azerbajdzsánban? Hol lehet jobban kizsákmányolni a dolgozókat? Hová áramlik a tőke?)


Igen, Pasinjan politikájának eredményeképpen mostanra lényegében ennyi választási lehetőség maradt Jerevánban.
Cserébe viszont sikerült nyitni a Nyugat felé (na meg alig 6 millió USD-ért leszervezni egy Snoop Dogg koncertet).
Nagyon faj az a majd egy eve leszervezett koncert...De van az orszagok kozossege.ENSZ.Vannak alapelvek amelyek elvileg mindenkire nezve kotelezo akik alairtak az ENSZ alapokmanyat.A nemztek onrendelkezese es a hatarok serthetetlensege is ilyen.Nyilvan a ketto sokszor szoges ellentetben all egymassal.Neha az elobbi neha az utobbi fontosabb ahogy az erdekek kivanjak.Az ormeny diaszporabol minden evben tobb ezren ternek haza mind nyugatrol mind keletrol hogy oseik foldjen eljenek.De amig a nyugati diaszpora nagysagrendekkel jobban es biztonsagosabb korulmenyek kozt lakik mint az anyaorszagiak addig nem lesz tomeges hazakoltozes.Keletrol,Oroszorszagbol ez akar meg is tortenhet.Szaud Arabia nem modern tarsadalom.Egy kozepkori iszlam rendszer vergodese a 21.szazadban.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 879
27 475
113
Nagyon faj az a majd egy eve leszervezett koncert...De van az orszagok kozossege.ENSZ.Vannak alapelvek amelyek elvileg mindenkire nezve kotelezo akik alairtak az ENSZ alapokmanyat.A nemztek onrendelkezese es a hatarok serthetetlensege is ilyen.Nyilvan a ketto sokszor szoges ellentetben all egymassal.Neha az elobbi neha az utobbi fontosabb ahogy az erdekek kivanjak.Az ormeny diaszporabol minden evben tobb ezren ternek haza mind nyugatrol mind keletrol hogy oseik foldjen eljenek.De amig a nyugati diaszpora nagysagrendekkel jobban es biztonsagosabb korulmenyek kozt lakik mint az anyaorszagiak addig nem lesz tomeges hazakoltozes.Keletrol,Oroszorszagbol ez akar meg is tortenhet.Szaud Arabia nem modern tarsadalom.Egy kozepkori iszlam rendszer vergodese a 21.szazadban.
ENSZ, alapevek, mindenkire nézve kötelező.. Nem tudom, te melyik műsort nézed.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
És Szaúd-Arábia? Nekik is az elszegényedés duplázta meg a lélekszámukat 30 év alatt?


Jellemző tendencia, hogy egy bizonyos életszínvonal felett a lakosság jelentős része a luxus és az önmegvalósítás hajszolását választja életcéljául a gyermekvállalás felelőssége és terhe helyett. És főleg nem lesz hajlandó az életét kockára tenni egy háborúban. Az ilyen népesség elöregszik, elfogy, eltűnik. Ez így van rendjén, legyen szó örményekről, magyarokról vagy japánokról. De ez mindig saját, egyéni döntés. Nem Putyin (és nem is a Nyugat, vagy a kínaiak, cigányok, románok, azeriek) ármánya, gonoszsága.


Oké, legyen így, az örmények szaporodnak, míg a fentebb említett, gazdaságilag is fejlődő országok lakossága csak a bevándorlóknak köszönhetően gyarapodik. És az örmény diaszpórát mi akadályozta meg 30 éven át a visszavándorlásban?
Az, hogy az örmények többségének az ősi föld egyszerűen nem ér annyit, hogy érdemi áldozatot hozzon érte. A többség nem akar ott élni és pláne meghalni nem. És ez az egész dolog kulcsa, ahogyan szinte minden etnikai-területi konfliktusnak. Minden más (hogy kinek régebbi a temploma, mennyi GDP/fő, hogyan ravaszkodik Patásputyin) mellébeszélés. Több százezer örmény hozott, hoz és hozna a jövőben is súlyos áldozatokat a hazájáért, de több millió örmény nem hajlandó erre. (A magyarok körében sincs ez másként.) Fáj nekik is, szomorúak, dühösek, ezért kikiabálják, kibeszélik, kifórumozzák magukból - aztán az élet megy tovább. Szülni, élni, harcolni, meghalni pedig majd a feketék, cigányok, azeriak milliói fognak.


Nincs olyan, hogy országok közössége. Egyes államok vannak saját érdekekkel, amikben nem sok szerepet kapnak a szentimentális szempontok. A szimpátia megvolt 1848-ban is, aztán 1849-ban London diszkréten csak annyit üzent a cárnak, hogy "végezzenek gyorsan". (Gyanítom, nemrégiben Baku is kapott pár hasonló értelmű üzenetet.)
Az országok az erőre, a progresszióra, a befejezett tényekre vevők. A piacok is ezt szeretik. A multik meg a hasznot. (Hol olcsóbb a munkaerő, Örményországban vagy Azerbajdzsánban? Hol lehet jobban kizsákmányolni a dolgozókat? Hová áramlik a tőke?)


Igen, Pasinjan politikájának eredményeképpen mostanra lényegében ennyi választási lehetőség maradt Jerevánban.
Cserébe viszont sikerült nyitni a Nyugat felé (na meg alig 6 millió USD-ért leszervezni egy Snoop Dogg koncertet).
Ormenyorszag 2023 1.86 Azerbajdzsan 1.56 Iran 1,54 Georgia 1.79.Tajvan 0,79.Chile 1.25.Termekenysegi rata...Csak,hogy ki kit szaporodik le.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 879
27 475
113
Eszrevettuk.8 ev de inkabb 4 ev alatt tortent a radikalis eroegyensuly valtozas.2012 orosz fegyverek Azerbajdzsannak,2016 torok,izraeli fegyverek.2016 tol a torok,izraeli dron es precizios fegyverzet szamunkra technologiailag es anyagilag lekovetethetlenne valt a beszerzesi forrasaink egyoldalusaga miatt.2020 utan ezen radikalisan valtoztatni kellett.India,Franciaorszag kepeben legalabb technologiai egyensulyra lehetoseg van,anyagi lemaradas a populacio meretebol fakad.Az egy fore eso GDP az szenhidrogen mentes Ormenyorszagban magasabb mint Azerbajdzsanban...
Egy kósza kérdés. Azokat a fegyvereket az azeriek ajándékba kapták, vagy vásárolták?
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Ormenyorszag 2023 1.86 Azerbajdzsan 1.56 Iran 1,54 Georgia 1.79.Tajvan 0,79.Chile 1.25.Termekenysegi rata...Csak,hogy ki kit szaporodik le.
Magas egy főre eső GDP, kiegyensúlyozott gazdaság, nyitás a Nyugat felé, szaporodás, sokasodás... meggyőztél. Nyerésben vagytok.
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
Magas egy főre eső GDP, kiegyensúlyozott gazdaság, nyitás a Nyugat felé, szaporodás, sokasodás... meggyőztél. Nyerésben vagytok.
Magasabb GDP,kiegyensulyozottabb gazdasag...Nyeresben?Meglatjuk mit kezdenek Irannal...Zabszem azert most mindenkiben bent van...Azerbajdzsanban is...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Az orosz irányváltás diszkrét jele:

Ma (október 10.) az orosz Kaszpi Flotta két egysége baráti látogatást tett Bakuban. Az egyik hajó a képek szerint a Gepard osztályú fregatt, a 2003-ban szolgálatba állított Tatarsztan volt.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533431_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMx_116%3A95_sputnik-8533431-preview_9ef9153e133cf71b41fa2ce06dc7cc91.jpg


A hajók legénységét az azerbajdzsáni haditengerészet képviselői fogadták. "A látogatás során a hajók legénységének kirándulását szerveztek Baku kulturális és történelmi emlékeihez, valamint baráti sportversenyeket." – közölte az azeri védelmi minisztérium.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533433_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMz_116%3A95_sputnik-8533433-preview_4924562bfc134686a33cf0685b95bf24.jpg


Még október 7-én érkezett meg Baku kikötőjébe az orosz Rasul Gamzatov határőrhajó, az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat Határszolgálatának helyettes vezetője, a parti őrség osztályvezetője, Roman Tolok admirális parancsnoksága alatt. A látogatás során az orosz delegációt az Állami Határszolgálat vezetője, Elcsin Gulijev vezérezredes fogadta.

TNA_e7efbimage_story.jpg


A megbeszélésen szóba került az azerbajdzsáni és oroszországi határmenti együttműködés sikeres fejlesztése a releváns területeken, beleértve a Kaszpi-tengeri határbiztonságot, a természeti erőforrások védelmét, az illegális tevékenységek elleni küzdelmet, valamint az együttműködési lehetőségekről folytatott eszmecserét.
Egy barátságos labdarúgó mérkőzésre aznap is sor került az orosz és az azeri tengerészek között.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 449
16 798
113
Az orosz irányváltás diszkrét jele:

Ma (október 10.) az orosz Kaszpi Flotta két egysége baráti látogatást tett Bakuban. Az egyik hajó a képek szerint a Gepard osztályú fregatt, a 2003-ban szolgálatba állított Tatarsztan volt.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533431_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMx_116%3A95_sputnik-8533431-preview_9ef9153e133cf71b41fa2ce06dc7cc91.jpg


A hajók legénységét az azerbajdzsáni haditengerészet képviselői fogadták. "A látogatás során a hajók legénységének kirándulását szerveztek Baku kulturális és történelmi emlékeihez, valamint baráti sportversenyeket." – közölte az azeri védelmi minisztérium.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533433_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMz_116%3A95_sputnik-8533433-preview_4924562bfc134686a33cf0685b95bf24.jpg


Még október 7-én érkezett meg Baku kikötőjébe az orosz Rasul Gamzatov határőrhajó, az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat Határszolgálatának helyettes vezetője, a parti őrség osztályvezetője, Roman Tolok admirális parancsnoksága alatt. A látogatás során az orosz delegációt az Állami Határszolgálat vezetője, Elcsin Gulijev vezérezredes fogadta.

TNA_e7efbimage_story.jpg


A megbeszélésen szóba került az azerbajdzsáni és oroszországi határmenti együttműködés sikeres fejlesztése a releváns területeken, beleértve a Kaszpi-tengeri határbiztonságot, a természeti erőforrások védelmét, az illegális tevékenységek elleni küzdelmet, valamint az együttműködési lehetőségekről folytatott eszmecserét.
Egy barátságos labdarúgó mérkőzésre aznap is sor került az orosz és az azeri tengerészek között.
Milyen jelre gondolsz? Mivel mindkettőnek van kijárása a Kaszpi-tengerhez,és még szomszédosak is,a szokásos haditengerészeti etikett részeként időnként meglátogatják egymást.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and ZeiG

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 838
81 277
113
Az orosz irányváltás diszkrét jele:

Ma (október 10.) az orosz Kaszpi Flotta két egysége baráti látogatást tett Bakuban. Az egyik hajó a képek szerint a Gepard osztályú fregatt, a 2003-ban szolgálatba állított Tatarsztan volt.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533431_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMx_116%3A95_sputnik-8533431-preview_9ef9153e133cf71b41fa2ce06dc7cc91.jpg


A hajók legénységét az azerbajdzsáni haditengerészet képviselői fogadták. "A látogatás során a hajók legénységének kirándulását szerveztek Baku kulturális és történelmi emlékeihez, valamint baráti sportversenyeket." – közölte az azeri védelmi minisztérium.

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0853%2F34%2F000008533433_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_10_1_TXVyYWQgT3J1am92ICM4NTMzNDMz_116%3A95_sputnik-8533433-preview_4924562bfc134686a33cf0685b95bf24.jpg


Még október 7-én érkezett meg Baku kikötőjébe az orosz Rasul Gamzatov határőrhajó, az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat Határszolgálatának helyettes vezetője, a parti őrség osztályvezetője, Roman Tolok admirális parancsnoksága alatt. A látogatás során az orosz delegációt az Állami Határszolgálat vezetője, Elcsin Gulijev vezérezredes fogadta.

TNA_e7efbimage_story.jpg


A megbeszélésen szóba került az azerbajdzsáni és oroszországi határmenti együttműködés sikeres fejlesztése a releváns területeken, beleértve a Kaszpi-tengeri határbiztonságot, a természeti erőforrások védelmét, az illegális tevékenységek elleni küzdelmet, valamint az együttműködési lehetőségekről folytatott eszmecserét.
Egy barátságos labdarúgó mérkőzésre aznap is sor került az orosz és az azeri tengerészek között.

Ez nem újdonság (lehet csak neked).Közös hadgyakorlatokat is szoktak tartani.