Nos, eddig a HiSilicon ARM-architektúrájú procikat gyártott. Az oldalukon nem is látok mást. De csak azt tudom mondani, mint korábban, hogy kíváncsi leszek, mit sikerül összehozniuk és mennyi idő alatt.
Szóval az eddigi bújtatott szubvenciót mostantól nyíltabban tolják. Ettől én nem várok túl nagy változást.
Bevallom, sem közgazdaságból, sem ideológiailag nem vagyok eléggé képzett. De hát senki nem lehet tökéletes...
Szóval azt sem értem, hogy ha Kína valutatartalékának nagy része dollárban (az kb. mennyi dollárt jelent?) van és ezt a nagy részt szép lassan átváltják más valutába, akkor utána hogyan fogja bedönteni az USA-t? Azzal az 1100 milliárd dollárnyi hitellel? Vagy hogy?
Honnan tudod, hogy nem így van?
Bezony, ez így van. Egyesek szerint az oroszok minden pénteken összeomlanak (bocs joe, hogy plagizáltam). Mások szerint meg az USA omlik össze péntekre, ha Kína úgy akarja.
Áruld már el, mi a jó ég köze van a "cyberfenyegetésnek" (vagyis annak, hogy egy állam, vagy csoport, vagy személy képes komoly támadásra mások informatikai rendszerei ellen) ahhoz, hogy globálisan versenyképes hardvert és ehhez szoftverökoszisztémát mennyi ideig tart megcsinálni?
Az ezen a területen legfejlettebb cégeknek (AMD pl.) is vagy 5 évbe (2012-2017) tellett letennie egy, már rég meglévő és általa is évtizedek óta fejlesztett ISA-ra (x86-64) épülő versenyképes hardvert (Zen uArch). Az Intel rábaszcsizott és ki is szállt a mobil vonalról, mert az ARM energiahatékonyságával abban a tartományban nem tudott versenyezni, hiába (volt?) az övék a legfejlettebb gyártástechnológia az egész bolygón. És te komolyan azt hiszed, hogy Kínának majd minden veterán cégnél gyorsabban fog menni egy vadiúj ISA, vadiúj hardver, vadiúj gyártástechnológia és ehhez a szoftverek megcsinálása? Tőlem aztán...
Hát persze, hogy volt. A Huawei, meg úgy kb, minden nagyobb kínai "cég" kvázi a kínai állampárt meghosszabbított keze.
Hát, ez egy ilyen műfaj.
Igen, ezzel nagyot tudnának rúgni ideiglenesen a tech iparba. És kb. ez az egyetlen, nem katonai lépés, ami tényleg fájna is. De azért az baromira egészségtelen állapot volt, hogy Kína elérte (főleg a környezet- és munkavédelem telibefosásával), hogy ennyire domináns legyen ezen a területen. Amúgy annyira nem féltem a nyugati cégeket sem. Ha úgy érzik, hogy nincs idő eléggé megdolgozni a nyugati közvéleményt az itteni bánya (újra)nyitásokról, akkor majd nyitnak bányákat Dél-Amerikában, meg Afrikában. Aztán ott mehet a kiszorítós játék a kínaiakkal.
Az addigi veszteséget (vagy csak profitkiesést?) meg benyelik valahogy. Majd legfeljebb kevesebb prémiumot kapnak a vezérek, vagy a jól bevált leépítéssel spórolnak.