• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 729
22 604
113
Erről kinek mi a véleménye?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Vége a KÍNAI világbirodalomnak? Vagy ő lesz az új NAGYHATALOM?​

Tóth Máté energiajogász ebben az epizódban szembenéz a kérdéssel, amit ma a világ minden vezetője boncolgat: valóban hanyatlik Kína, vagy a Nyugat csak félreérti a Mennyei Birodalmat?
Egy tisztes távolságban lévő Kína hívő jól összeszedett, sok valós infót tartalmazó anyagát látjuk. Na de tartalmaz minden lényegeset vagy néhány dolog kimaradt?

A népességi kérdést hagyjuk. Az 20 éven belül nem lesz éles, és ezen idő alatt még sok minden történhet.
Ha a két nagy egymásnak megy, akkor mindketten sebeket fognak kapni. Ez lelassítja majd a fejlődést és sokan mások is megérzik majd.
A meccs végét én nem tippelem meg. Hitler is egész jól muzsikált 39-től 43-ig, azután meg jött a zurück.

Ami kimaradt.
Kína már most mutogatja a hatalom természetéhez tartozó uralkodási allűröket. Dél-Kínai tenger, Fülöp-szigetek, Vietnam, stb..
Tajvant nem sorolom ide, az egy másik eset.
Kínától tehát a környéken - meg távolabb is - mindenki fél, persze nem egyformán. Ez lesz majd egy igazi akadály, ami visszahat a gazdasági kapcsolatokra is.

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 825
2 651
113
Nekem most vannak rokonaim Kínában és elképesztő képeket, videókat küldenek. AZz ember esze megáll, hogy milyen dolgok vannak ott! Nem hogy Magyarország, de szerintem európa 90 százaléka még a fasorban sincs hozzájuk képest! Nem vagyok Kína fan, de valamit nagyon tudnak a kis ferdeszeműek! Tudom, tudom, másolni! De erre mindenkinek megvan a lehetősége! @ozymandias tuti tudna mesélni érdekes dolgokat még elsőkézből!

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
340
573
93
Nekem most vannak rokonaim Kínában és elképesztő képeket, videókat küldenek. AZz ember esze megáll, hogy milyen dolgok vannak ott! Nem hogy Magyarország, de szerintem európa 90 százaléka még a fasorban sincs hozzájuk képest! Nem vagyok Kína fan, de valamit nagyon tudnak a kis ferdeszeműek! Tudom, tudom, másolni! De erre mindenkinek megvan a lehetősége! @ozymandias tuti tudna mesélni érdekes dolgokat még elsőkézből!
Ha egy útra is vállalkoznál, hogy megnézd élőben, akkor Shenzhent nagyon ajánlanám.

• Tetszik
Reactions: Pocok75

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 825
2 651
113
Sajnos mostanában más projektek futnak,(család,egyetem, munka) de ha megnyerem a lottót tuti ellátogatok oda is! (Első utam a Machu Picchu!! :D )

• Tetszik
Reactions: endre

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 064
29 736
113
Nagyon kellene, hogy Kína valósága nap mint nap megjelenjen nálunk a tévében, újságokban, neten, mindenhol, hogy az idősebb generációk is ráébredjenek: a Nyugat csak egy koszos szrkupac!

• Vicces
Reactions: tomcat1

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
149
532
93
Nagyon kellene, hogy Kína valósága nap mint nap megjelenjen nálunk a tévében, újságokban, neten, mindenhol, hogy az idősebb generációk is ráébredjenek: a Nyugat csak egy koszos szrkupac!
Attól még, hogy Kína sokat fejlődött, attól a Nyugat (ide nem tudom kik tartoznak) nem lesz széklet. Akkor sem lett az, amikor Japán volt a világ csodája

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 578
20 380
113

Ja, de a teljes valóság. Az is hogy az egy főre eső gdp nincs annyi mint nálunk. Valamint, hogy a lakosság, 30 % nem tud elérni internetet. Egy dolog a milliós nagyvárosok csillogása, másik pedig az ország egésze.
Nem kérdés a kínai fejlődés gazdasági, ipari, technológiai téren.
Viszont a gazdasági fejlődésük lelassult, most már olyan 5 % körülire évente.
Ennek tükrében, az utóbbi években már nem nagyon emlegetik hogy lehagyják az amerikaiakat, mert lehet el sem érik még őket, évtizedekig.
Ettől függetlenül persze, egy több pólusú világ egyre inkább körvonalazódik majd. USA, Kína és Oroszország érdekei szerint.
Meglátjuk majd mit hoz a holnap.

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
340
573
93
a lakosság, 30 % nem tud elérni internetet
Ez teljesen abszurd érték lett volna már 15 éve is.

Off:
Az igaz, hogy nem kell hasra esni a nagy projektek csillogásától, de szerintem mindenkitől tanulni kell, ha valamit jobban csinál, ha keleti, ha nyugati. Sajnos az a helyzet, hogy per pillanat több területen is lenne felzárkózni valónk pl. Kína viszonylatában is.

• Tetszik
Reactions: honved

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
482
3 109
93
ahol a nagyvárosok levegőminősége szinte elviselhetetlen rendszeresen
Úgy tudom, ez az elektromos autók térnyerésével változott / rohamosan változik.

Amiket leírtál egyébként valós problémák, de bennem az elmúlt évek tapasztalatai alapján az a vélemény alakult ki, hogy ezek ideiglenes részletkérdések.

Kínában van másfél milliárd ember. Gyakorlatilag lényegtelen, hogy ebből 30%-nak nincs internet előfizetése, mivel a maradék is egymilliárd felett van. Ez több, mint a teljes nyugati érdekszféra lakossága összesen.

Szerintem el kell felejteni az elmúlt évszázadokban kialakult gazdasági és demográfiai elveket, mert az elmúlt 20 év olyan változásokat hozott, és a következő 20 olyan változásokat fog hozni, amelyekre korábban sosem volt példa a történelemben.

Mi fog történni, amikor megjelenik az első működőképes, nagyjából gyártószalag melletti betanított munkás szintjét hozó, helyi szinten tanítható robot? Csak tippelek, de érzésre elég közel vagyunk már hozzá. Hogyan alakítja ez át a gazdaságot?

Ólcsóbb lesz-e egy ilyen robot bekerülési költsége és energiaigénye mint egy a betanított munkás (és a vele járó összes probléma)?

Megoldja-e az automatizálás az elöregedő társadalom problémáját? Szerintem igen.

Hány ember kell egy Windows megírásához? Gyors netes keresés azt mondja 5000. Ez az, amit meg kell végre érteni: 5000 ember munkája vs. 1 milliárd installáció.

Nyilván vannak olyan területek, amelyeken nehéz automatizációt alkalmazni, de egyrészt oda is be tud gyűrűzni előbb utóbb, másrészt kérdés, mekkora ezek részaránya. Tud valaki esetleg erre vonatkozó tanulmányt?

Kínában az a rettenetesen veszélyes, hogy van egy másfél milliárdos belső piac és egy szigorú központi vezérlés. Ez a kettő nagyon erős kombináció, amit egyetlen más ország sem tud jelenleg felmutatni.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 178
8 924
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.