Azért én nem becsülném le a kínaiakat és az usa-t sem. A kínaiaknál évtizedekkel ezelőtt megszületett több meghatározó mű is arról hogy az usa ellen nem nyílt katonai konfliktusban kell győzni hanem minden téren támadni őket, és úgy harcolni velük hogy ne is vegyék észre vagy mire lecsapnak már máshol támadsz, legyen ez gazdaság, globális politika, társadalmi folyamtok, a kínai tervezésben minden a csatatér része, szó szerint minden. Ez ellen csak a teljes elszigetelés működne, de arról már lekéstek, a nyugat kiszankciózhat magán kívül mindenkit de akkor felmerül a kérdés ki van bent és ki van kint?
Azért én óvatosan kezelem a nyugati szakértők okosságait, Xi elnök a múltkor meg volt szerintük puccsolva, most megint azt mondják majd félreállítják. Akkor ott volt az usa afgán kivonulása, az lett mondva hogy majd ezzel beteszik a kínaiaknak a kékerest mert majd az ujgurokat fogják támogatni a tálibok mert iszlám és kutyafüle, aha... első dolguk az volt hogy a határ közeléből a tálibok deportálták az ujgurokat , azóta minden koncessziót megkapnak a kínaiak és vigyáznak rájuk mint a hímes tojásra, és rengeteg ilyen nagyon okos megszakértést láttam már kínáról.
Fentebb szóba került az hogy Kína kevesebbet költ hadseregre mint az usa, lehet hogy dollárban számolva igen, de hahó egy kínai partraszálló hajó ára 1/10 az amerikai megfelelőjének, a világ legmodernebb űrállomása az övék, azt se a szél fújta össze.... arról ne is beszéljünk hogy lassan a hajógyártásuk a világ teljes gyártásának 25% eléri. Ez azért érdekes mert sokan mondják hogy majd Tajvannál elvérzik a kínai flotta mert partvédelem..... háát kinézem belőlük hogy odarántanak céltárgynak 10000 civil hajót aztán hajrá, kevesebb a rakéta a másik oldalon mint náluk a hajó. Szerintem nem fognak tajvan ellen megindulni ( oroszokra is ezt mondtam ukrajnában....
) mert nincs értelme, de ha megindulnak akkor olyan csapást fognak az elő napon indítani ami megkérdőjelezi az egész további történetet. Egyszerűen nem akarják sokan látni a kínai ipar kapacitását.... a tajvani konfliktus lényege nem a háború lenne... hanem az elszigetelés politikailag.
A másik dolog az usaval szemben én nem a költségvetést tartom gyengébbek vagy az erőforrásokat, hanem a tényt hogy a kínaiak nem harcoltak igazi háborúban nagyon régen, és a teljesítményük is nagyon változó tud lenni ha a történelmet nézzük, nem tudjuk milyen katonák, de nem jókat mondanak róluk, igaz az más szervezetekből való tapasztalat, de nem áll tőlük távol az önfeláldozás és nagyon komoly kitartás sem, szóval puding próbája az evés.
Viszont ostobaság lenne a nyílt katonai konfliktus amíg a dollár rendszer áll, és látványosan egyre jobban kapirgálják, szaud arábia, irak, stb.... ugyan az amiért egy évtizede még bombázni mentek az amcsik ma már eltűrik, mert csapdába kerültek, a költségvetésük jelentős része fedezetlen dollárnyomtatás, egy háború pedig irdatlan pénz, még több fedezetlen dollárral, tehát ha háborút indít hogy védje a dollárt, egyszerre gyengíti a dollár szerepét. Nincsenek ők sem most túl könnyű helyzetben, talán az európai csapatnövelés a legolcsóbb mert azt a csicsk... szövetségesek kifizetik.