Igen. Kb ennyi infóm volt nekem is.Érdekes téma ez a Murmansk, most olvastam róla egy friss (2024.aug.9.) ismertetőt, itt egy részlet:
A Murmansk-BN a világ egyik leghatékonyabb elektronikus hadviselési rendszere. Ez egy nagy hatótávolságú kommunikációs zavaró rendszer, amelyet kifejezetten a NATO és az Egyesült Államok nagyfrekvenciás katonai műholdas kommunikációjának kiküszöbölésére terveztek. Használható rádiófelderítésre, ellenséges jelek elfogására és elnyomására a teljes rövidhullámú hatótávolságon és 5000-8000 km-ig. Lefedi a teljes rövidhullám-tartományt 3-30 MHz-es frekvenciákkal, amelyeket általában hadihajók és repülőgépek használnak. A szabványos telepítési idő 72 óra. A rendszer képes észlelni és támogatni a tipikus rövidhullámú (HF) rádiókommunikációt, és zavarja a HF rádiókommunikációs vonalakat az ellenség hadműveleti-stratégiai és hadműveleti-taktikai parancsnoki és irányító egységeiben. A zavaró kifejezetten a nagyfrekvenciás kommunikációs rendszerek kezelésére szolgál, beleértve a nagyfrekvenciás globális kommunikációs rendszert is. Orosz forrásokból származó információkra hivatkozva az amerikai légierő F-35-ös vadászrepülőgépeinek fedélzeti rendszerei a Murmansk-BN elektronikus hadviselési rendszerek által keltett interferencia miatt üzemképtelenné váltak. Az amerikai lopakodó vadászgépek repüléselektronikai berendezéseik gyakran meghibásodnak a Fekete- és a Balti-tengeren. Az Orosz Fegyveres Erők elektronikus hadviselés zavaró rendszerei észrevehető hatást mutatnak az amerikai légierő lopakodó vadászgépeire. A Murmansk-BN automatikusan nagy területen szkennel. Ha rádiósugárzás forrását észlelik, a rendszer adói keskeny sávokban zavarni kezdenek, így az ellenség nem tud információt cserélni. A Murmansk-BN képes a hadihajók, repülőgépek és műholdak közötti kommunikáció elfogására. Továbbá mindkét irányban blokkolja az információáramlást a műholdakról meghatározott harci egységek felé. Ez nagyon fontos, mert a célfelderítő műholdak képesek pontosan irányítani a rakétát, hogy elérje a célt. A Murmansk-BN rendszer hatására az ellenség okosfegyverei használhatatlanná válnak, a felderítő és korai figyelmeztető repülőgépek pedig nem tudnak információt szolgáltatni a célpontokról. A cikk szerint több 100 000 km2-es területen képes elnyomni a nagyfrekvenciás jeleket, zavarási tartománya 5000 – 8000 km.
Forrás:
https://armyrecognition.com/military-products/army/electronic-warfare/murmansk-bn-electronic-warfare-communications-jamming-system-data?highlight=WyJydXNzaWEiXQ==
Habár a település szerintem ebben az esetben több időt vett igénybe.
El mem bírom képzelni milyen fizikai védelmet kaphattak. Bunker,beton,alagutak, hegyek,stb
Plusz a mennyiség.
Egy is elegendő lenne az egész régióban, erre van nekik 4....
Nehogy kiugorjon egy máshol...
Pl : Yemen vagy libanon....
Na meg kiiktatni....
Ahogy az egyik elmúlt, bekapcsolja másikat.
Meredek dolog ez a ketyere.