Arról a bizonyos oldalról, amit inkább nem linkelnék itt:
"Egy olvasónk, aki vagy a csoport tagja, vagy Közel-Kelet-kutató, vagy súlyosan autista, részletes elemzést küldött nekem a helyzetről.
Nem tudok kezeskedni a beszámoló pontosságáért, de ez a legtömörebb és legösszefüggőbb dolog, amit a csoport jelenlegi helyzetéről olvastam, és megerősíthetem, hogy tükrözi a szervezet felépítéséről olvasott különböző részleteket. (Ez azt jelenti, hogy a személyek és tanácsok nevei itt biztosan helytállóak, de stratégiai relevanciájukért személy szerint nem tudok felelni, mivel ha ténylegesen fáradoznék a részletek megértésébe, az sok időt venne igénybe, amivel nem rendelkezem, hogy a Hezbollah parancsnoki struktúrájának szakértőjévé váljak).
Olvasói megjegyzések következnek.
A Hezbollah vezetése összetett, szerintem részben szándékosan, hogy veszteségek esetén rugalmas legyen, részben pedig azért, mert a bonyolult politika egyszerűen a libanoni kultúra velejáró sajátossága.
A piramis csúcsán a Súra Tanács áll, amely alatt öt másik tanács van, amelyek bizonyos tevékenységi területeket irányítanak. Ezek a végrehajtó, a dzsihád, a politikai, a parlamenti és az igazságügyi tanács. A két legfontosabb a dzsihád és a végrehajtó tanács; a dzsihád felügyeli a katonai műveleteket, míg a végrehajtó a fő igazgatási ág. A másik három tanács a libanoni belpolitikára összpontosít.
A Shura Tanács hét tagból áll: az öt alsóbb tanács mindegyikének vezetője, a főtitkár (korábban Naszrallah) és egy főtitkárhelyettes.
Korábban már említettem Naim Qassemet és Hashem Safieddine-t, mint a Hezbollah következő két csúcsemberét. Naim Qassem a főtitkárhelyettes. Hashem Safieddine a Végrehajtó Tanács embere a Shura Tanácsban (és Naszrallah vérrokona).
Mindketten élnek és virulnak. Sőt, a Shura Tanács mind a hat másik tagja is. Naszrallah volt az egyetlen, aki meghalt a legutóbbi bombázásokban. Naszrallah nagy széket hagyott hátra, de a legbelsőbb köre még mindig sértetlen. Ezek az emberek mind a kilencvenes évek óta a vezetésben vannak, egyikük sem újonc. Naszrallah halála egy olyan eshetőség, amit már régen megterveztek volna (valójában nem ő volt a Hezbollah alapító vezetője).
A Végrehajtó Tanácsot, mint már említettük, Szafiddiene vezeti, él és virul. Helyettese, Nabil Qaouk, a Naszrallah halálát követő napon meghalt az őt követő robbantásban. Úgy tűnik, ő is kettős feladatot látott el katonai parancsnokként. A Végrehajtó Tanácsnak nyolc osztálya van, amelyek úgy néznek ki, mint a tipikus kormányminisztériumok (egészségügy, oktatás, média, külkapcsolatok stb.). Ezek közül egyik sem volt merénylet célpontja, így a Hezbollah alapvető napi működése, ami a civil ügyeket illeti, nem szenvedett túl nagy fennakadást.
A Hezbollah fegyveres erőit felügyelő Dzsihád Tanács nyilvánvalóan a háború szempontjából a legfontosabb, és ez volt a zsidók fő célpontja. A Dzsihád Tanács úgy működik, mint a Védelmi Minisztérium; ez az adminisztráció felügyeli a katonai ügyeket, de a tényleges parancsnokságot a terepen a katonai hierarchia végzi. A Dzsihád Tanács készíti el az általános stratégiát, és a konkrét katonai műveletekre vonatkozó ajánlásokat terjeszt a Súra Tanács elé, de a Súra Tanács dönt arról, hogy azokat végrehajtják-e vagy sem.
Naszrallah mind a Súra Tanácsban, mind a Dzsihád Tanácsban helyet foglalt el, így a katonai ügyekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamat minden szakaszában részt vehetett. Haszhem Szafieddiene szintén helyet foglal el a Dzsihád Tanácsban, így ő a legvalószínűbb utódja Naszrallahnak, aki mind politikai, mind katonai téren rendelkezik tapasztalattal (Naim Kaszem főtitkárhelyettesként formálisan fölötte áll, de ő eddig csak a politikai oldalon szolgált, így valószínűbb, hogy kettes számúként folytatja).