misinator
"Érdekes módon még pár évtizede egész jól elvoltak(?) a fejlett demokráciák.
Csak azóta talán a "többek" is satnyultak, elpuhultak.
Vagy egyszerűen annyira magától értetődőnek tartják a komfortkörülményeiket, hogy már nem tudják értékelni, megbecsülni."
Amennyire én tudom régebben is voltak problémák nyugaton. Viszont most sokkal rosszabb ilyen szempontból a helyzet és szerintem ezt a sok "rendszeridegen" elemnek köszönhetik. Ugyanis egy adott rendszer működéséhez kell egy társadalmi szocializáció. A 3. világ béli bevándorlóknál ez pedig nincs meg,és nem is törik magukat azért, hogy ez meg legyen. Így meg rogyadozik a rendszer elég rendesen.
Nálunk és a többi ex szoci országban szintén hasonló okok miatt nem működik a rendszer. Csak itt ehhez nem kellenek bevándorlók. Az emberek fele például nem megy el választani...
És akkor visszatérünk az oktatásra. Jah, hogy az idősebb középiskolás tanárismerőseim jelentős része nem megy el szavazni! Végül is ők szocializálják a jövő generációját is, de mindegy.
Az meg már az én véleményem, hogy szerintem a világ 90%-ában az autokrácia sokkal hasznosabb szervezési elv, mint a demokrácia. Életképesebb. Ebbe a 90%-ba kis hazánk is bele tartozik szerintem.
De attól függetlenül, hogy nem értek egyet a szervezési elvvel még el megy az ember szavazni
Aki meg a közel-keletre (Afrikába) akar "demokráciát exportálni" az szimplán buta. Ugyanis a demokrácia működésének alapfeltétele egy bizonyos intelligencia és kulturális szint. Amíg ez nincs meg addig fölösleges minden próbálkozás.