Egy libanoni lap lehozott egy interjút a Rhosus kapitányával.
MOSZKVA: Amikor Boris Prokoshev, volt hajóparancsnok, aki nyugdíjas éveit egy orosz faluban tölti, felébredt, és egy e-mailt kapott arról, hogy egy hajó, amelynek egyszer parancsnokolt,és azt az ammónium-nitrátot szállította,és amely Bejrútban felrobbant, nagyon megdöbbent
"Semmit nem értettem" - mondta csütörtökön az Associated Press-nek egy kis faluban ,amely Moszkvától 1300 kilométerre délre található.
Az e-mail egy újságírótól érkezett, mondta, és az MV Rhosus nevével címezte, amelynek ő volt parancsnoka, és amelyért őt soha nem fizették ki.
„Kinyitottam a postafiókomat és láttam egy levelet a Rhosusról; Arra gondoltam, hogy pénzt küldnek nekem, az elmaradt fizetésem miatt ”- mondta.
A 2750 tonna ammónium-nitrát, amely Bejrút kikötőjében robbant fel kedden - 135 embert ölt meg, több mint 5000-et megsebesített széles körű pusztítást okozott - Amikor a Rhosus elindult a grúz Fekete-tengeri Batumi kikötőjéből, a mozambiki Beira kikötőjébe akkor nem gondolta senki,hogy a rakománya ekkora katasztrófát okoz.
A Rhosus azonban egy nem tervezett kitérőt tett Bejrútba mivel az orosz hajótulajdonos adósságokkal küzdött, és abban reménykedett, hogy extra pénzt keres Libanonban.
Igor Grechushkin, Cipruson lakó orosz üzletember, 2012-ben vásárolta meg a teherhajót a ciprusi Charalambos Manoli cégetől. Az Interpol libanoni irodájának kérésére Grechushkinot a rendõrség kihallgatta - mondta a ciprusi rendõrség szóvivõje, Christos Andreou, de őt nem vették őrizetben.
Prokoshev, ma már 70 éves, azt mondta, hogy 2013-ban csatlakozott a hajóhoz Törökországban, miután az előző legénység felmondott a kifizetetlen bérek miatt ,Grechushkinnek, aki Cipruson lakik, 1 millió dollárt fizettek a veszélyes rakomány Grúziából Mozambikba szállítására - mondta a korábbi kapitány.
A vegyszereket a Fábrica de Explosivos de Moçambique-k, a portugál robbanóanyag-gyártó társaság, a Moura Silva e Filhos többségi tulajdonában álló társaságához kellett szállítani.
Az ammónium-nitrát behozatala gyakori Mozambikban, akár műtrágya előállítására, akár robbanóanyagként történő felhasználásra a kőbányákban és a szénbányákban.
A hajó megállt Bejrútban, hogy megpróbáljon extra pénzt keresni több nehéz gép felvételével. Ez a kiegészítő rakomány azonban túl nehéznek bizonyult a Rhosus számára, és a legénység nem volt hajlandó felvenni. A Rhosust a libanoni hatóságok hamarosan lefoglalták, mert nem fizették ki kikötői illetékeket, és ezután a hajó soha többé nem hagyta el a kikötőt.
Prokošev és három másik társa a személyzet tagjai a bevándorlási korlátozások miatt kénytelenek volt a fedélzeten maradni. A volt kapitány szerint 11 hónapig tartózkodtak a hajón,az élelem és egyéb készletek lassan elfogytak. Azt mondta, hogy Grechushkin ott hagyta őket, anélkül hogy megfizette volna a kikötői illetéket vagy az adósságot.
Egy idő után eladta az üzemanyagot és a készpénzt ügyvédek felfogadására élelmezésre illetve a hazaút finanszírozására használták fel,az ügyvédek közbenjárására a személyzet 2014-ben elhagyhatta a hajót. A bírósághoz benyújtott kereset hangsúlyozta: „a személyzet közvetlen veszélyeztetettségét, tekintettel a veszélyes a rakományra ”- írták az ügyvédek a shiparrested.com által közzétett, 2015-ös cikkben, amely a hajók lefoglalásáról tartalmaz információkat.
A rakomány csak akkor került át a kikötői raktárba, amikor a legénység elhagyta a hajót és 2014-ben visszatértek Ukrajnába - mondta Prokoshev.
A kapitány szerint a hajó néhány évvel azután miután ők elhagyták a hajót elsüllyedt. A hajótestben lyuk volt, és a személyzetnek, rendszeresen ki kellett pumpálnia a vizet, hogy a hajó a felszínen maradjon. A Charalambos Manoli, a ciprusi üzletember, aki a hajót Grechushkin megvásárlása előtt birtokolta, azt állítja, hogy a hajó dokkban volt Bejrútban, és kedden robbantották fel; azt mondja, hogy látta a roncsot a megsemmisített kikötő képein.
A robbanás miatt a felháborodott lakosság Libanonban a hatóságok ellen tüntetett, azok ellen a hatóságok ellen akik megengedték a veszélyes anyag évekig történő tárolását. Prokoshev együttérez velük.
„Nagyon rossz, hogy az emberek meghaltak; nekik semmi köze hozzá. Rájöttem, hogy Libanon kormánya hozta létre ezt a helyzetet ”- mondta.