[BIZTPOL] Közel-kelet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
3 727
7 064
113
A palesztinok pénzügyi forrásainak elapadásához a koronavírus-járvány és az Öböl-menti országok Izraellel kötött békéje is jelentősen hozzájárult – számol be a The Jerusalem Post nyomán a Neokohn.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/218432/
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
3 727
7 064
113
Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet vezetője szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hazudott, amikor azt állította, hogy a Hezbollahnak titkos fegyverraktára van a libanoni fővárosban egy gázüzem közelében, s ez újabb robbanás veszélyével jár.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/218653/
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
845
1 808
93
Azért megvan a diszkrét bája, amikor a dzsihadista ideológia szellemi alapjait biztosító szalafista-vahabita tanok fő terjesztőinek és finanszírozóinak számító Szaúdiak és Öböl-menti monarchiák rettegnek a radikális iszlámtól:eek:;) Amerika és szaúdi bábjaik balfaszsága hozta létre a Síita félholdat is. Irakban Szaddam megdöntése, szíriai és jemeni beavatkozások lökte egyértelműen Irán karjaiba az ellenérdekelt résztvevőket. Az Emírségek legalább konzekvens politikát folytat, de a szaúdiak Jemenben a Muszlim Testvériség helyi ágának fő támogatói. Úgy látszik az amerikaiakat nem különösebben zavarja, hogy Emírátusok és a szaúdiak Jemenben együttműködnek az AQAP-al és ISIS helyi csoportjával.
Ezt meg aztán végkép nem értem:"Az új biztonságpolitikai tengely kialakítása egyben pozitív hír India számára és negatív fejlemény Pakisztán számára." Szaúd-Arábia és Pakisztán szoros kapcsolatokat ápolnak, de például a bahreini fegyveres erők állományában is több a pakisztáni, mint a helyi lakos.


Igen, Szaúd-Arábia mindig is úgy volt ezzel, hogy "legyen a világban minél több szakállas - de náluk lehetőleg egy se legyen" ... :) Azért a Szaúdi társadalom elég "terhelt", gyakorlatilag az uralkodó család hatalma addig tart ameddig az olajból származó jólét ezt fedezni tudja. Ugyanakkor hiába itt a legolcsóbb a kőolaj kitermelése kvázi az egész világon - azért "ki vannak számolva" nagyon. Ráadásul ugye a kőolaj kitermelésük és feldolgozó kapacitásuk pont Iránnal szemben az öböl túlpartján van. Azaz, nem véletlenül vált ki komoly riadalmat Szaúd-Arábiában, ha egyszer-egyszer "rápróbálnak" a finomítóikra illetve pont a parton végzett tömérdek mennyiségű iráni sikeres rakétakísérletekre (namost a drónjaikról egyebekről nem is beszélve). Gyakorlatilag egy komolyabb háború Iránnal nagyon hamar véget érne, ha azok sikeresen elkezdenék pusztítani a kitermelő- és feldolgozó infrastruktúrát ... (Irán egy fokkal kedvezőbb helyzetben van, mert északon is vannak jelentős szén-hidrogén kitermelő helyeik).

Igen, India számára ez miért pozitív hír az kb. értelmezhetetlen ... :) Hacsak nem azért, mert majd vehetnek Ők (is) egy rakás USA fegyverrendszert ... Az azért látszik, hogy mindenki "tankol" a környéken - Izrael is lassan. Azaz az USA gyakorlatilag arra játszik, hogy vásároljon mindenki - talán ezzel finanszírozva a saját dolgait is ... A többit Wilson -nak menő válaszban.


A békeszerződés aláírásának ellentételezéseként Izrael hosszú bevásárló listát nyújtott be az Egyesült Államoknak


Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött békeszerződés aláírása után Izrael benyújtott az Egyesült Államok számára egy jelentős mennyiségű 8 milliárd dollár értékű fegyvert tartalmazó listát . Ezeknek a listán szereplő fegyvereknek az a nominális célja, hogy Izrael megőrizze a minőségi fölényét, miután az Egyesült Arab Emírségek megvásárolja az amerikai F-35-s gépeket.

Izrael listáján egy egész század további F-35-s, 12 db V-22 Osprey-l együtt, valamint ismeretlen számú KC-46A légi-utántöltő gépek korai leszállítása szerepel.Valamint ismeretlen számú ,"okos"bomba is helyet kapott a listán.


Ami érdekes, hogy pont e hónap elején reklamált és követelt kárpótlást a meglévő megállapodásaik alapján az USA -nál Izrael a Egyesült Arab Emírségeknek eladandó F-35 -ök miatt. Úgy egyébként az F-35 -ök mellé kap az UAE EA-18G Growler -eket is ...

Izrael látja, hogy mindezek ellenére Nekik is lépni kell, mert hiába a nagy barátkozás immáron a fél arab világgal, ha azok meg elkezdtek gőzerővel betankolni a legújabb technikából. Azért láthatóak a jelek, hogy az USA egyre inkább a távol-kelet felé fordítja "vigyázó szemeit" - aztán könnyen lehet, hogy hosszú távon ott maradnak egy rakás állig felfegyverzett arab állammal. Hosszú távon kérdés még hogy alakul az olajár, ha pl. az EU -ban elhatalmasodik a CO2 mentességi láz elektromos autózással (ugye az EU gyártól 2030 után már nem nagyon terveznek robbanómotoros fejlesztéseket). Ez okozhat komoly belső válságokat ezen országoknál és mi adná magát a belső feszültség levezetésére?

Kérdéses elegendő lenne-e az az plussz egy század F-35 Izraelnek. Azért kérdéses, hogy Szaúdnak is lesz-e ilyen? Szerintem létezik az a pénzmennyiség ... :) A törökök is kérdésesek lehetnek - pl. valamilyen szintű gesztus nyújtásaként (akár hasonló alapon, mint ahogy S-300 -asuk is lett). Aztán a törökökkel is nem régen országos cimborák voltak és láthatjuk milyen gyorsan ki tud hűlni egy ilyen viszony. Ez a Izrael-Ciprus illetve görögök által összerakott gázvezetékből is jól kihagyták a szultánt - még a tranzitból is ... Aztán megy a hacacáré a Földközi-tenger keleti medencéjében a gázon ...

Ugyanakkor ne ragadjunk le az F-35 -nél. A Szaúdiak elég rendesen bevásároltak a csúcsmodern F-15SA (Saudi Advanced) - 84 db lesz Nekik. Persze Ők félig meddig a Katar-ra reagáltak, ahol a F-15QA -ból (Qatar Advanced) 72 db (2016) + 36 db (2017) -ot, azaz összesen 108 db -ot rendeltek (az első darabok már repülnek ezen megrendelésből). Ezt Izrael kicsit megkésve (idén márciusban adták le a rendelést) 25 db új F-15IA (Israel Advanced) és 25 db F-15I (ezeket 2014 -ben vették) modernizálással próbálja lekövetni.

(most csak zárójelben: Katar beszerzései alapján - nehogy nálunk is legyen valami F-15HA (Hungary Advanced) ... :D:D )

Úgy mellesleg Jordánia kap 80 db Leclerc harckocsit ... Most ilyen Egyiptomról egyebekről nem is szólva. A török is gőzerővel fegyverkezik. Azért a síita-félhold -at sem kell félteni e szempontból túlzottan (igaz páran egész káoszban vannak). Igaz, Irán szanaszéjjel van szankciózva, de saját bevallásuk alapján szépen haladnak az atomprogramjukkal. Úgy egyébként egész "pofás" rakétákat és fegyveres drónokat tudnak összedobni ...

Azaz amennyiben az USA elkezdené hanyagolni a régiót, akkor Izraelre "meleg évtizedek" várhatnának - ki tudja, hogy az a sok papír (baráti szerződések) mennyit érnének majd ... Itt Izrael lassan a beszerzések terén nemcsak a mennyiségi fölényét veszti el lassan - hanem a minőségi fölényét és a kezdeményezést is. Azért a környék nem az akkori szinten hulladék MIG-23 végtelenségig lebutított exportverzió-szerű dolgokkal lesz tele ...


Egy érdekes cikk az izraeli médiából.

Katar az ugandai aranypiacon keresztül finanszírozta a Hezbollah felé irányuló szerb fegyverszállításokat

...

Azért kérdéses lehet, hogy érik az újabb blokád Katar részére? Avagy kicsit Izrael keveri meg azt a bizonyost kicsit az öbölmenti arab országok közötti viszonyt tekintve? Persze az is lehet, hogy kicsit mindkettő benne van ...
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
5 662
9 257
113
Hiába na nincs új a nap alatt van az a helyzet,hogy meg kell csókolni azt bizonyos "gyűrűt":)

Pašinjan beismerte a hibákat, és "új kapcsolatokat" támogatott Oroszországgal
Szeptember 30-n, szerdán az újságírókkal tartott találkozón Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök bejelentette Jereván azon szándékát, hogy minőségileg új kapcsolatokat építsen ki Moszkvával. Megjegyezte, hogy Örményország célja "új szintű" kapcsolatok kiépítése az Orosz Föderációval.

Előző nap Pašinjan telefonbeszélgetéseket folytatott Vlagyimir Putyinnal, amelyek során a felek megvitatták a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus körül kialakult helyzetet. Az örmény miniszterelnök megjegyezte, hogy beszélgetés során nem esett szó Oroszország beavatkozásáról az örmény-azerbajdzsáni konfrontációba. A 102. orosz katonai bázis erőinek felhasználásáról szintén nem esett szó, Pashinyan azonban hangsúlyozta e létesítmény fontos szerepét a köztársaság biztonságának biztosításában.

Pashinyan beszéde az Orosz Föderációval folytatott "új kapcsolatokért" egybeesett Örményország és Azerbajdzsán közötti konfrontáció súlyosbodásával a közös határ közelében, valamint Hegyi-Karabahban. Nikol Pashinyan, aki 2018-n került hatalomra,többek között azzal,hogy szorgalmazta a Kremlhez fűződő szoros kapcsolatok felülvizsgálatát, valamint szoros kapcsolatok kialakítását a nyugati országokkal. Most azonban kritikus helyzetben úgy döntött, hogy ismét Moszkva szoros karjait választja. Nyilvánvalóan a miniszterelnök beismerte hibáit - a helyzet kényszerítette.

A helyzet fájdalmasan hasonlít a szomszédos fehéroroszországi eseményekre. Hosszú évek óta az ország elnöke, Alekszandr Lukasenko megpróbálta megvalósítani a „több vektort átfogó politikát”,egyszerre két székre ülve. Ennek eredményeként az országon belüli tömeges tüntetések következtében Minszk 180 fokos fordulatot tett, és ismét az Unió államának megvalósításáról és az oroszországi szorosabb integráció szükségességéről beszélt.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 171
4 898
113
Valahol Bejrút alatt:
Hezbollah üzem, ahol nem irányított rakétákhoz gyártanak átalakító kiteket. 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
5 662
9 257
113
Hiába na nincs új a nap alatt van az a helyzet,hogy meg kell csókolni azt bizonyos "gyűrűt":)

Pašinjan beismerte a hibákat, és "új kapcsolatokat" támogatott Oroszországgal
Szeptember 30-n, szerdán az újságírókkal tartott találkozón Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök bejelentette Jereván azon szándékát, hogy minőségileg új kapcsolatokat építsen ki Moszkvával. Megjegyezte, hogy Örményország célja "új szintű" kapcsolatok kiépítése az Orosz Föderációval.

Előző nap Pašinjan telefonbeszélgetéseket folytatott Vlagyimir Putyinnal, amelyek során a felek megvitatták a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus körül kialakult helyzetet. Az örmény miniszterelnök megjegyezte, hogy beszélgetés során nem esett szó Oroszország beavatkozásáról az örmény-azerbajdzsáni konfrontációba. A 102. orosz katonai bázis erőinek felhasználásáról szintén nem esett szó, Pashinyan azonban hangsúlyozta e létesítmény fontos szerepét a köztársaság biztonságának biztosításában.

Pashinyan beszéde az Orosz Föderációval folytatott "új kapcsolatokért" egybeesett Örményország és Azerbajdzsán közötti konfrontáció súlyosbodásával a közös határ közelében, valamint Hegyi-Karabahban. Nikol Pashinyan, aki 2018-n került hatalomra,többek között azzal,hogy szorgalmazta a Kremlhez fűződő szoros kapcsolatok felülvizsgálatát, valamint szoros kapcsolatok kialakítását a nyugati országokkal. Most azonban kritikus helyzetben úgy döntött, hogy ismét Moszkva szoros karjait választja. Nyilvánvalóan a miniszterelnök beismerte hibáit - a helyzet kényszerítette.

A helyzet fájdalmasan hasonlít a szomszédos fehéroroszországi eseményekre. Hosszú évek óta az ország elnöke, Alekszandr Lukasenko megpróbálta megvalósítani a „több vektort átfogó politikát”,egyszerre két székre ülve. Ennek eredményeként az országon belüli tömeges tüntetések következtében Minszk 180 fokos fordulatot tett, és ismét az Unió államának megvalósításáról és az oroszországi szorosabb integráció szükségességéről beszélt.

Sorry ezt nem ide szántam!!!!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and zolkas

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 851
8 598
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
4 292
4 424
113
ha pl. az EU -ban elhatalmasodik a CO2 mentességi láz elektromos autózással (ugye az EU gyártól 2030 után már nem nagyon terveznek robbanómotoros fejlesztéseket). Ez okozhat komoly belső válságokat ezen országoknál és mi adná magát a belső feszültség levezetésére?
Csak át ne essünk a ló túlsó oldalára és itt az eu ban kreálnak addigra egy jó ki konfliktust. Nagyon sok érdek találkozna így szerintem. Az Arabok is el lennének foglalva részben. A sok életerős fiatal dzsihadista ide transzportálásával.
Egy Európai konfliktus részben jegelné az arabokat,továbbá az oroszokat is. Így az usa "nyugodtan tudna koncentrálni kínára. Egyébként az araboknak modern fegyvert adni :D Majd allah vezet minket. Ki nem szarja le a modern technikát. Na kb 10-15 év múlva is ilyen szinten lesznek még.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
3 727
7 064
113
Szíria elutasít a kapcsolatok rendezésére vonatkozó minden megállapodást Izraellel, mert az ilyen egyezségek szerinte ártanak az araboknak, különösen pedig a palesztinok ügyének - közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/218731/
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
597
1 966
93
Szíria elutasít a kapcsolatok rendezésére vonatkozó minden megállapodást Izraellel, mert az ilyen egyezségek szerinte ártanak az araboknak, különösen pedig a palesztinok ügyének - közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/218731/
Szíria, Irak, Irán, Libanon és Jemen, meg talán Algéria nem paktál le a cionista entitással. Ők maradnak a frontországok. Szégyen ez a konzervatív, szalafista országok és muszlim szövetségeseik számára. elárulták a palesztinokat.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
1 646
2 392
113
Az a baj, hogy nem mind ilyen. Főleg a 2. generációs bevándorlók akik sokkal ügyesebbek a modern technikában... Ha háború lesz, ők lesznek különösen veszélyesek.

Kb. 3 generáció után kezd majd "hígulni". Addig nem lesz könnyű.

Jól írtad, a mostani (2. és majd a következő) generáció a legveszélyesebb, mert az előző generáció kemény elveihez hozzáadódik a technikai tudás, a nyugati civilizációból és oktatásból átvett fegyelem -ami az elődöknél évszázadok óta hiányzik ! ! !) Ez a kombináció pedig pedig a leépülőben lévő civilizációk országok számára veszélyes. Lásd birodalmak hosszú sora a történelem során!