• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Akkor ez már a pánik jele részükről. Túllőttek a célon szombaton. Most nem állnak le az izraeliek.
Pár napja azt mondták (Hámász), hogy minden opciót végig gondoltak, így ez is előre benne volt (?) a tervükben.
Először én is erre gondoltam (mivel ezt túl korainak gondolom), de ha elfogadjuk a Hámász szavait, akkor tényleg az a céljuk, hogy Izrael kezdje el az ostromot (talán minél hamarabb), s az egész legyen sokkal véresebb.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Pár napja azt mondták (Hámász), hogy minden opciót végig gondoltak, így ez is előre benne volt (?) a tervükben.
Először én is erre gondoltam (mivel ezt túl korainak gondolom), de ha elfogadjuk a Hámász szavait, akkor tényleg az a céljuk, hogy Izrael kezdje el az ostromot (talán minél hamarabb), s az egész legyen sokkal véresebb.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 526
113
Elszabadul a pokol: a Hamász bejelentette, hogy kivégzik az izraeli foglyokat
2023. október 09. - 19:21

Az alábbi közleményt tette közzé a terroristacsoport.
Abu Ubaida, az Al-Kasszam Brigádok szóvivője: "Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a népünk elleni fasiszta cionista bűntettnek".
-Mivel az ellenség nem érti az emberség és az erkölcs nyelvét, mi azon a nyelven fogunk hozzá szólni, amit megért.
- Minden egyes népünk elleni célba lövést az ellenség civil foglyainak élő televíziós kivégzése fog kísérni.

A Hamász hivatalos üzenete:
"Mostantól kezdve bejelentjük, hogy az otthonukban biztonságban lévő népünk elleni bármilyen támadást, előzetes figyelmeztetés nélkül, sajnálattal és az ellenségünk civil túszának kivégzésével fogunk fogadni, és ezt hang- és képfelvételen fogjuk közvetíteni Ezzel a döntéssel "
Az egész világ elé tárjuk a cionista ellenséget és vezetését, aki felelős ezért a döntésért, mert mostantól kezdve gyűlölet van az ítélete miatt...".

Mint ismert, az elmúlt órákban Izrael a Gázai övezetet bombázta.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Az IDF nem az orosz hadsereg. Annál jobb. A palesztínok sem az ukrán, annál rosszabb. 3 hét alatt vége lesz, teljes izraeli győzelemmel. A járulékos károk nem érdeklik a világot, ez ott már a világ vége, egy isten háta mögötti nyomortanya ( Gáza ), nem Európa. Egy rakás allah akbározóval. Az szintén nem sokakat érdekel hogy az arab világban allah akbároznak Izrael ellen az utcán.
Izrael hadserege 48 óra alatt 300.000 tartalékost mozgósított, ma esti adat.
Miben jobb ? Miben rosszabbak ? 3 hét és mi számít teljes győzelemnek ? A világ melyik részét nem érdeklik ? Isten háta mögötti ? KI csinált belőle nyomor tanyát ? Az a rakás egyelőre még kicsi de a világ egy jelentős rész Allah Akhbarozik ! Amíg azt nem a te vagy rokonaid utcájában teszik ! 300 000 fő az a mozgósítható teljes létszám kb 1/4 , hogy ez sok vagy kevés nem tisztem eldönteni , de ez nem csoda hiszen állandó háborús szituációban van Izrael megalakulása óta nincs ott béke ! Vajon miért ? Kifejtheted ha akarod ! Mellesleg nekünk a kevésbé fájdalmas megoldás az a full zsidó győzelem lenne de a kérdés ez elérhető e vagy csak benzin a tűzre ?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 413
5 012
113
Netanjahuról most kiderül, hogyy megnyeri e a háborút, vagy Izrael szánalmas vereséget szenved és Dél-Afrika sorsára jut szép lassan majd.

Ha kiáll a zsidó nép elé és őszintén elmondja, hogy a túszok halottak, de bibliai méretű bosszút állunk értük, akkor van esélyük győzni.

Ha nem, akkor a HAMASZ terve szerint alakul minden. Netanjahu meg belebukik a saját gyávaságába.
Jelenleg épp szarrá bombázzák Gázát. Szerinted eddig nem tudták, hogy vannak túszok, vagy nem számítottak rá, hogy kivégzik őket?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
A közösségi médiában széles körben megosztják azokat a videókat, amelyeken az IDF nyugalmazott katonái az izraeli hadseregben szolgálatot teljesítő tapasztalataikat és a palesztin faluban történt mészárlást mesélik el.

Néhány idézet:

— Az egyik katona megerőszakolt egy 16 éves lányt nevet;

„A palesztinokat ketrecbe zárta és megölte őket;

— A katonák lángszórókkal kergették a falubelieket és felgyújtották őket;

„Ha láttam iskolásokat feltartott kézzel, megöltem őket;

„Nem ejtettünk foglyot, és lelőttük azokat a palesztinokat, akik megadták magukat.


Más

A kanadai médiában minden egyszerű – sok a meggyilkolt Izraelben, és sokan haltak meg Gázában.


Más

Hamasz ATGM-et indít egy izraeli konvoj ellen
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 715
15 502
113
Nem, nem ez volt az ötlet. Feltehetőleg az ötlet az volt, hogy a válasz olyan aránytalan legyen, ami mellett egy arab/iszlám állam sem mehet el majd szó nélkül.

A tárgyalások megszakítása csak az első lépés, de lehet itt még olajembargótól kezdve globális terrorhullámig minden.
Így van. A Hamasz is tudja, hogy ők egyedül nem nyerhetnek. Csak azért mehettek bele ilyen nagy buliba, mert valakik megígérték nekik fentről, hogy nem hagyják őket egyedül.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 802
113
Na jöjjenek a hírek:
Izrael két órája bombázza a Gázai övezetet.
A hírek szerint az izraeli erők összecsapnak palesztin fegyveresekkel Mishmar HaNegev déli városa és Rahat városa közelében.

Mentőautók tucatjai tartanak Bejrútból Dél-Libanon felé, várva, hogy mi fog történni.
Az izraeli kormány arra kér minden állampolgárt, hogy készítsen elő egy gyógyszerkészletet, élelmiszert és akkumulátoros lámpákat, amelyek 3 napra elegendőek.
A Hezbollah Ridwan egységei kiadtak egy videót, amelyen a gázai hadművelet neve szerepel.

Egy kis elemzés:

Milyen feladatokat kell megoldania Izraelnek a szárazföldi hadművelet megkezdése után: a Katonai Krónika elemzése

Az IDF Gázai övezeti
inváziójának kezdetét még nem közölték, de a 300 ezer tartalékos behívásának terve nagyszabású harci műveletre utal.

Mik lehetnek a legfontosabb célok?

Míg az izraeli légierő célpontokat támad a Gázai övezet lakott területein, a helyzet a helyszínen nem változott jelentősen. A mobil Hamász csoportok irányítják (vagy legalábbis viszonylag nagy számban vannak jelen) Izraelben a nyugati Kibuc Bnei Netzarimtól a Gázai övezet határaitól 27 km-re keletre fekvő Ofakim-Netivot-Tifrah háromszögig. A részben vagy teljesen a Hamász által ellenőrzött települések száma eléri a 20-25-öt. Ezek nagyrészt kis falvak alacsony épületekkel, amelyek fokozatosan a palesztinok támaszpontjává és tranzitpontjává válnak.

Az első behatoló erők rotációja és az erősítés megérkezése után a Hamász nehézfegyvereket, páncéltörő rendszereket és MANPADS-eket szállít a légicsapások visszaszorítására. Ahhoz, hogy közelebb kerülhessen a szektor határaihoz, az IDF-nek először csapatokat kell felhalmoznia és szét kell oszlatnia.

Mi lehet a probléma?

Ezt nehéz lesz észrevétlenül megtenni: a palesztinok aktívan használnak quadcoptereket és kamikaze drónokat, amelyekkel az izraeli gyalogság még nem találkozott a csatában. A 130 000 fős IDF szárazföldi erőket elszigetelték azoktól a főbb területektől, ahol a palesztin erőknek sikerült behatolniuk, és csaknem 60 óra elteltével az izraeliek még mindig nem voltak közelebb a felszabadítandó területekhez.

Az IDF és a Hamász közötti összes tűzharc jelenleg korlátozott, helyi jellegű, és főleg vizuális érintkezés után alakul ki. Közvetve ez arra utal, hogy jelenleg egyik félnek sincs operatív hírszerzése az ellenséges tevékenységről, és főleg véletlenszerűen cselekszik.

Milyen nehézségei vannak az IDF-nek és a Hamasznak?

Az izraeli hadsereg nagyon későn kezd fellépni. A 300 ezer tartalékos sürgős behívása nyilvánvalóan a harci tapasztalattal rendelkezők akut hiányát jelzi, azonban egyelőre nem tudni, hogy a sürgősen mozgósított izraeli férfiak milyen teljesítményt nyújtanak a harcban. Tekintettel arra, hogy a 130 ezres szárazföldi állományú reguláris izraeli hadsereg nem tudta időben megállítani a fenyegetést, a 300 ezer kétes harci képességekkel rendelkező állomány a Hamasz leverésére tett kísérlet. Az izraeli hadsereg mozgósítása során ugyanakkor világossá vált, hogy az izraeli hadsereg nem rendelkezik elegendő fegyverrel, felszereléssel, egyenruhával és védőfelszereléssel ekkora számú katona bevetéséhez. Ez közvetve azt sugallja, hogy az IDF fő erőinek áthelyezése a Hamász által megszállt területekre az eredetileg tervezettnél később fog megtörténni.

A palesztinok számára a fő nehézséget a szárazföldi hadművelet megkezdése után Izrael számbeli fölénye okozhatja, de a Hamász valószínűleg már felkészült erre. A Gázai övezet elleni szárazföldi hadművelet megkezdésének feltételéül nyilvánította a hadműveleti-taktikai rakétákkal, páncéltörő fegyverekkel, tüzérséggel és kamikaze drónokkal felfegyverzett libanoni Hezbollah részvételét a konfliktusban.

Ezeknek az erőknek az észak-izraeli feltartóztatásához az IDF jelentős részének elvonására lesz szükség. A keletről nyugatra mozgó izraeli csapatok azt kockáztatják, hogy összeütköznek a Hamász által az elfoglalt területeken létrehozott előőrsök védelmével. Ott már nagyszámú páncélelhárító rendszert telepítettek, a lakóépületek melletti lőhelyek pedig további védelmet nyújtanak a tűz ellen.

Ugyanakkor az izraeli területen folytatott palesztin hadművelet első napjának tapasztalatai már azt mutatták, hogy az izraeli páncélozott járművek, különösen a Merkava Mk4 harckocsik védelme sokkal alacsonyabb.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 096
26 704
113
Jelenleg épp szarrá bombázzák Gázát. Szerinted eddig nem tudták, hogy vannak túszok, vagy nem számítottak rá, hogy kivégzik őket?
Ja, csak ezt kommunikálni is kellene. Lehetőleg még az első lefejezős élőzés előtt. Netanjahu túlélése érdekünk. Drukkoljunk neki, hogy golyókat növesszen!
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 439
10 225
113
Ahoz képest az orosz a fél NATO ellen megy másfél éve saját erőforrásokkal úgy, hogy még nem fogyott ki, nemhogy másnap szállítani kelljen már az utánpótlást mint az IDF-nek.
Nem akarok beszállni ebbe a vitába, mert talán a kiinduló feltevés hogy melyik a jobb is hibás. Körtét az almával helyzete szerintem, Oroszország a világ leggazdagabb országa ha erőforrásokat nézünk ami az iparhoz és háborúhoz kell, Izrael meg...... vannak pálmafák, de ha azt nézzük az is egy fajta erő hogy Izrael eltudja érni azt hogy az amerikaiak teketóriázás nélkül azt adnak nekik amit kérnek és azonnal.

Az erőforrások különbözőek országok esetében, én azt szoktam nézni inkább mennyire hatékonyan használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat, van a vicc hogy mikor volt a legjobb gabonatermés a szu ban, hát 1942 ben mert akkor a németek csinálták a betakarítást......, az oroszok pont a bőség miatt hajlamosak pocsékolni is, de az volt a hülye aki lenézte őket, hogy jaj a gdp.....

Amúgy én az izraeli 1 nap alatt kifogyást sem tartom valósnak, úgy értem légvédelmi rakétákból biztos megcsappantak nagyon, de ők az usa ra amúgy is raktárként tekintenek, viszont nézzük a légi bombákat, eddig érkezett 3 szállítógép, és ma délután 3 ig volt valami 1500 légicsapásuk, mostanra gondolom bőven 2000 felett vannak. Három szállítógép ezt tudta volna pótolni? Persze kifogyhatnak csökkenhet az intenzitás lehet hogy napi 30 gép fog érkezni stb.....
viszont mi hány légicsapást is tudnák végrehajtani? 20-30? és ha elfogyott akkor ki szállítana nekünk 24 órán belül? ez is egy képesség.... én legalábbis innen nézem, ezért gondolom úgy hogy nekünk is van mit tanulnunk abban hogy minél több erőforrásra van szükségünk nem csak a saját korlátozott erőnkre.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 415
113
Mire gondolt a költő azzal, hogy : "mindezt úgy tervezték, hogy megakadályozzák az azonos erejű ellentámadás lehetőségét"? Jelenleg mi a fene zajlik?
Azzal, hogy gyakorlatilag egymástól függetlenül maximum szakasz/raj szintű különítményekkel hajtották végre a műveletet, megakadályozták az ellenük való hatékony fellépést. Egyrészt a felderítésük, és a követésük nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen. Ráadásul a területre beáramló különítményeknek külön-külön konkrét műveleti cél volt meghatározva, ráadásul mélységben tagolva.
És annak ellenére is tartották magukat ezekhez a célokhoz, hogy menet közben lett volna könnyű célpont, amin kiélhették volna a "szent hevületet".
Az azonos erejű ellentámadáshoz tudnia kellett volna az IDF-nek, hogy hol kell lecsapnia. De 2 napig kergették őket össze vissza. És persze emellett folyt a olyan biztonsági övezet kialakítása, amin kívül már nincsenek hamaszosok. És ennek az övezet határának a kijelölése volt a legnehezebb, mert a harcmodor miatt nem tudták, hogy milyen mélyre jutottak a hamasz különítmények.
Az aggasztó az, hogy még mindig lehetnek alvó különítmények, amiknek semmilyen más feladata nem volt, mint a zűrzavat kihasználva eljussanak olyan mélységbe ahol már nem keresik őket, anélkül hogy bármilyen fegyveres akciót hajtottak volna végre.
Emiatt kellett pillanatok alatt olyan rengetek tartalékost berántani. És emiatt kellett a hadiállapotot kihírdetni. Sokkal könnyebb előkeríteni az ilyen beszivárgókat, ha korlátozzák a civilek jogait, illetve szükség van a "karabélyokra" az ellenőrző pontokhoz és a lakott terület átvizsgálásához.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nem akarok beszállni ebbe a vitába, mert talán a kiinduló feltevés hogy melyik a jobb is hibás. Körtét az almával helyzete szerintem, Oroszország a világ leggazdagabb országa ha erőforrásokat nézünk ami az iparhoz és háborúhoz kell, Izrael meg...... vannak pálmafák, de ha azt nézzük az is egy fajta erő hogy Izrael eltudja érni azt hogy az amerikaiak teketóriázás nélkül azt adnak nekik amit kérnek és azonnal.

Az erőforrások különbözőek országok esetében, én azt szoktam nézni inkább mennyire hatékonyan használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat, van a vicc hogy mikor volt a legjobb gabonatermés a szu ban, hát 1942 ben mert akkor a németek csinálták a betakarítást......, az oroszok pont a bőség miatt hajlamosak pocsékolni is, de az volt a hülye aki lenézte őket, hogy jaj a gdp.....

Amúgy én az izraeli 1 nap alatt kifogyást sem tartom valósnak, úgy értem légvédelmi rakétákból biztos megcsappantak nagyon, de ők az usa ra amúgy is raktárként tekintenek, viszont nézzük a légi bombákat, eddig érkezett 3 szállítógép, és ma délután 3 ig volt valami 1500 légicsapásuk, mostanra gondolom bőven 2000 felett vannak. Három szállítógép ezt tudta volna pótolni? Persze kifogyhatnak csökkenhet az intenzitás lehet hogy napi 30 gép fog érkezni stb.....
viszont mi hány légicsapást is tudnák végrehajtani? 20-30? és ha elfogyott akkor ki szállítana nekünk 24 órán belül? ez is egy képesség.... én legalábbis innen nézem, ezért gondolom úgy hogy nekünk is van mit tanulnunk abban hogy minél több erőforrásra van szükségünk nem csak a saját korlátozott erőnkre.
Itt nem az volt a kérdés, hogy mi mennyit tudnánk, hanem az volt a feltevése a kollégának, hogy az izraeli hadsereg jobb, mint az orosz. Erre mondtam, hogy sem tartalékokban sem ellátásban sem harcedzettségben nincs ahogy jobb legyen. Akkor mégis miben jobb? Tudja fogadni az amerikai ellátást, amíg van. De a gyakorlatban konkrétan semmiben nem veszi fel a versenyt az oroszokkal, mert nincs ahogy.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Azzal, hogy gyakorlatilag egymástól függetlenül maximum szakasz/raj szintű különítményekkel hajtották végre a műveletet, megakadályozták az ellenük való hatékony fellépést. Egyrészt a felderítésük, és a követésük nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen. Ráadásul a területre beáramló különítményeknek külön-külön konkrét műveleti cél volt meghatározva, ráadásul mélységben tagolva.
És annak ellenére is tartották magukat ezekhez a célokhoz, hogy menet közben lett volna könnyű célpont, amin kiélhették volna a "szent hevületet".
Az azonos erejű ellentámadáshoz tudnia kellett volna az IDF-nek, hogy hol kell lecsapnia. De 2 napig kergették őket össze vissza. És persze emellett folyt a olyan biztonsági övezet kialakítása, amin kívül már nincsenek hamaszosok. És ennek az övezet határának a kijelölése volt a legnehezebb, mert a harcmodor miatt nem tudták, hogy milyen mélyre jutottak a hamasz különítmények.
Az aggasztó az, hogy még mindig lehetnek alvó különítmények, amiknek semmilyen más feladata nem volt, mint a zűrzavat kihasználva eljussanak olyan mélységbe ahol már nem keresik őket, anélkül hogy bármilyen fegyveres akciót hajtottak volna végre.
Emiatt kellett pillanatok alatt olyan rengetek tartalékost berántani. És emiatt kellett a hadiállapotot kihírdetni. Sokkal könnyebb előkeríteni az ilyen beszivárgókat, ha korlátozzák a civilek jogait, illetve szükség van a "karabélyokra" az ellenőrző pontokhoz és a lakott terület átvizsgálásához.
??
Lehet benne logika, ha igaz. Rahat arab beduin város.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 136
12 066
113
Meg palesztin házakat dózerolni.
kővekkel dobálozó gyerekeket lelőni, vízvételi kút bebetonozásnál őrködni fegyvertelen fiatalokat verni, alázni; megásták ezt a gödrött rendesen ami ukrajnának zelenszkij az izraelnek Bibi, érdekesnek tünik a civilek kegyetlensége, sok helyen nem a hamas volt a kegyetlen a fegyvert szerzett civilek.
ilyet mi még nem láttunk: és az uj tecnologiákat az izraeliek még nem vették át. ez az isis-es hamas nem a régi hamas,ez most nem az a liga, sokan sajnos a palesztinok kárára volt iszlám terorista szíriából aktív USA képzéssel ma olvastam egy kép elemzését amiről a NATO-kiképzést szurták ki egyből mozgás fegyver és kéz tartásból.