• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Ha nem deeszkalálnak, akkor az ellensgeskedés csak folytatódik és abban hosszabb tâvon Izrael elkerülhetetlenül a vesztes
lesz . Addig kellett volna a diplomâciai megoldâst találniuk, amig nem sült ki, hogy a "kirâly meztelen". Ugyanez igaz az US-re is. Mindketten túl vannak hatalmuk, befolyâsuk zenitjén, ahol még katonailag voltak képesek akaratukat végrehajtani. Ez ellen még egy jó ideig küzdeni fognak, de a végkimenetelen nem tudnak változtatni,csak azt késleltetni. A 2.VH után ltrejött világrend nem örökéletü, összeomlâsa elkèpzelhetövè vált. Ahogy Ukrajna megszünése, felosztâsa sem elképzelhetetlen már, úgy Izraelét sem lehet kizárni elöbb-utóbb.És ezt csak maguknak köszönhetik.
Se az US, se Izrael, se közösen nem tudják már Iránt legyözni. Évtizedes szankciós politika ide vezetett. Persze az oroszok ellen müködni fog...:)
Valaki irta, hogy az "az örület az, ha ugyanazt az eszközt hasznâlod ami már többször eredménytelen volt és most más eredményt vársz töle".
Egy kicsit több reâlpolitikâval és kevesebb moralizálâssal ezt meg lehetett volna akadâlyozni.
Azért kicsit korán iszol a (zsidó) medve bőrére szerintem.

Izrael aromhatalom, nem lesz itt semmiféle felosztása.

Szerintem is vissza kell vegyenek, de Izraelt nem lehet megszállni, a zsidókat beletolni a tengerbe/kiirtani, mert azzal akkor max együtt tud pusztulni a támadó.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 216
3 567
113
A rakettázás megindítása kezdetén valaki írta, hogy az izraeliták zavarják a GPS-t. Ezt, mivel tudják elérni és volt e ennek bármi hatása a jóval később becsapódó rakéták, drónok pontosságára? Ezzel nem zavarták a saját ellentevékenységüket (földi és légi pl. repülőről indított)?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 716
113
Kína kinyilatkoztatott az ENSZ-ben az esettel kapcsolatban.

-Izrael törvényt sértett mikor megtamadta a konzulatus, Irán pedig gyakorolta törvényes jogát a valaszcsapaskor-
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 373
10 036
113
A rakettázás megindítása kezdetén valaki írta, hogy az izraeliták zavarják a GPS-t. Ezt, mivel tudják elérni és volt e ennek bármi hatása a jóval később becsapódó rakéták, drónok pontosságára? Ezzel nem zavarták a saját ellentevékenységüket (földi és légi pl. repülőről indított)?
GPS és annak zavarása, nagyon rövid alapozó (2012):


Kb. bármivel zavarhatják, rengeteg erre alkalmas berendezés van. Lehetetlen megmondani, hogy a tegnapi, haladó szintű katonadiplomáciai esemény során mit hogyan alkalmaztak és annak milyen hatása volt, ezt csak a résztvevők tudják.
A műholdas navigáció elvesztésekor alapesetben az INS (https://inertialsense.com/difference-between-imu-ahrs-ins/) veszi át a feladatot, de a pontossága időarányosan csökken. A Shahedekben több más navigációs rendszert is felfedeztek már, lehetetlen megmondani (esetleg ha roncsokat látunk), hogy ezekben épp mi volt. Feltételezhetjük, hogy a ballisztikus rakétáik is többféle navigációval vannak felszerelve, egy elég pontos INS elméletileg rövid távon képes lehet teljesen kiváltani a GPS-t.

Zavarvédelem: P(Y) és M-code
Bővebben itt:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 367
113
Na itt már az USA azt írja, hogy kb. az Iráni BM-ek fele nem érte el a célját, és azoknak is kb. a fele széthullott menet közben műszaki hiba miatt, tehát akkor a matek azt dobja hogy az indított BM-ek 25% a lett USA számítás szerint lelőve. Ez már mondjuk egész hihetőnek tűnik nekem, alakul ez, a kezdeti 99% az vicc.
azért ezt a "fele széthullott műszaki hiba miatt" dolgot erős fenntartásokkal kezelném,nyílván nem láttam,de már a második VH-s V2-es rakéták sem arról voltak híresek,hogy menet közben széthullottak .. és a perzsák sem kőbaltával, fából faragják a rakétáikat.

@antigonosz

sok helyen olvasom a kommenteket, hogy Izrael lépése jogos volt .. és sok helyen meg is kérdeztem,hogy ezt mire alapozzák ? /voltam én már emiatt mindenféle neonáci, antiszemita,gyűlölködő, kirekesztő szélsőséges, terrorista szimpatizáns stb stb/

de amikor ismét megkérdezem,hogy ha történetesen mondjuk az USA-ban, Angliában, Belgiumban,Spanyolországban stb robbantanának fel egy ,az Izraeli követség mellett álló épületet a perzsák az terrorizmus lenne-e ? és ha igen akkor hol van a különbség a két dolog között ? mindig elfogynak hirtelen az érveik ..

ls még ők mondják a racionálisan gondolkodókra,hogy egybitesek :D
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 817
14 472
113
haladó szintű katonadiplomáciai esemény
Ez tetszik.
Ebben benne van minden lényeges dolog az elmúlt eseménnyel kapcsolatosan, javaslom a szakzsargonba, akár oktatási anyagokba is a felvételét..
Az egy egészen más kérdés, hogy a légvédelem tesztelése milyen eredményeket hozott, tán az elkövetkezendő eseményekből következtethetünk - azt is csak visszafelé elemezve..
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Persze, az is kamu szagú hogy az iráni BM-ek szakmányban sülnek be indításkor, meg hullanak szét maguktól menet közben.

Csak mókás nézni hogy két nap alatt a nyugati hírekben láttam teljesség igénye nélkül: megsemmisült 99%-ot, 7-ból 2 BM talált, 120 BM-ből semmi kár nem volt csak egy üres szervízút meg egy repeszsérült kislány, most már ott tartunk hogy az indítottak fele talált, annak is csak a felét lőtték le.

Totális hír zárlat, irániak szerint a Golánon televertek izraeli katonai/hírszerző bázisokat sikerrel, amerikai és zsidó ABM rendszereket lekűzdve.

Hol lehet az igazság?! Franc tudja...

Senkinek semmit nem hihetünk el, ez a konklúzió.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 435
25 084
113
"
ÁPRILIS 15., 09:43
A sajtótévé jelentése szerint Irán összes hiperszonikus rakétája célba ért Izraelben
A jelentés nem részletezte, hogy Izrael mely létesítményeit támadták meg hiperszonikus rakétákkal
DUBAI, április 15. /TASS/. A Teherán Izrael elleni csapásai során használt összes hiperszonikus rakéta elkerülte a légvédelmi rendszereket, és eltalálta a kitűzött célokat – közölte az iráni állami Press TV .

Nem részletezte, hogy Izrael mely létesítményeit támadták meg hiperszonikus rakétákkal. Vasárnap a Press TV arról számolt be, hogy az iráni fegyveres erők legalább hét hiperszonikus rakétát használtak az izraeli Nevatim légitámaszpont elleni csapás során. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint a légibázis a "kisebb" károk ellenére is működőképes marad.

Április 13-án este Irán drónokat és rakétákat lőtt Izrael felé, válaszul a Tel-Avivból „ismételt bűncselekményeknek” nevezett támadásokra, beleértve a damaszkuszi iráni nagykövetség Izraelnek tulajdonított konzuli irodája elleni támadást. Teherán állami sajtóorgánumai szerint az izraeli katonai létesítmények célpontjai. Az IDF azt állította, hogy elfogta az Izraelre indított közel 300 lövedék 99%-át, és kisebb károkat okozott az IDF nevatimi légibázisán. Izrael halálos áldozatokról vagy súlyos sérülésekről nem számolt be."

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 017
83 116
113
Persze, az is kamu szagú hogy az iráni BM-ek szakmányban sülnek be indításkor, meg hullanak szét maguktól menet közben.

Csak mókás nézni hogy két nap alatt a nyugati hírekben láttam teljesség igénye nélkül: megsemmisült 99%-ot, 7-ból 2 BM talált, 120 BM-ből semmi kár nem volt csak egy üres szervízút meg egy repeszsérült kislány, most már ott tartunk hogy az indítottak fele talált, annak is csak a felét lőtték le.

Totális hír zárlat, irániak szerint a Golánon televertek izraeli katonai/hírszerző bázisokat sikerrel, amerikai és zsidó ABM rendszereket lekűzdve.

Hol lehet az igazság?! Franc tudja...

Senkinek semmit nem hihetünk el, ez a konklúzió.
Nem tök mindegy? Mindkettő győzött, ki van pipálva, remélem ennyi volt.

DE, mivel tudom, hogy Izrael milyen, kb. azt is büntetné amit ő követett el, az biztos, hogy ha nem csapnak vissza, az azért lesz, mert tudják mi várna rájuk ha utána Irán ismét visszacsapna, tehát, annyira szar kört nem nyomhatott Irán.

Ha igaz lenne amit a mélyFOS ír, Izrael azonnal visszacsapott volna, de mivel ellőttek cirka 400 valamit a többezerből, és ez került nekik 140 millába, míg a védekezés ez ellen a "szemét ellen" Izraelnek és az USAnak milliárdokba dollárban, anyagilag se mindegy, hogy hogyan folytatódik ez a bohózat, mert a végén még lesz elég jobb minőségű iráni drón, és ballisztikus/cirkáló rakéta, aztán egy szárazföldi háború idején (a Hamasz ellen), belemenni egy újabba úgy, hogy nem igazán tett jót ez a pár hónap az izraeli gazdaságnak kb. az öngyilkossággal volna egyenlő.

El nem tudom képzelni mennyi iráni drón van, ha csak a szerbek 20kt rendeltek tőlük ...

Adalék:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 908
113

Iráni rakétacsapás károsítja az izraeli légitámaszpontokat - ABC News​

Legalább kilenc iráni rakéta hatolt be Izrael légvédelmi rendszerébe, és megrongált két légibázist – írja az ABC News.

A hétvégi hatalmas csapás
során öt ballisztikus rakéta találta el a Nevatim légitámaszpontot, és megrongálta a C-130-as szállítógépet, a kifutópályát és a raktárokat az amerikai sajtó szerint.

További négy rakéta lecsapott egy légitámaszpontra a Negev-sivatagban.
Ugyanakkor az amerikai és az izraeli hatóságok hivatalosan azt állítják, hogy az iráni támadás nem okozott jelentős károkat .
Источник: https://rusvesna.su/news/1713164307
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
Címéből is látszik, hogy ez egy remek, objektív cikk a történtekről:


köszönöm, javítottam kérésedre.
Szubjektív véleményedre kíváncsi lennék, hogy ez hol helyezkedik el a korábbi hihetetlen skálán.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 373
10 036
113
Címéből is látszik, hogy ez egy remek, objektív cikk a történtekről:


köszönöm, javítottam kérésedre.
Szubjektív véleményedre kíváncsi lennék, hogy ez hol helyezkedik el a korábbi hihetetlen skálán.
Hallod... bedobsz valamit amit elolvasva arra jutottál, hogy szemét. Akkor mi értelme a szemetet ide behozni?