• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Örményország "fizetni fog" az Azerbajdzsánnal való összecsapásért: török védelmi minisztérium
https://www.almasdarnews.com/articl...ice-for-clashing-with-azerbaijan-turkish-mod/
A törökök nagyon elpofátlanodtak, nagyon érik már egy nagy ruha a kardigánnak.

Nem a két szép szemükért támogatják a törökök az azerieketTetszik vagy nem a törökök igen csak aktivizálták magukat az utóbbi időszakban kíváncsi vagyok mennyi mozgásteret engednek nekik a nagyhatalmak.És ha már a térségnél tartunk Izrael egyre nagyobb aggodalommal figyeli Irán és Kína közeledését.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A nagymama kevés lesz, az azeriek az izraeli eszközbeszerzéseik révén komoly technológiai fölényben vannak. Korábban az volt a helyzet, hogy az örmények nagy számban részesei voltak a szovjet tisztikarnak, ezért fölényben voltak az alulreprezentált azeriekkel szemben és ez meg is látszott a kilencvenes évek konfliktusának eredményén. Csakhogy az örmények koldusszegények és hadseregük rendkívül elmaradott fegyverzettel van ellátva, míg a hozzájuk képest gazdag azeriek rendesen bevásároltak és volt harminc évük hadsereget építeni! Most az a kérdés, hogy humán fronton sikerült e! Mert ha igen, akkor Karabahot csak Isten, Örményországot meg az oroszok menthetik meg!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 677
34 562
113
A nagymama kevés lesz, az azeriek az izraeli eszközbeszerzéseik révén komoly technológiai fölényben vannak. Korábban az volt a helyzet, hogy az örmények nagy számban részesei voltak a szovjet tisztikarnak, ezért fölényben voltak az alulreprezentált azeriekkel szemben és ez meg is látszott a kilencvenes évek konfliktusának eredményén. Csakhogy az örmények koldusszegények és hadseregük rendkívül elmaradott fegyverzettel van ellátva, míg a hozzájuk képest gazdag azeriek rendesen bevásároltak és volt harminc évük hadsereget építeni! Most az a kérdés, hogy humán fronton sikerült e! Mert ha igen, akkor Karabahot csak Isten, Örményországot meg az oroszok menthetik meg!
Hiába az a nagy haditechnikai fölény az azerieknek mégis nagyobbak a veszteségeik. Ezzel a fenyegetőzéssel az atomerőmű ellen meg az oroszokat haragították magukra az azeriek mert a radioaktív szennyeződés nem fog megállni az örmény orosz határon, szóval jobb lesz ha lekushadnak.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
K

kamm

Guest

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 473
113
https://24.hu/kulfold/2020/07/19/erdogan-hagia-sophia-mecset-torokorszag-vallas/
"Vasárnap üzenetértékű látogatást tett Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban a Hagia Sophia egykori ortodox bazilikában, amelynek mecsetté alakításáról az elnök pár napja adott ki rendeletet."
Ez az üzenet szerintem egyaránt szól Izraelnek és az USA-nak a Jeruzsálem affér kapcsán továbbá a Putyin vezette Oroszországnak is Szíria miatt és talán Görögországnak is csak hogy ki ne maradjanak a jóból elvégre mégis csak egy valamikori ortodox székesegyházról van szó.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Három db 107 mm-es Katyusa rakéta robbant Bagdadban, a Zöld Zónában. Úgy tűnik simán kijátszották a zónában lévő amcsi C-RAM rendszert.

Ebben nincs semmi meglepő.

A kínai 107 mm-es Type 63 és klónjai kiválóan alkalmasak gerilla hadviselésre. Nagyon olcsó. A pőre rakéta ára néhány száz dollár és a vetőcső is filléres. A rakéta nagyon kicsi. A 107 mm átmérő mellett 840 mm a hossza, ami az AK-47, vagy egy nem túl nagy RPG mérete. Extrém könnyen rejthető és szállítható. A tömege is egy gyalogos kartonára van szabva. Az alaptípus 18,8 kg-os és vetőcsővel együtt is bőven 30 kg alatti. Bármilyen 30 kg teherbíró képességű fegyverállványra felszerelhető (a pontosság érdekében), de rögtönzött házilagos indítóról is használható, vagy pontatlanabbul még vetőcső nélkül is indítható, akár egy földkupacról is. A hajtómű egy furgon platójáról indítva sem veszélyezteti a kabinban ülőket és járművön kívül is elég tőle pár lépésnyit oldalra ellépni a biztonságos indításhoz. Hasonlóan használható, mint egy RPG (bár értelemszerűen nem vállról indítva), csak sokkal nagyobb a lőtávolsága és a robbanófeje.
A mérete miatt nagyon nehéz célpontnak számít. Szemből a 107 mm-es átmérőjű célpontot eltalálni a rövid repülési idő alatt még extrém nagy tűzgyorsaságú és pontos fegyverrel is rendkívül nehéz. Oldalról és ferde szögből is a 840 mm hossz és a 107 mm átmérő nagyon apró célpont jelent. A mérete összemérhető egy RPG lövedékével, vagy egy 120 mm-es aknavető gránátéval, kisebb mint a legkisebb páncéltörő rakéták és eltörpül a hajók elleni rakéták/robotrepülők kisebb típusaihoz képest is. Mondjuk egy kisebbnek számító orosz H-35U hajó elleni robotrepülő (Harpoon orosz megfelelője) 3,85 m hosszú és 420 mm átmérőjű. Ehhez képest a Type-63 rakétája szemből 15-ször, oldalról 18-szor kisebb célfelületet mutat. Ráadásul forgás stabilizált, azaz nincsenek szárnyai, ami tovább csökkenti a leküzdhetőségét.
Viszont a sebessége meghaladja a hajó elleni robotrepülők nagy többségének, az RPG gránátoknak, a páncéltörő rakéták túlnyomó többségének sebességét és az aknagránátok leszálló ágban mért sebességét is. 385 m/s égésvégi sebesség mellett rövid lőtávolságon végig hangsebesség felett marad a rakéta. Bár a maximális lőtávolsága 8-8,5 km, de általában pár km-en belül használják, közvetlen célzással. Akár pár száz méter távolságból is. A kis távolság ellensúlyozza a viszonylagos pontatlanságot. Néhány száz méteres lőtávolságból bőven a tömör repeszhatás körzet 12-15 méteres távolságán belül ér célba.
A jó rejthetősége miatt álcázva közel lehet vinni a célhoz. Ezzel a minimálisnál is kevesebb időt adva bármilyen C-RAM rendszernek az észlelésre és a leküzdésre.
A C-RAM az aknavető gránátokkal még elbánhat, mert azok felső (45-50 fok feletti) szögcsoporttal indulnak és a viszonylag lassú gránátjaik általában több tíz másodpercig repülnek, a magas ballisztikus pályán. Kellően magasan és hosszú ideig ahhoz, hogy be lehessen azokat mérni és az épületek se képezzék akadályát a lelövésnek. Egy ilyen Type-63 rakéta viszont városi környezetben, akár a házsorok között, az utak mentén ellőve is indítható. Kis távolságból pár másodperc a repülési idő (1 km-ről kb. 3 másodperc). Az épületek közt a radarnak sincs rálátása és rá sem lehet lőni, amíg az épületek, fák, tereptárgyak közül ki nem ér, ha nem közvetlenül a C-RAM irányába lőnek vele. Kis távolságból lapos szögben indítható. Akár a pályacsúcs is a jellemző épületmagasság alatt maradhat.

Ez ellen a Phalanx alapú amcsi C-RAM nem sokat tud tenni.

811d000349afb631e16a

811a0004fa6a337b93c1

images

zKfCHhQN2PKMIsyrg2AhG8dDpSbxCyUKcvk6ED8oC3BLJnOYnod71NV9d762ia92kgPqiSdouPsQAnFTIXKQxYigeqG-LEDJodRmIq8aFquRyywMIgh3zCYJKKChNrqiP1lb1RY

811a0004fa5701a3b041

811c0003550a18413a1a

811e0001f31aa63bd86c

83b80002c86dadd0f799
 
W

Wilson

Guest
Ebben nincs semmi meglepő.

A kínai 107 mm-es Type 63 és klónjai kiválóan alkalmasak gerilla hadviselésre. Nagyon olcsó. A pőre rakéta ára néhány száz dollár és a vetőcső is filléres. A rakéta nagyon kicsi. A 107 mm átmérő mellett 840 mm a hossza, ami az AK-47, vagy egy nem túl nagy RPG mérete. Extrém könnyen rejthető és szállítható. A tömege is egy gyalogos kartonára van szabva. Az alaptípus 18,8 kg-os és vetőcsővel együtt is bőven 30 kg alatti. Bármilyen 30 kg teherbíró képességű fegyverállványra felszerelhető (a pontosság érdekében), de rögtönzött házilagos indítóról is használható, vagy pontatlanabbul még vetőcső nélkül is indítható, akár egy földkupacról is. A hajtómű egy furgon platójáról indítva sem veszélyezteti a kabinban ülőket és járművön kívül is elég tőle pár lépésnyit oldalra ellépni a biztonságos indításhoz. Hasonlóan használható, mint egy RPG (bár értelemszerűen nem vállról indítva), csak sokkal nagyobb a lőtávolsága és a robbanófeje.
A mérete miatt nagyon nehéz célpontnak számít. Szemből a 107 mm-es átmérőjű célpontot eltalálni a rövid repülési idő alatt még extrém nagy tűzgyorsaságú és pontos fegyverrel is rendkívül nehéz. Oldalról és ferde szögből is a 840 mm hossz és a 107 mm átmérő nagyon apró célpont jelent. A mérete összemérhető egy RPG lövedékével, vagy egy 120 mm-es aknavető gránátéval, kisebb mint a legkisebb páncéltörő rakéták és eltörpül a hajók elleni rakéták/robotrepülők kisebb típusaihoz képest is. Mondjuk egy kisebbnek számító orosz H-35U hajó elleni robotrepülő (Harpoon orosz megfelelője) 3,85 m hosszú és 420 mm átmérőjű. Ehhez képest a Type-63 rakétája szemből 15-ször, oldalról 18-szor kisebb célfelületet mutat. Ráadásul forgás stabilizált, azaz nincsenek szárnyai, ami tovább csökkenti a leküzdhetőségét.
Viszont a sebessége meghaladja a hajó elleni robotrepülők nagy többségének, az RPG gránátoknak, a páncéltörő rakéták túlnyomó többségének sebességét és az aknagránátok leszálló ágban mért sebességét is. 385 m/s égésvégi sebesség mellett rövid lőtávolságon végig hangsebesség felett marad a rakéta. Bár a maximális lőtávolsága 8-8,5 km, de általában pár km-en belül használják, közvetlen célzással. Akár pár száz méter távolságból is. A kis távolság ellensúlyozza a viszonylagos pontatlanságot. Néhány száz méteres lőtávolságból bőven a tömör repeszhatás körzet 12-15 méteres távolságán belül ér célba.
A jó rejthetősége miatt álcázva közel lehet vinni a célhoz. Ezzel a minimálisnál is kevesebb időt adva bármilyen C-RAM rendszernek az észlelésre és a leküzdésre.
A C-RAM az aknavető gránátokkal még elbánhat, mert azok felső (45-50 fok feletti) szögcsoporttal indulnak és a viszonylag lassú gránátjaik általában több tíz másodpercig repülnek, a magas ballisztikus pályán. Kellően magasan és hosszú ideig ahhoz, hogy be lehessen azokat mérni és az épületek se képezzék akadályát a lelövésnek. Egy ilyen Type-63 rakéta viszont városi környezetben, akár a házsorok között, az utak mentén ellőve is indítható. Kis távolságból pár másodperc a repülési idő (1 km-ről kb. 3 másodperc). Az épületek közt a radarnak sincs rálátása és rá sem lehet lőni, amíg az épületek, fák, tereptárgyak közül ki nem ér, ha nem közvetlenül a C-RAM irányába lőnek vele. Kis távolságból lapos szögben indítható. Akár a pályacsúcs is a jellemző épületmagasság alatt maradhat.

Ez ellen a Phalanx alapú amcsi C-RAM nem sokat tud tenni.

811d000349afb631e16a

811a0004fa6a337b93c1

images

zKfCHhQN2PKMIsyrg2AhG8dDpSbxCyUKcvk6ED8oC3BLJnOYnod71NV9d762ia92kgPqiSdouPsQAnFTIXKQxYigeqG-LEDJodRmIq8aFquRyywMIgh3zCYJKKChNrqiP1lb1RY

811a0004fa5701a3b041

811c0003550a18413a1a

811e0001f31aa63bd86c

83b80002c86dadd0f799

A kék bilencs nagyon ötletes:)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Pogány

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Ebben nincs semmi meglepő.

A kínai 107 mm-es Type 63 és klónjai kiválóan alkalmasak gerilla hadviselésre. Nagyon olcsó. A pőre rakéta ára néhány száz dollár és a vetőcső is filléres. A rakéta nagyon kicsi. A 107 mm átmérő mellett 840 mm a hossza, ami az AK-47, vagy egy nem túl nagy RPG mérete. Extrém könnyen rejthető és szállítható. A tömege is egy gyalogos kartonára van szabva. Az alaptípus 18,8 kg-os és vetőcsővel együtt is bőven 30 kg alatti. Bármilyen 30 kg teherbíró képességű fegyverállványra felszerelhető (a pontosság érdekében), de rögtönzött házilagos indítóról is használható, vagy pontatlanabbul még vetőcső nélkül is indítható, akár egy földkupacról is. A hajtómű egy furgon platójáról indítva sem veszélyezteti a kabinban ülőket és járművön kívül is elég tőle pár lépésnyit oldalra ellépni a biztonságos indításhoz. Hasonlóan használható, mint egy RPG (bár értelemszerűen nem vállról indítva), csak sokkal nagyobb a lőtávolsága és a robbanófeje.
A mérete miatt nagyon nehéz célpontnak számít. Szemből a 107 mm-es átmérőjű célpontot eltalálni a rövid repülési idő alatt még extrém nagy tűzgyorsaságú és pontos fegyverrel is rendkívül nehéz. Oldalról és ferde szögből is a 840 mm hossz és a 107 mm átmérő nagyon apró célpont jelent. A mérete összemérhető egy RPG lövedékével, vagy egy 120 mm-es aknavető gránátéval, kisebb mint a legkisebb páncéltörő rakéták és eltörpül a hajók elleni rakéták/robotrepülők kisebb típusaihoz képest is. Mondjuk egy kisebbnek számító orosz H-35U hajó elleni robotrepülő (Harpoon orosz megfelelője) 3,85 m hosszú és 420 mm átmérőjű. Ehhez képest a Type-63 rakétája szemből 15-ször, oldalról 18-szor kisebb célfelületet mutat. Ráadásul forgás stabilizált, azaz nincsenek szárnyai, ami tovább csökkenti a leküzdhetőségét.
Viszont a sebessége meghaladja a hajó elleni robotrepülők nagy többségének, az RPG gránátoknak, a páncéltörő rakéták túlnyomó többségének sebességét és az aknagránátok leszálló ágban mért sebességét is. 385 m/s égésvégi sebesség mellett rövid lőtávolságon végig hangsebesség felett marad a rakéta. Bár a maximális lőtávolsága 8-8,5 km, de általában pár km-en belül használják, közvetlen célzással. Akár pár száz méter távolságból is. A kis távolság ellensúlyozza a viszonylagos pontatlanságot. Néhány száz méteres lőtávolságból bőven a tömör repeszhatás körzet 12-15 méteres távolságán belül ér célba.
A jó rejthetősége miatt álcázva közel lehet vinni a célhoz. Ezzel a minimálisnál is kevesebb időt adva bármilyen C-RAM rendszernek az észlelésre és a leküzdésre.
A C-RAM az aknavető gránátokkal még elbánhat, mert azok felső (45-50 fok feletti) szögcsoporttal indulnak és a viszonylag lassú gránátjaik általában több tíz másodpercig repülnek, a magas ballisztikus pályán. Kellően magasan és hosszú ideig ahhoz, hogy be lehessen azokat mérni és az épületek se képezzék akadályát a lelövésnek. Egy ilyen Type-63 rakéta viszont városi környezetben, akár a házsorok között, az utak mentén ellőve is indítható. Kis távolságból pár másodperc a repülési idő (1 km-ről kb. 3 másodperc). Az épületek közt a radarnak sincs rálátása és rá sem lehet lőni, amíg az épületek, fák, tereptárgyak közül ki nem ér, ha nem közvetlenül a C-RAM irányába lőnek vele. Kis távolságból lapos szögben indítható. Akár a pályacsúcs is a jellemző épületmagasság alatt maradhat.

Ez ellen a Phalanx alapú amcsi C-RAM nem sokat tud tenni.

811d000349afb631e16a

811a0004fa6a337b93c1

images

zKfCHhQN2PKMIsyrg2AhG8dDpSbxCyUKcvk6ED8oC3BLJnOYnod71NV9d762ia92kgPqiSdouPsQAnFTIXKQxYigeqG-LEDJodRmIq8aFquRyywMIgh3zCYJKKChNrqiP1lb1RY

811a0004fa5701a3b041

811c0003550a18413a1a

811e0001f31aa63bd86c

83b80002c86dadd0f799

Kitűnő összefoglaló, annyit tennék hozzá, hogy emlékeim szerint a kék teherautó Grad rakétákkal operált, amíg el nem fogták.
Persze honvéd fórumtárs anno jót kacarászott amikor civilnek álcázott tüzérségi eszközökről írtam.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Igen bárha azt a tevét mozgó indító platformként is használják akkor elég nagy forgalom lehet a "használt" teve piacon.:)

Igen, pláne ha a teve hirtelen jobbra kapna a fejét a hangra - az elég kontraproduktív lenne ... :)

No meg, ha a kínai katona szeme ilyen szaggatott vonalakat is tud lőni - akkor minek kellene egyáltalán a Type 63 ? :D

811a0004fa6a337b93c1
 
W

Wilson

Guest
Igen, pláne ha a teve hirtelen jobbra kapna a fejét a hangra - az elég kontraproduktív lenne ... :)

No meg, ha a kínai katona szeme ilyen szaggatott vonalakat is tud lőni - akkor minek kellene egyáltalán a Type 63 ? :D

811a0004fa6a337b93c1

Semmi meglepő nincs benne a rajzon most célozta be Washingtont:)