Nem értem a kérdést sem. Mitől lehetnének még szuverénebbek a saját szuverén országaikban? Vagy az itt élőkre gondolsz? Én nem hallom őket panaszkodni. Tudsz erről olvasni ha akarsz.
eustrat.uni-nke.hu
“Magyarországon jelenleg 127 nemzetiségi önkormányzat által fenntartott köznevelési intézmény van,
[5] amelyek között egyaránt megtalálható óvoda, általános-, illetve középiskola. A 127 nemzetiségi önkormányzat által fenntartott köznevelési intézmény közül 82 német nemzetiségi, azonban találkozunk 12 román, 9 szerb, 9 szlovák, 6 horvát, 5 szlovén, 2 görög és 2 roma intézménnyel is. A fennmaradó 5 nemzeti kisebbség többnyire szétszórtan él az országban, így esetükben a köznevelési intézmény fenntartása nem reális.
A legutóbbi népszámlálás (2011) adatai alapján egyértelműen a cigány kisebbség él legnagyobb számban Magyarországon, 315.583 fővel. Őket a németek követik 185.696 fővel, majd a románok 35.641, szlovákok 35.208, illetve a horvátok 26.774 fővel. 10.000 fő, vagy az alatti számban csökkenő sorrendben szerbek, ukránok, lengyelek, bolgárok, görögök, ruszinok, örmények és szlovénok élnek Magyarországon”
Nem tudom milyen saját nyelvű oktatást hiányolsz. A roma önkormányzatoknak joguk van saját iskolákat létrehozni ahol akár cigány nyelven is oktathatnak. 2 roma intézmény van én meg nem mondom milyen nyelven folyik az oktatás. De ez az egész csak rajtuk múlik. Nem nagyon van rá igény idézem a szövegből:
“Azonban fontos kiemelni, hogy a közel 316.000 cigányból mindössze 8600 vallotta, hogy a cigány az anyanyelve is lenne, így következtethetünk rá, hogy ők a magyar nyelvet tekintik anyanyelvüknek, azonban közel 43.000 fő a cigány nyelvet használja a baráti, családi közösségben.“
Hozzáteszem a roma önkormányzatok vaskos állami támogatásokat kapnak. Cigány egy sajátos nép, nyelv szempontjából általában mindenhol asszimilálódik a többséghez. Nem tudom milyen 2,5 millió cigányról hadoválsz akiktől meg van vonva az anyanyelvi oktatás.