Nem tudom ez tudatos ferdítés, vagy tényleg komolyan gondolod. Teljesen hibás analógia a cigányokat hasonlítani bármelyik kisebbséghez. Ők valamiért akár hova költöznek nyelvileg teljesen asszimilálódnak. A francia cigány franciául beszél, ahogy a spanyol cigány is spanyolul. Ez nem kényszer hatása hanem úgy tűnik ennek az etnikum a sajátossága. Ők felveszik a többségi nyelvet bárhova is költöznek a világon, nincsenek sehol sem nagy egybe függő területek ahol mondjuk lovári nyelven beszélnek. Nem szívesen írok mert tudatosan ferdítesz sajnos. Nincs nálunk 2,5 millió cigány és nincsenek kényszerítve a magyar nyelv használatára sem a boltban sem az iskolában. Én elhiszem hogy ukrajnában ez elképzelhetetlen… A német kissebség valamiért nem adja fel a nyelvét sehol sem a világon sem nálunk sem Belgiumban, a cigány viszont igen. Ezt úgy beállítani, hogy ez valami nyelvi elnyomás eredménye teljes kreténség. De lássuk csak mit szólnál te nagyon ukrán ha mondjuk a most hozzánk menekült ukrán gyerekeket arra köteleznénk magyarul tanuljanak, nem pedig az anyanyelvükön? Meg a boltban is csak magyarul beszélhetnek hisz a te logikád szerint ez az ő érdekük mivel jelenleg itt élnek közöttünk. Már a felvetés is teljes képtelenség. Na a legjobbakat neked.
2.500.000,-t szemrevételezéses mintavétel miatt írom.
Persze magyar az aki magyarnak vallja magát de azért na.
Valószínűleg a ön által írtak mellett is van abban hatása a mindenkori magyar kurmányok hozzáállásának hogy ekkor kisebbség gyakorlatilag konyha nyelven se beszéli a anyanyelvét.
Korábban is írtam itt a témában és akkor más felhozta hogy pl. tudományos szinten nem is lehet cigányt tanítani stb.
Ez így van, viszont ez is kialakult /magyar óvodába iskolába KELL íratni a gyerekét évtizedek 100 év óta, ez azért idő.
Viszont attól még otthon a hétköznapokban beszélhetné a anyanyelvét.
Az hogy felveszik a anyaország nyelvét szerintem rendben van!
Ugyanígy rendben van ha a ukrajnai állampolgárok is tudnak ukránul!
Tehát a magyar nemzetiségű ukrán állampolgár ha a magyar mellett tud lehetőleg minél jobban ukránul is szerintem az helyes és kívánatos.
Az e miatti hisztéria keltés egyértelműen nem a ottaniak érdeke.
Budapesten játszadoznak /velük is a helyiekkel/ a minisztériumokban meg a ilyen olyan minisztériumokon kívüli államtitkárságokon /magyarba több a államtitkár mint a USA ba ez a egy adat sok mindent elmond erről a országról, mit igazgatnak?/.
Visszatérve a nyelv kérdéshez azért elég erős a Ukrán kultúra ha budapesten ennyire bepánikoltak attól hogy ha a ukrán nyelvvel ami nagyon erős kultúra hordozó megismerkedik a ottani magyar akkor mi van?
Mármint nyelven keresztül elkezdhet érdeklődni a erős ukrán könnyű és nép zene iránt /németek pl. komoly zenében egy nagyságrenddel feljebb játszanak.../ népművészet iránt stb.
Erre álláspontom szerint nem a hisztériázás anyázás mocskolódás a megfelelő budapestről.
Hanem tegyen be ő is a magyar kultúra terén valamit a serpenyőbe /gyurcsányozás, brüsszelezés, sorosozás, migránsozás valószínűleg kevés lesz.
Azt hagy döntse már el a ottani egyén hogy ha mondjuk anyanyelve magyar de mondjuk jó erős alapfokon vagy egy átlagos közép fokon tud ukránul akkor szabad idejében milyen zenét hallgat, melyik nyelvű hírforrást olvassa stb.