<blockquote rel="karpatalja"><blockquote rel="Veér István"><blockquote rel="thomashewitt"><blockquote rel="Veér István">A mikroökonómia egy egyszerű, kezelhető modellt ad a gazdaságot működtető erőkre.
A közgazdaságtan nem veszi emberek érdekeit figyelembe, és zárja ki másokét. Egyszerűen egy modell, ami az emberi természeten (elvont haszon maximalizálásra való törekvés), valamint az anyagmegmaradáson (adás-vétel) alapul. (bár a pareto hasznosság fogalma például a globális haszon maximalizásáról szól, ahol a haszon a gazdaság szereplőinek a megélt haszonérzése. tehát nekem pl. hasznos egy
A mikroökonómia szabályai a szocializmusban is igazak voltak, akkor is oktatták.
Egy bank is termelhet profitot, teljesen erkölcsösen, például hitelek kamatjából. Nem termeli ötletszerűen a zsét. Az, hogy a rossz szabályozási környezet miatt a makroökonómia szabályiait is felrúgják (amik azért sokkal elvontabbak, mint a mikroökonómia szabályai, de a profit mikro téma. pénz sem kell ahhoz, hogy értelme legyen, bár nagyon megkönnyíti a pénz a számolást!)
A profit szó egy jól meghatározott jelentésű szó. Ezt valami másra használni, illetve tagadni semmi értelme, ugyanolyan, mint a migráns szót használni (ami népvándorlót jelentene, csak inkább nem meri kimondani a hazai média, mert túl kifejező lenne), és annak a jelentéstartalmát megpróbálni lecserélni egy másik külön jelentésre - a menekültre.
A közgáz alapjait érdemes lenne oktatni országosan, ahogy a fizikai alapjait is oktatják. Hasonlóan fontos, csak nem a külvilág szabályait, hanem a társadalmakat működtető erőket (legalábbis egy nagyon fontos részét) írja le.
Nagyon túl van misztifikálva a pénz, különben nem más, mint egy mérték, a sok közül, mint a colostok 1/2 decis pohár a kricsmiben.
A cserekereskedelem kiküszöbölésében van nélkülözhetetlen szerepe, de babban a többinek is van.
A hitel, meg csak arra jó, hogy hullámzást vigyen a gazdaságba, amikor túltolják, utána böjt jön, ebben én és semmiféle pozitívumot nem látok, csak a nagyok gazdagodnak rajta, mert a folyamatot, ők vezénylik le.
Szét kellene nézni a régi dinasztiák háza táján, mint Rothchild, Warburg, Schiff, Oppenheimer, Rockefeller klánok, akik több évszázada gazdagodnak, a TOP 100 lista kabaré, az ottani első max az első 20-ban ha benne lehet.
</blockquote>
Nem csak arra jó a hitel, de hagyjuk. Széchenyi forogna a sírjában, sikeresen visszasüllyedt a magyar közgondolkozás a pénzről középkori szintre.</blockquote>
Szerencsére! </blockquote>
Erre nehéz visszafogott választ adni... Mindegy, Úgyis a multi vagy a zsidó lesz a hibás, ha a nagyobb tudását versenyelonnye kovacsolja. Molnit is szapuljak itt folyton, de megertem miert rovid a türelme.</blockquote>
Elbeszélünk egymás mellett,és szerintem ebben a témában nem nekem van " kiválasztottságtudatom".
Figyu,értem,hogy kell a pénz,tudom is hogy kb arra találták fel,hogy ne árut kelljen árura cserélni,mert pl 20 kiló krumpli 50 kiló almát ér,de egy arany gyűrű meg 500kilót,viszont az ékszerész nem eszik meg 3 tonna almát naponta,így kellett valami egységesített csere eszköz.Nincs is ezzel bajom,ha valaki felfújta a pofáját,és hajnaltól nanapestig szántott,az összes gyerekeével,meg az asszonnyal,akkor neki lett több krumplija,ami több csere eszközt ér,amin vehetett még egy lovat pl. amivel jövőre még többet tudott termelni,még ez is ok.
Abban ugye megegyezhetünk,hovgy ebben a rendszerben nem lenne annyi ló az usában,amennyivel sok-sok ezer milliárdnyi többlet csere eszközt tudnának termelni( gyk:természetesen sarkítok lóval,mert fejlődtünk azóta)?
Feltételezem hallottál a fed törvényről?
Feltételezem tudod,hogy ez azt jelenti,hogy a világ legnagyobb gazdaságát egy magán cég láthatja el pénzzel?
S nem az istenadta nép?
Feltételezem tudod,hogy,hogyan működnek a kereskedelmi bankok,amiket a világ ~85%-ában a fed,és al intézményei látnak/láttatnak el pénzzel?
Nos,a derék bank,a kihelyezett hitelek után 7-9x-es pénzt teremthet,mert csak annyiad rész fedezet kell betétek után,a hatályos törvények szerint,a hitelre felszámolt kamat az a villanyszámlára sem elég,kb.
Szóval bemegy a melós a bankba,venni 1db 3 millás szuzukit,kap 3 milla hitelt,ami után a sarki X nevű kereskedelmi bank legálisan gyárt,egy "enter" gomb nyomással 7vagy9X 3milla pénzt,meg a melós visszafizeti a felvett 3-at is+ a kamat.Az így talált 27+3+ a kamat pénzt ismét az előző módszerrel multiplálhatja,a hatályos törvények szerint.
E teljesen jó,nincs versenyhátrány ugye?
A bankárok meló után mennek a földekre,kohókba napi 5000 órát túlórázni,hogy legyen zsé,amit odaadhatnak kamatra,
Nyilván.
Ajánlom a csövön " many as debt" című gyermekeknek való,rajzfilmbe csomagolt kis tájékoztatót,hogy hogyan lesz a bankoknak tőkéje,és "tisztességes" profitja.
Persze nem kevés még így is csődbe megy.....
Keress rá Drábik papára,kis hijján sztrókot kap,mikor erről beszél,ő már valami 100x-os szorzóról beszél a fed,és a kisebb bankok között.
No,így működik a csodálatos mai közgáz.
Nem kötekszem,és nem kritizállak,csak ezt úgy 20 éve fedeztem fel,egy falusi könyvtár könyvei között,annyira titkos,gondolom te is jártál már könyvtárban.