Komolyan realitást látsz abban, hogy a román többségű Erdélyt a szlovákokkal és a szintúgy súlytalan szerbekkel együtt elvegyük?
Tudod nagyon jól, hogy nemcsak a szlovákok meg a szerbek vannak az egyenletben, hanem az oroszok is. A súlyát a dolognak ők adják.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy Putyin ebben a helyzetben éppen megint látogatóba jön.
És még a németek is az egyenletben vannak, mivel Románia mint "római" ország olasz (régebben francia) érdekeket erősít, amit a németek gyengíteni akarnak.
Azt mondja "óriási" "ügy", mintha a szegény Románia amúgy nem szolgáltatna épp elég indokot a szembenállásra.
De persze ha Viktorék kimondják a tényállást, hogy amit a románok művelnek az veszélyes, és lassan ideje lenne normális hangnemet megütni velünk szemben, az persze Budapest ellenségkeresése, és nincs is semmi érdekes ott, ne nézelődjünk. A legjobb, hogy egy román írta.
A román cikk fordítása magyarra kissé esetlenre sikeredett. Az "óriási ügy" alatt azt érti a szerző, hogy miközben elfeledjük a vajdasági és felvidéki sérelmeket (érdekből), a romániai sérelmeket viszont felnagyítjuk, erre céloz az "óriási" jelzővel. Ez egyébként tipikus előkészítése a háborúnak egy ország ellen.
Mondjuk a vajdaság és a felvidék esetében nem is tehetünk mást, mivel, ahogy már párszor kifejtettem, Szlovákiával és különösen Szerbiával szemben az oroszok miatt nem engedhetjük meg magunknak ugyanazt a hangnemet, mint Romániával szemben. Csak kissé zavarba ejtő, hogy egy román szerző ezt ilyen világosan látja. Mégpedig azért, mert nem hittem volna, hogy a tervet tényleg végrehajtjuk. Kár, hogy a végrehajtásba semmi beleszólásom nincsen, mert ha lenne, akkor ügyelnék arra, hogy 1. csak akkor menjünk Románia ellen háborúba, ha már tényleg nincs más választásunk, azaz ne mi kezdjük a háborút és 2. hogy amennyiben mégis háborúra kerül a sor, akkor a lehető legemberségesebben viselkedjünk. Kicsit félek attól, hogy sok "ria-ria-hungáriás"-ból kijön majd a szadista állat, és az nem vigasztal, hogy esetleg a románok is ilyenek lennének a Tiszántúl esetében...
szóval na, én ugyan felvázoltam a geopolitikai helyzetet és egy stratégiát, de nem azt mondtam, hogy indítsunk Románia ellen háborút (meg azt sem, hogy nyíltan beszéljünk az előkészületekről mint ahogy a HírTV és Varga Mihály tette!), hanem csak azt, hogy Szerbiával azért legyünk mindenképp jóban, mert Romániában nem bízhatunk.
És csak akkor menjünk Románia ellen háborúba, ha a NATO és Oroszország közti háború már kirobbant és Románia már ellenünk jön.
De semmiképp ne legyünk mi a provokáló, kezdő fél! És ennek a médiában semmiféle látható jelét sem adjuk!
Ld. mint Kárpátalja esetében. Ukrajnát nem provokáljuk, de ha épp szétesik, és Kárpátalja elárvul, akkor Kárpátalja jöhet ide, és szeretettel várjuk őket.
Ugyanígy kellene viselkedni Románia esetében is: csak akkor menni Erdélyért, ha már amúgy is háború van (NATO vs. Oroszo.) és Románia már amúgy is szétesett az oroszok miatt.
De ezzel szemben Romániával szemben már elkezdődött az ellenséges retorika, amelyet nem tartok helyesnek. Ld. például Szíjjártó is utasíthatta volna csendben a diplomatákat arra, hogy ne vegyenek részt Románia nemzeti ünnepén, nem kellett volna ezt nyíltan kommunikálni a médiában.