Ha magyar fejjel nezed akkor meg csak nem is 2 dialektus hanem ugyanaz a dialektus... lenyegeben nincs kulonbseg, ezert is nem fogadja el egy cseh egeytem kulfoldi nyelvkent a szlovak nyelvvizsgat, mivel nem tekintik onallo nyelvnek. A szlovakok meg elfogadjak a cseh nyelvizsgat mint idegen nyeltudast mivel ok azt akarja kmutatni, hogy ok bizony egy onallo nep, onallo nyelvel, noha nem az. Ez az egyik amit irtam, mondjuk az elmelet. A masik amit irtam az szemben all ezzel, inkabb a gyakorlat, miszerint egy lengyel jobban erti a szlovakot mint a csehet, sot en jobban ertem a szlovakot mint egyes falusi lengyel emberek beszedet az eszaknyugati orszagreszben, ellenben a csehet nem ertem. Ez az amit szerintem te is gondolsz, de erositsd meg kerlek, hogy az egymasnak is ellentmondo 2 allitasom kozul melyikkel van bajod? A gyakorlat neha nem igazolja az elmeletet, errol nem en tehetek. De ha te szlav vagy a balkanrol, akkor neked persze kulon nyelv mondjuk a szerb meg a horvat, ha meg magyar vagy akkor lenyegeben azonos. Nem mindegy hogy "dzień dorby" vagy "dobri dzień"? Ugyanaz, akkor is ha egy szloven/szlovak (ami meg nem is nep, csak egy szlav massza amibol egyszer majd talan nep lesz) hatalmas kulonbseget is vel felfedezni a ketto kozott es pusztan sertodes alapon nem akarja erteni az egyik verziot...
Vagy ott van az ukran/belarusz nyelv: egesz jol ertheto lengyelkent, de az orosz mar nem, azt nem ertem, csak par szot. De az ukran az egyertelmuen az orosz es a lengyel kozott all valahol, az ukranok konnyen megtanulja kaz oroszt, ha nem tudak eleve. A delszlav nyelveket szinten nem ertem, de egy horvat csak akkor nem erti a szerbet ha nem akarja erteni...
Szoval nezopont kerdese, jobbara sertodes/akarat donti el, hogy elboldogul-e az ember az adott orszagban egy masik, de hasonlo nyelvel. Orosz mondta nekem, hogy szlovakiaban mindent megert, en is eleg jol elboldogulok ott , ugyanakkor az oroszt meg nem ertem, csak kicsit. Eh, mindegy...