2 hónapig 'pihent" ez idő alatt felszívott annyit hogy már fullba nyomja
Nezd meg amit valaszoltam neki.
Mo-n az emberek jo reszenek kisebbrendusegi komplexusa van (szocializmus belejuk nevelte), ezzel el vissza az orosz politka, Putyinnak eleg egy mosolyt idedobnia es maris lefekszik a farkat csovalva mindenki.
Amugy mutass meg akar egyetlen egy olyan forumozot itt aki nem elfogult es tud az oroszok mellett es az oroszok ellen is ervelni? En leirom, hogy sziriaban az oroszoknak van igazuk, leirom, hogy ukrajnaban az oroszoknak van igazuk, mashol meg nem. Miert? Mert en tortenesz vagyok, ami nem elsosorban azt jelenti, hogy nagyobb a lexikalis tudasom (bar ugye elvileg az) hanem azt, hogy ismerem a tortenelmi folyamatokat, torvenyszerusegeket, tudom mibol mi kovetkezik es mi miert tortent. Gimiben a tori csak evszamok, csatak, semmi tudomany. Ellenben egyetemen azt is pontosan megerted, hogy milyen semak menten gondolkoznak az emberek, hol vezetik altalaban ONMAGUKAT felre. Azt is ertem, hogy mondjuk te miert azt irod, amit. Te meg olyanhoz ertesz amihez meg en nem. De amig en nem mondom meg egy katonanak, hogy 5,56 vagy a 7,62 a jobb (mivel en nem tudhatom olyan szinten mint o) addig egy katona / mernok / akarmi se higyje azt, hogy jobban erti a pravoszlavok gondolkozasat, a diplomaciaia lepesek mogotti okokat mint egy tortenesz, aki ezt tanulta. Sok erdekes bypass van az emberi gondolkodasban, es nagyreszt az erzelmek dontik el, hogy ugyanabbol az adatbol mit fogadsz el es mit nem, mire jutsz az analizalas soran.
Egy sajat pelda: egyszer olvastam valahol, hogy mit jelkepez a mercedes autok emblemaja. Kulonosebben nem erdekelt a dolog, de most mar ezt is tudtam. Kesobb egy nemet(!) ismerosom, aki raadasul svab volt kozolte velem, hogy mit jelkepez az az emblema. Mast mondott mint amit en mar tudtam. Nem fogadtam el. Kesobb gondolkoztam rajta, hogy miert nem hittem neki? Hiszen o nemet volt, svab volt es raadasul megbizhato emberkent ismertem meg. Kesobb bolcseletet tanulva az egyetemen megertettem, hogy mi vitte felre a gondolkodasomat:
1. nem volt kedvem elismerni, hogy hibas tudas volt a fejemben, ahogy ez minden embernek nehez, es eszre sem veszik hogy ehhez nincs kedvuk, hanem inkabb ervekert rohannak.
2. mivel a rossz adat ugy kerult a fejembe, hogy semmi okom nem volt ketelkedni benne (kulonosebben nem erdekeltek a mercedesek) es elotte semmi sem volt a fejemben erre vonatkoolag automatikusan igaznak fogadtam el, hiszen nem utalt semmi arra hogy hamis. Tehat az elso info mindig sokkal erosebb mint a masodik, hisz az mar egyszer jova lett hagyva. Mindenki igy gondolkozik. Ha az orosz propaganda allit X-et akor az vagy igaz vagy nem. De ha utana az amcsi propaganda allit Y-t akkor az is vagy igaz vagy nem, de te (es mindenki) alapbol az elso allitast fogadod el, mert egyszer mar atment a mentalis szuron, hisz nem volt ellene semmi, utana meg nem fogja senki azt mondani, hogy "hat en eddig rosszul tudtam".
Ez a fenti pelda a mercedes embemaval csak a legegyszerubb metal bypass metodus es meg csak nem is kapcsolodik a tortenelemhez, ennel sokkal de sokkal komolyabb (on)becsapasi menetek vannak az ember gondolkozasaban (es ezen a forumon is kihasznaljak oket mindket oldal propagandistai!), de egy hsz keretei kozott melyebben nem tudok bele menni. Erre vonatkozo tanulmanyok nelkul max annyit tehetsz, hogy igyekszel 100%-ban kizarni az erzelmeket es megprobalni direkt forditva ervelni valami mellett, mint ahogy szeretnel (magadban, nem itt) es eszreveszed majd, hogy ha csak a tenyekre csupaszitod le az allitast akkor lehet, hogy hirtelen mas lesz a leanyzo fekvese. Nem art arra is figyelni, hogy mi NINCs leirva, nem csak arra ami le van. Ezert van az, hogy bizonyos esetekben pl. Izrael lepese ellen, neha meg Izrael lepese mellett ervelek, mert nekem ez nem erzelmi kerdes, megtanultam kizarni. Es ezert van, hogy Horthyt is a katonatiszti kar vitte felre (megtehette volna hogy Kassa bombazasa utan vagy a Kecskemet-Pesti vasutvonal geppuskazasa utan csak behivatja a szovjet nagykovetet es tiltakozik, de nem, o komoly valaszcsapas mellett dontott hiaba mondta el neki ezerszer a lengyel dilpomacia, hogy az antifasiszta oldal lesz a gyoztes). Most is a katonatisztek, mernokok, tehat a temaban kepzetlen emberek ervelnek az autoriter vezeto mellett, mivel az erzelmek iranyitjak oket, mivel mashoz ertenek. A tenyeket (hadsereg merete, gazdasag ereje, tortenelmi tapasztalat,...) meg atugorjak mert nem tetszik. Illetve nem csak azert mert nem tetszik, hanem a szocializmus psziches hatasa miatt is. Sokaknak csak kisebbrendusegi komplexust okozott, hogy 3 generacio is ug ynott fel, hogy azt vertek bele, hogy a magayr vesztes, mindigi is az volt, (noha ez nem igaz) de vannak akiknel ez mar stockholm szindromaban csucsosodik ki. Errol nem ok tehetnek, de sajnos attol meg ez van. Ezt a szocik tudatosan alakitottak igy, pl: elhitettek az emberekkel, hogy meg a leg dicsosegesebb szakaszai is a magyar tortenelemnek csak csod volt (pl: a tortenelem tobb mint 43 magyar kalandozo hadjaratot ismer. Melyik az a 2 amelyikrol mindne magyar hallott?) majd amikor erthetoen ezt meg akarja az ember tagadni (sokan pl. gyulolik Szent Istvant) akkor keszen adnak neki egy kamu-multat helyette (lasd koppany-kultusz). Es maris egy lelkileg serult, gyokertelen emberrel kell "dolgoznia" a propagandanak, aki barmikor orommel fog rohanni, ha a szocik vagy Putyin futtyent. Mert attol emg, hogy a nyugat is tele van komcsival, attol meg ezeket a nepnevelesi metodusokat eredetileg Moszkvaban dolgoztak ki szamunkra es az iranyitoik meg most is ott vannak a kremlben.
Amugy a mercedeses bypass peldam utoelete: egyszer egyetemen tartottam egy rovid eloadast errol es elmeseltem a fenti szemelyes peldamat. Majd demonstralando egy masik onbecsapasi modszert adatnak a Nilus folyo hosszat hasznaltam fel. Lenyeges volt, hogy mekkora a folyo, tippelni kellett mindenkinek. Nekem persze megvolt az adat, hivatalos jegyzetbol. Majd az egyik hallgato srac akivel nem kulonosebben kedveltuk egymast kert szot es a wikipediara hivatkozva (telefonjan megnezte) kozolte hogy az altalam helyesnek elfogadott adat rossz. Ugyan tudta, hogy nala csak wikipedia van, nalam meg hivatalos egyetemi jegyzet, de megis inkabb becsapta onmagat es rossz erteket fogadott el, csak hogy nekem ellentmondjon. Mondtam neki, hogy valoszinuleg az en hibam, hogy nem ertette meg a mercedeszes peldamat. Mi ne legyunk olyanok mint az a srac volt.