Nagyjából egyetértek vele amit írsz kivéve a kivándorlás miatti embervesztestég megítélését. Főleg a 2vh. veszteségeihez hasonlítani. Egész Kelet-Európában nálunk az egyiklegalacsonyabb a kivándorlás. Ráadásul nem állandóan egyirányú folyamat. Én is voltam kint kétszer és mindig hazajöttem.
Jaj de szeretném hogy neked legyen igazad!!! Én mást tapasztalok valamint mást hallok.
Nekem sajnos a rokonságom fele kiment németorszégba a 2008-as válságnál, gyerekestül mindenestül és nem is terveznek haza jönni max majd a nyugdíjas évekre. A gyerekek meg már szintén németországba tervezik az életüket sajnos.
KSH adatok szerint 600 ezer ember él külföldön:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/e...zres-kivandorlasi-hullam-fenyeget.293014.html
Felmérések szerint a többség nem tervez hazaköltözést
http://www.hetek.hu/hatter/201807/egyre_tobben_jonnenek_haza
"Hosszú távon a magyar demográfusok évi 30-40 ezer fős elvándorlással számolnak (ez nagyjából megfelel a nemzetközi sztenderdnek, ami az aktív korúak tíz százaléka), és a legideálisabb esetben évi 15 ezer fős visszaáramlást várnak, amennyiben tartós növekedési pályára áll a gazdaság. Nemzetközi adatok szerint ugyanis a gazdasági migránsok 20-50 százaléka 5 évnél kevesebb időt tölt a célországban, aztán vagy hazatér, vagy másik országba vándorol – derül ki Horváth Ágnes Visszatérő kivándorlók című elemzéséből.
A külföldi és hazai hivatalos statisztikák alapján a magyar kivándorlók 25-42 százaléka térhetett haza a válságot követő időszakban. A hazatérők zöme párkapcsolatban, illetve házasságban él, sokuk gyermekes. A válság során a kivándorlás elsődleges oka a magasabb jövedelem és a karrierlehetőség volt, a visszatérésé pedig a család és a barátok hiánya."[/QUOTE]
Akkor az a megoldás van hogy a környező országokban reklámozod az Uniót hogy onnét többen költözzenek oda.
Amúgy mostanában indul valami RTL-es (na pláne hogy retekklub, ki más) műsor a kitántorgókról. Már január elején is csináltak két kis szösszenet riportot hogy milyen jó odakint mert németben 5x annyit keresel ám. Elég gyengén sikerült szerintem, még 2014-es antik bejátszás is volt a hatás kedvéért.
Vajon kinek az érdeke ez, ki finanszírozza ezeket a remekműveket? Ha Józsi kimegy nem fog itthon barátok köztet nézni, szóval érdekes nekem... Mondjuk pl a Steiner Kristóf igazán maradhatott volna Tel-Avivban.[/QUOTE]
Én is rendszeresen hivatkozok a 6%-os elvándorlásra,
ami jobb, mint a térség többi országában. Általában vitáknál, jó érv, a patrióta szemlélet alátámasztására.
Ugyanakkor mielőtt túl örülnénk magunkat:
600ezer ember, az a jelenlegi demográfiai mutatók mellett olyan, mintha 2012-óta minden született magyar nem lenne az országban.
Most sincs 100ezres évi születésszámunk, korábban pedig talán valami 83000 fő volt a mélypont.
A fenti 6 évnyi népesedéshez igazodunk, akkor mondjuk negyede ment csak el a népesedésnek, akkor 1995-óta a születettek negyede ment el.
Persze ez nem igaz, mert a népesedésünk is változott és a 90-es években jelentősebb szám volt. Ráadásul nem az újszülöttek, hanem az aktívak mennek el, mint pl a 70-es évek szülöttei, amikor 200 ezer fő feletti születésszámunk volt. De sajnos azért a helyzet cseppet sem rózsás.
A minap meséltek egy sztorit: Egy falusi suliban találkozót akartak szervezni. Huszonpáran voltak az osztályban, de csak kilencen voltak belőlük MO-on.
Egyes vidékeken kifejezetten durva ez a nyugaton dolgozás. Ha hazajönnek, ha nem.
És ezen az sem segít, hogy a térség bizonyos országban sokkal nagyobb szarban vannak. Ismerem a térképes diagramot is, ugyanakkor nyugaton többnyire gazdag nyugdíjasok mennek el Spanyolországba, vagy éppen a Balaton felvidékre lakni, ami nem ugyanaz, mint amikor aktív korú emberek mennek el. A Balkán az gyakorlatilag pár generáció alatt elnéptelenedhet.