Összeszedett gondolatsornak tűnik amit leírtál, mégis teljesen hibás. Mindjárt elöljáróban természetesen nem magával a "liberális demokráciával" van a gond. Ugyanakkor mind a kiindulópont, mind a levezetés és a végkövetkeztetés is hibás az Oldaladon.
Kezdjük ezzel a „demokrácia-export” -al. Ugye ezt úgy próbálod felvezetni, mint ha csak egy "szükséges rossz" lenne egy "nagyobb jó" eléréséhez. Ugyanakkor egyfelől ennek sokmindenhez köze van, de pl. pont a demokráciához egy fikarcnyi sem. Másfelől ez gyakorlatilag működő államok szétverését jelentette a gyakorlatban - konkrétan polgárháborús körülményeket teremtve. Itt minden esetben demokratikus úton megválasztott vezetőket távolítottak vagy próbáltak eltávolítani olyan országok éléről mely térségük leginkább "progresszívebb" és demokratikusabb országai voltak - fegyveres eszközzel és a helyükre komoly "anti-demokratikus" szervezeteket illetve figurákat ültetni. Csak példának okáért (mondjuk Szíria) az ISIS, Al-Núszra és a kb. 1500 hasonszőrű "mérsékelt lefejező" szervezet mindegyikéhez közelebb áll a Saria jogrendszer bevezetésének igénye, mint a "liberális demokrácia" vagy az "ójrópai értékek" vagy éppen a képviseleti demokráciák bármilyen formája. Amint írtam is - külön érdekes, hogy nem pl. Szaúd-Arábia, Kuvait, EAE, Bahrein vagy éppen Katar volt pl. a környékről szemezgetve a célpont - hiszen ezekben annyi demokrácia sincs, mint mackósajtban a brummogás (ellentétben a valós célországokkal). Arról nem is beszélve, hogy
az én értékrendem szerint egy fennálló hatalom erőszakos illetve fegyveres megdöntése (megpuccsolása) nem tartozik a hagyományos értelemben vett "liberális-demokrata" eszköztár részének ... Másfelől, ha még jobban megkapargatjuk ezt a dolgot, akkor láthatjuk, hogy egyszerűen hatalmi, geopolitikai okokra visszavezethetőek az okok, melyek a kirobbantói által elérendő célok voltak. Ezáltal a „demokrácia-export” tulajdonképpen egy szitokszó - és nem az aminek gondolod.
A második bekezdésedben a "rózsaszínű csillámpónis" dolgokra túlzottan nem reagálnék. Tankönyvekben biztosan jól mutatnak ezek a dolgok, aztán meg jön szembe a valóság és jól pofán vág ... Úgy egyébként pont most láthatunk példákat, hogy a "liberális-demokráciák" hagyományos fellegvárainak tekintett entitások mostanában valahogy nem a stabilitásukkal tűnnek ki. A magyarországi berendezkedés miért "negatív példa"? Indoklásként hozod a társadalmi megosztottságot. Honnan is jön ez a társadalmi megosztottság? Hát kívülről. "Sakk-matt" ... Most komolyan ezzel mit tud tenni egy regnáló bármilyen hatalom - azon kívül, hogy szolgaian kiszolgálja ezen külső forrást ezzel lehúzva a klotyón az országot (az emberekkel együtt)? Úgy egyébként vizsgáljuk meg az "epét hányás" jellemző irányát. Azt fogjuk tapasztalni, hogy ez bizony-bizony az ellenzéki "kézivezérelt" politikusaink a forrás. Szerinted mit kellene Velük tenni? Az országunkban "nemzeti diktatúra" van?
Nézz körül nyugaton mi van. Németországban hányadik 3.000 fős Facebook német cenzor csoportot ünnepelték mostanában? YouTube -ra asszem csak összesen 3.000 fő német cenzor van. Persze mind a kettőnél AI -val megtámogatott szűrőfunkciókkal meg az amcsi cenzorokon felül. Úgy egyébként a teljes sajtó kézivezérelt. Úgy egyébként a demokratikus alapértékek része mondjuk ellenzéki párt tiltólistára tevése, ellenzéki politikus halálos megfenyegetése vagy akár megölése is. Írhatnék ezer dolgot, de ez csak egy ország egy-két kiragadott példával. Ezek mind olyan "ójrópai értékek" - ugye?
"... a liberális demokrácia ilyen és amolyan diktatorikus ..." ... WTF
, Hát nem tudom a Te elődeid milyenek voltak, de az én elődeim mindegyikére igaz az állítás: nem áldoztak embert és nem voltak sem bigámiában érintettek és sem pedofilok. Amennyiben el akarnám viccelni a dolgot, akkor azt írnám, hogy ne magadból induljál ki - no de nem akarok ilyenekkel viccelődni ...
Namost amennyiben a többit jól értem, akkor valami olyasmit szeretnél írni, hogy amennyiben EU tagok vagyunk, akkor mindent egy-az-egyben fogadjunk el - akár azt is, ha konkrétan szemétlerakónak akarják az országunkat ...
Namost valahogy eszembe jutott egy dolog. Gondoltam egy "Unióra", ahol az állampárt központi bizottságának elnöke - akár többezer kilométer távolságból dönt népek sorsáról, akár komplett népcsoportokat telepítget akár többezer kilométeres távolságokra, az "uniós értékekre" hivatkozva végez karaktergyilkosságokat és kompletten élet-halál ura.
Annyit segítek, hogy nem -
nem a Szovjetunió (bár a fentebbinél, még az is demokratikusabb volt sokmindenben, mint az az Unió, amire én gondoltam). Szintén
az én véleményem, ha többezer kilométerről egy senki által nem megválasztott nyikhaj kirakatember dönt mindenről és kvázi élet és halál ura itt - az nekem NEM DEMOKRÁCIA. Amennyiben egy-az-egyben külső hatalom által kézivezérelt országgá/területté válunk, ahol a véleményünk (kicsit sem) és az életünk semmit sem számít - akkor az sem demokrácia.