Egy anya szerint fia kórházban halt meg, miután letartóztatták Homyelben .
A 25 éves Alyaksandr Vikhor a fehéroroszországi Homyel (Gomel) kórházban halt meg. Augusztus 9-én, vasárnap Sasha úton volt a barátnőjéhez, amikor letartóztatták és berakták egy .rabszálító kocsiba
"- Sasha az egyik rabszálító kocsiban volt. Egyáltalán nem vett részt a tüntetésekben; éppen a barátnőjével akart találkozni. Valahol a város központjában letartóztatták, . Azt írta, hogy őrizetbe vették… és ennyi. Azóta kerestem őt. Nem tudtam, mi történt vele, hogy hol van; senki sem ajánlott nekem segítséget vagy asottinformációt. Ma végül értesítést kaptam arról, hogy Sasha a hullaházban van - mondta az anyja."
Alyaksandernek anyja szerint szívproblémái vannak. Azt állítja, hogy a fia rosszul érezte magát a zárt, levegőtlen rabszállító kocsiban, amelyek sorban álltak a tárgyalást megelőző fogva tartási központban.
A fia,ezért hangosan kiabálva és segítséget kért. A rendõrök úgy gondolták,hogy dühöng , és egy pszichiátriai kórházba vitte, ahol az orvosok rájöttek, hogy súlyos beteg. Mentőautó vitte a legközelebbi kórházba, de már késő volt…
„Azt mondták, hogy érkezéskor már klinikai halálban volt” - mondja Alyaksandr anyja."
A rendőrség nem engedte, hogy az anya megnézze a fiát. Az anya úgy véli, hogy a fiát súlyosan megverték.
A Svoboda rádió az üggyel kapcsolatban kérdéseket intézet a Gomeli terület belügyminisztériumának sajtószolgálatához. Az újságírókat átirányították a nyomozó bizottság sajtószolgálatához. Hívásaikra nem válaszoltak.
A belorusz kormány hivatalosan megerősítette, hogy egy személy meghalt a minszki tüntetések során, bár nevet nem mondtak. A hivatalos adatok szerint több mint 250 különféle sérülést szenvedett embert kórházba szállítottak, és több mint 6000 embert tartanak fogva; közülük sokakat, beleértve a kiskorúakat és a nőket is, brutálisan bántalmaztak.