Ehhez a témához hozzáfűzném a véleményemet annyiban hogy én ezt a demográfiai folyamatot egyáltalán nem látom ilyen kedvezőnek,Sőt! Nemtudom ki milyen helyzetben szól hozzá a témához,ki nézi csak a wikipédiáról az infókat meg kinek vannak erről kézenfogható információi csak leírom a saját tapasztalataimat. Amit itt belinkelgettek hogy kedvező demográfiai alakulás számunkra Erdélyt illetően,meg Magyarországot illetően, illetve a külhoni magyarsággal kapcsolatban,nos ez nagyon nem ad okot szerintem bizalomra,főleg nem a külföldi magyarokkal kapcsolatban. Idehaza jönnek a kedvező hírek,hátha lesz valami pozitív hozadéka a kormány családsegítő kezdeményezéseinek, mondjuk ez is ahogy írtátok csak 40-50 éves átlagban fog kiderülni lesz e haszna illetve eredménye.
A külhoni magyarokkal kapcsolatban pedig a helyzet sajnos attól sokkal sötétebb mint amit gondolunk.
Napi szinten látom ezeket a dolgokat, párom Felvidéki magyar, volt barátnőm Vajdasági, rokonaim Erdélyiek . Általános tendencia,SAJNOS, hogy amire mi azt mondjuk itt hogy 50 év múlva majd Erdély visszaszáll hozzánk, hát én tiszteletem nektek hogy ezt így gondoljátok de nagyon kétségeim vannak efelől pont ezen demográfiai dolgok miatt. Elmondom mire gondolok. Hétvégén voltam egy szülinapi buliban Galántán ottvoltak a párom rokonai barátai családtagok stb. Ekte magyarok,magyar névvel magyar felmenőkkel. volt ott vagy 30 gyerek, 2!!! kivételével egyik sem beszélt magyarul.Sokkot kaptam. Erről a tendenciáról beszéélek. A mai külhoni magyarok hasonlóan 30 as korosztály,ezt ők maguk mondták meg tapasztalom énis, nem is tanítják magyarul a gyerekeiket.Sorra zárnak be a magyar nyelvű iskolák,magyar szülők nem iratják be oda a gyerekeiket. És ez ugyanugy igaz ahogy korábban észrevettem Vajdaságban. Volt barátnőm multkor csevegtem vele, szóba került ez a dolog, elmondta nem is tanítja a gyerekét magyarul,csak szerbül, illetve rengetegszer futottam bele ismerősökbe ott ,ekte magyarok,a gyerekek csak szerbül beszéltek.Erdélyi felmenőim vannak nagymamai ágon,unokatestvéremék most is ott laknak, nyár közepén volt egy nagyobb családi összejövetel eljöttek Erdélyből,volt ott 3 családból 7 gyerek,egy igent nem tudtak mondani,csak románul beszélnek.Ekte SZékelyek Sepsiről.Nem tanítják a gyerekeiket magyarul. És ugyanezt mondták,ez egy tendencia ami manapság egyre nagyobb teret nyer.Nagynénikémék totál kivannak akadva,hogy unoka meg minden azt egy igent nem tud mondani a gyerek.
És ez egyre nagyobb teret hódít magának. AMiről itt szó van hogy majd 50 év múlva, nah ahogy jelenleg mennek a dolgok pont fordítva történnek a dolgok mint ahogy azt ti gondoljátok. Minél tovább várunk evvel,annál kevesebb lehetőség lesz visszaszerezni Erdélyt.Illetve a magyarlakta területeket.
Ekte magyar szülők, azt eszük ágában sincs magyarul tanítani a gyereket hanem csak a helyi nyelven.Nah most ha ezek az elméletileg ekte magyar gyerekek igy nőnek fel, akkor mégis miylen magyar identitástudat fog bennük kifejlődni? Semmilyen. Sajnos.
És az oka ennek a pontosan a külhoni magyarokat érő totális elnyomás. A románok szerinti kedvező kisebbségi törvény stb.Olyan szinten hátrányos megkülönböztetés éri a külhoni magyarokat hogy erre még Hitler is csettintene. És megértem ezeket a szülőket,csaka legjobbat akarják a gyerekeiknek,nem akarják hogy hátrányos megkülönböztetésben legyen részük. Sajnos az évek nem nekünk dolgoznak. Hiába örülünk neki hogy így fogy a román,hát attól jobban fogy sajnos a magyar.
Eme kisebbségi törvények annyira 'sikeresek" hogy egyszerűen a magyarok odakint már inkább feladják az identitásukat,mert segítséget nemkapnak.
AMiről itt beszéltek hogy milyen jo ez a kormáyn hogy így meg úgy támogatja őket, hát ezek csak szavak.Náluk ebből ott semmi nem csapódik le. És mégegyszer leírom a legfontosabbat,az idő nem nekünk dolgozik. Hiába magyarnak születtek ezek a gyerekek, ha semmi magyar identitástudatuk nem lesz. És ez nagyon szmorú.
Nah meg nem csak szép szavakkal kell támogatni a külhoni magyart,hanem tettekkel kellene. És azt Trianon óta senki nem tette meg. Még a jelenlegi kormáyn is csak szavazatszerzésre használja fel őket,semmi érdemi segítséget nem kapnak.Súlytalan a magyar külpolitika... Vannak hangzatos szavak, csak mikor attrocitások érik a magyarokat odakint,a magyar kormány elmormol egy ejnye bejynét a román fél fele azt kb ennyi. Nah ebből kiindulva én sajnos nem csodálom hogy azoka külhoni magyarok már eljutottak oda hogy feladják a magyar nemzeti identitásukat. Sajnos. Minél tovább várunk,annál inkább soha nem fog Erdély és a többi terület ujra a miénk lenni. És én nem a wikipédiai adatokról okoskodok hanem ezt napi szinten tapasztalom meg... Nem 50 év mulva kell lépni hanem most,Mert 50 év mulva amikor számítanunk lkellene arra a sok magyarra hát már nem lesznek azok sokan ,,,, a többsége annak a magyarnak meg már cigány lesz odakint. Ezért stagnál egyébként a magyrok száma odakint,mert a cigányok már magyarként definiálják magukat a rossz oláh cigány PR miatt, az ekte magyarok meg elrománosodnak....Szomorú
Amúgy még egy dolog amit nem említettem meg ezzel kapcsolatban az az hogy ezek a szülők egyébként szörnyen ostobák is akik nem tanítják meg magyarra a gyereküket, és ezt nem egy túlfűtött hazafiassági dolog miatt mondom, hanem azért mert elveszik tőlük a lehetőséget hogy két nyelven megtanuljanak kisgyerekként, sőt igazából ha beszélnek 3. nyelvet még azt is meglehet nekik taníttatni kisgyerekkorban.Viszont ha csak két nyelvet kell az a legkönnyebb, mondjuk anya van otthon a gyerekkel ő beszél hozzá azon a nyelven amit a legfontosabbnak tartanak vagy ami a környezet miatt veszélyezettet, mondjuk romániába ez a magyar, apa beszél hozzá románul közösen meg anya továbbra is magyarul apa románul, de igazából ezt a szülőknek kell kialakítani aszerint hogy mit kell erősíteni és mi az ami a környezett miatt amúgy is előnyben van (gondolok itt rokonokra is, később milyen iskoláztatási lehetőség lesz,stb..)és a gyerek csodálatosan fogja váltogatni a nyelvet beszélgetés közben. Ha van harmadik nyelv akkor lehet azt hogy az a közös nyelv és így még azt is megtanulja ezzel olyan útravalót kapva a szüleitől amivel sokkal előrébb lesz az életben mint a társai.
Ha nekem többnyelvű családom lesz mert nem zárkózok el ettől a lehetőségtől ha úgy alakul, biztos eszerint a módszer szerint fogunk gyerekeket nevelni ebben nem lesz kompromisszum részemről, nem normális dolog az hogy egyik vagy másik nagyszülők nem fognak szót érteni a gyerekkel az beteg, arról nem is beszélve ha ilyen ajándékot adhatok nekik miért ne tenném meg.
Barátomék 7 éves kislánya úgy váltogatja az olaszt magyart és angolt hogy hihetetlen, ha meg valamiért nem figyelték amit mondott mondja egyik meg másik nyelven nagyon aranyos, és gondolj bele ezzel milyen előnyt szerzett az életben, igen ez szülői részről odafigyelést meg munkát igényel ez tény de megéri.
Majd ezt azért említsd meg ezeknek az okos szülőknek ha megint beszélsz velük, hogy mitől fosztják meg a gyereküket.