Ez ugy ahogy van... teves. A sokkal kisebb szerb gazdasag megtermel szinte mindent (jo, urhajot es sajat GPS rendszert nem) amire szukseguk van. Mo boven tudna fentartani egy normalis hadipart, meg akkor is ha minimalis mennyiseget tudnank csak exportalni. A kormany most mar nem csak szoban, de papiron is nekiallt ennek, mernokkepzest is felporgetik, stb...itthon jelenleg semmit se érné meg gyártani. Ahhoz felvevő piac kellene. legalább egy 50-70 ezres fős hadsereg ha nullára akarod kihozni a költségeket+egy kis külfi piac. Tehát semmilyen hazai fegyvergyártást én nem támogatnék. Egyrészt szakik nincsenek hozzá,másrészt mint írtam felvevő piac. Ami jelenleg van azt a pár db céget, gyártott eszközt kellene felpromotálni. A fegyvergyártásra szánt pénzt megtolni és a szomszédoktól beszerezni a szükséges fegyvereket. Itthon pár év múlva is csak max egy 20 ezres létszám lenne a tartalékosokkal együtt. Egyszerű demográfia és magyaros hozzáállás miatt.
Tehát én a fegyvergyártásra szánt őszegekből megtolnám azokat amit még gyártunk itthon a többiből meg a környező országokból szereznék be mint kézi fegyvereket,mint légvédelmi, mint tűzérségi,mint csapat szállító járművek. (A rábák is jók,De egy évi 50-60 napos területvédelmi/másodvonalbeli használatra én jóval olcsóbb járművet szereznék be. A rábák menjenek magasabb szintre) Mert költségileg így jövök ki a legjobban.
Nem kell ide muszka új fegyver. Van itt bőven gyártás a szomszédoknál ex muszka cuccok + saját fejlesztések
-Szerbia: gépkarabély zastava M-21 es vagy M-70 es. B-52 Nora tüzérség + BM-21 rendszerű planem
-Bulgária: Metis atgm, gépkarabélyok 5.56 os vagy 7.62 es. Rpg-7 a tartalékosoknak. PKM géppuska.
-Szlovákia 152 mm lőszer gyártása a maradék D-20 unk Dana 155 mm önjáró ágyú
-Lengyelország: Már nyugati színvonalú gyártás egyes fegyveripari termékekben. karabély,manpads, IFV, 8x8 as stb
Igen mi innen a térségből (V4+ szerbia+bulgária) viszonylag korrekt áron egy 20-30 ezres hadsereget simán fel tudnánk fegyverezni. Ezáltal a szomszédokkal a kapcsolati rendszert tovább mélyíthetjük is. És nem dobunk ki felesleges egy nagyobb összeget a gyártói+ elkötelezettségi kényszer miatt. Mert hiába ölünk bele x y milliárdot ha pár év múlva az el szált költségek+ gyér megrendelések miatt bezárásra kényszerülsz.
Kérdés hogy ezáltal is egyes köröknek az érdekeit nem e sértjük. Egyébként Mo helyében addig mennék itt a térségben a beszerzésekkel amíg csak lehet. Mert még jó pár szomszéd még mindig az ex technikára épít. Igaz pofozgatással,modernizálással.