Mac csak ne tiltson ki, ez ugyanis nem belpol, ez teljesen általános jelenség az egész világon.
Ezek az alvállalkozók alvállalkozójának az alvállalkozója engem nagyon ki tud borítani. Persze egyrészt én azt értem, hogy egy baromi nagy munkát kicsi cégek nem tudnak elvállalni, másrészt viszont rossz belegondolni, hogy elvállalja egy cég baromi drágán (merthogy rengeteg cég már nem is tud pályázni), aki aztán annyit csinál csak, hogy kiadja a sok kicsinek.
Nem lenne célszerűbb a baromi nagy munkákat felosztani kis részmunkákra és úgy kiadni, így olcsóbb lenne, hisz többen versenyeznének érte?
Teszem azt, pl. autópályaépítés. Nem kell mind a 200 km autópályát kiírni pályázatra, hanem felosztani 10 km-es szakaszokra, hogy a sok kicsi cég is versenyben lehessen.
Hiszek neked, hogy nem lesz ebből baj, de ha Mac kitiltana, kérlek álljál ki értem. Én cserébe vállalom, hogy válaszolok a saját lelkiismeretem szerint. Kb. mostanában, már kb. 12 cégnek vagyok az alkalmazottja a tervpecsét szerint, de saját magam fizetem az adót és a közterheket, meg a fizumat is... A többi az csak olyan virtuálisan átlátható és tényszerű közlés, mint itt a nick neveink. Egyszerűen légbőlkapottak...Nem az a baj, hogy a kis cég nem tud pályázni, mert a nagy elviszi a melót. Hanem az, hogy elviszi a tervezést egy tényleg nagy iroda, mondjuk 50 alkalmazottal. Aztán ő osztja le a dolgokat olyan cégek felé, ahol nincs is munkavállaló meg munkavégzés sem csak számla. Aztán elkerül még valakihez, aztán hozzám vagy máshvá másvalakihez..... aztán ez ott bosszulja meg magát, hogy te be sem vagy jelentve alvállalkozóként a projektbe. A mai szabályok szerint, az állam garantálja a bejelentett alvállalkozók, kifizetését, de mivel nem vagy bejelentett alvállalkozó, ezért Te erre a védelemre sem tarthatsz számot, csak a bejelentett fővállalkozód... (Ez néha nagyon kemény tud lenni, mivel az összes költség téged terhel a színes nyomtatástól kezdve a felmérésig, geodéziáig, talajmechanikáig, stb.., de amit leírtam, azok a legfontosabb alvállalkozóim...Mert ha én nem fizetek, akkor nagyon hamar nem dolgoznak, hanem beintenek nekem. És vannak jó kapcsolatok, amik 20+ éve bejáratottak. Az egész országba, bárhová vetődöm ua. szervezeteket használom, mert tudják, mit szeretnék, hiszen megszoktuk egymást. ha nekik nem fizetek, az olyan ciki... Pedig minden évben vannak emiatt nagy collapsusok, meg olyan időszakok is, mikor úgy érzed Las Vegas-bab nyertél a ruletten, a fekete 18-assal...) Aztán nem régen belefutottam olyanba, hogy egy fővállalkozó cég képviselője épp elvált és egy nála 25-évnél fiatalabb nőt vett feleségül. Aztán az új, fiatal nőnek kellett a pénz, meg az új családi ház, így kölcsönvezte az egyik munka díját fél évre... mire a NAV befenyített volna, addigra rendeződött a helyzet, de roppant kemény. Mert dolgozol, nem fizet az egyik, utána hárman igen, azt hiszed egyenesbe kerülsz, aztán megint nem fizetnek... Pszichikailag megterhelő.. Aztán, mielőtt minden rádomlana (értsed úgy, hogy a NAV árverése előtt), minden rendeződik, és elmegyünk ebben a történetben egy újabb körre... amikor kezdődik minden előlről. Nemrég, pár éve, volt mikor a NAV 28 eFt köztartozás miatt jött volna foglalni. És ilyenkor írnak neked egy levelet, hogy olyan felhatalmazásokkal jönnek, hogy akár fel is törhetnek bármit... Szerencsére ezt nem tették meg, de ez is pont egy ilyen nemfizetős sztori végjátéka volt.... Aztán kijöttek négyen, két ellenőr, meg kér fegyveres pénzügyőr, a könyvelőm fogadta őket a kerítésnél, aztán felvettek egy jegyzőkönyvet, hogy voltak, de nem jutottak be. Kb.. ez többe került többszörösen, mint az az adótartozás, amit végre akartak hajtani. Hát én olyankor gondolkodok el, amikor azt olvasom, hogy a NAV legnagyobb adósa 3,5 milliárddal tartozik. Hát ezt hogyan gyűjtögette, mikor éntőlem ténylegesen a már említett összegért kijöttek...végrehajtani... Aztán 2 napra rá befizettem és mintha semmi sem történt volna, kezdődött minden elölről... Amikor nagyon elkeseredett voltam, írtam OV-nek egy levelet a régi ismeretségünkre hivatkozva, illetve arra, hogy az eddigi pályám alatt több százmillió forint adót és közterhet befizettem és talán nem azokat kéne szivatni és basztatni, akik ennyivel tartoznak, hanem a nagyhalakat, mert a kicsik vagy fizetnek, vagy elbuknak... Persze tudom sokezer ilyen levél érkezik a ME úrhoz, de nem válaszol semmire sem a hivatal. Persze nem is lehet azt mondani, hogy nem tud semmiről, mert én kb. 20 oldalban részleteztem a MO-i problémákat. Gondolom, más sem volt nálam felületesebb. És azért nem vagyok sem nagyon tehetős, sem pedig szegénynek, de talán középszerűnek sem mondható anyagilag. Bármikor kitudtam volna fizetni a kp problémáim mellett fennálló tartozásaimat. Csak nem tettem meg soha, mert miért én adjak el azonnal áron alul valamit, amikor nem tehettem róla, hogy bele kerültem az erdőbe. Régebben volt 10 MFt-os kp. állományom az ilyen helyzetek áthidalására.. Mára ez leapadt nagyon, de nem panaszkodom. Próbálok megélni, mert az élet nem egy habos torta....de te kérdeztél és én válaszoltam. Elhatároztam már régóta, hogy itt, ha nem írom le, miben van a félrevezetés és a rejtvény (lásd HT-i kvízjáték legutolsó bejegyzésem), akkor csak a színtiszta igazat írom, mert nekem nem OV és a Fefe szembenállásából volt elegem, hanem abból, hogy az embereknek elmondhassak néhány igaz rörténetet (Frey-dosszié, Ha-Ha-Ha!!!). Inkább a viszkis áll hozzám közelebb, de olyat azért nem művelnék... Csak tájékoztatok, kérdésekre válaszolok és köszi az érdeklődésedet. látom, mélyebben érdekelnek a problémák... Köszi...remélem még kommentelgetünk, nem valami ellen, hanem valamiért. a valami nem más, mint MO... Csak nem tudom mikor, kivel és hogyan jutunk itt 1-ről a kettőre. Mert ha én továbbjutok a "selejtezőből", akkor abban biztos vagyok, hogy az itt kommentelgetők 95 %-a is továbbjutna. Persze lehet, hogy csak a hasam telt meg évek alatt a sok lenyelt igazsággal és valahol meg kell gyónnom....