Hát, mint 20 éve turizmusban dolgozó, úgy gondolom, hogy igen komoly bajban lesz az ágazat. Nagyságrendileg azonos a külföldi és belföldi vendégéjszakák száma '19-ben, ez azt jelenti, hogy 15,7 millió volt, mindkét adat. (értsd a magyarok utaznak, az belföldi, a nemmagyarok utaznak, az külföldi). A teljes 31 és fél milliós vendégéjszaka számból 10,6 millióval Budapest vette ki a részét. A belföldi vendégéjszakáknak meg mindössze 1,2 milliója valósult meg Budapesten. Tehát a belföldi turizmus nagy része nem Budapestre jön. Ez nem azért baj, mert én itt dolgozom, mert majd megoldjuk valahogy, de hosszú távon viszonylag kevés hotel fog talpon maradni a fővárosban, ha ez így folytatódik. Márpedig Pestre felmenni, ma már majdhogy nem bárhonnan 2 óra alatt lehet az országból, így ott ha programot szerveznek, akkor a hazaút is letudható ennyiből. Jó, legyen 2,5 óra. De kevesen voltak a múltban, akik inkább benn aludtak, minthogy este hazavezessenek... Még ha meg is engedhették volna maguknak.
Idén Budapesten a szezon érdeklődés hiányában elmarad. És szó szerint, azért nem jön az, aki egyébként a határok helyzete miatt jöhetne, mert nincs miért. Nem lesz F1, nem lesz Sziget, nem lesz ezer meg egy koncert, nem tudom, hogy lesz-e karácsonyi vásár. A karácsonyi vásárt éveken át viszonylag közelről figyeltem. A Bazilika előtti részen augusztusban ki kellett fizetni a bérleti díjat, milliós nagyságrend. Ezt most egy vásározó sem nagyon tudja kigazdálkodni, mert március óta nem volt egyetlen egy rendezvény sem megtartva, nincs bevételük, amiből lehetne. Ha foghíjasan lesz megtartva a karácsonyi vásár, akkor annak híre megy, és jövőre esni fog az érdeklődés, akkor is, ha egyébként lehetne jönni.
Minden országban ösztönzik a belföldi turizmust, nem csak nálunk, de máshol, pl a németeknél egyszerűbb a dolog, hiszen jóval nagyobb a piac, nagyobb a vásárlóerő és sokkal több felé mehet a turista, csak országon belül. Nálunk az a baj, hogy a vidéki csak egynapos kirándulásra jön fel a fővárosba, csak a vidék fog részesülni a belföldi turizmus erősödéséből. És ez azt leszámítva, hogy engem személyesen nem érint jól, miért baj? Azért, mert az ország turizmusának egyharmadát adja vendégéjszakában Budapest, és ha ezt lenullázzuk, azt nagyon nehéz lesz kiheverni. Fogalmam nincs, hogy mit lehetne tenni, de már most látszik, hogy erősen továbbgyűrűzött a dolog.