Hogyan viszonyulnak a lengyelek európa más országaihoz/népeihez?
Számomra meglepő (+), hogy az oláhokat jobban utálják, mint az oroszokat.
Hasonlóan meglepő (-), hogy a szlovákokat jobban szeretik nálunk, noha Szlovákia megtámadta Lengyelországot a 2. vhban és a csehekkel is voltak nézeteltéréseik Teschen kapcsán.
Igen, ez a térkép engem is meglepett. Pláne mivel elég sok lengyelt ismerek ...
Először a Litvánokra néztem rá és mindjárt dobtam is egy hátast. Én úgy a Fehérorosz és Ukrán közé lőttem volna be Őket és akkor még diplomatikus voltam.
Az, hogy a V4 egy rakáson van az odáig rendben, de úgy gondoltam volna, ha kicsit is, de mi feljebb lógunk ki. A "vélt" oroszbarátságunk itt nem lehet érv hiszen a Ny-EU mi pontszámunk környékén dekkoló országok gyakorlatilag "Putyin s@ggéből lógnak ki" (azaz itt ez nem számított volna?). Másfelől mi miatt? Az atomerőművünk miatt? Azzal azért ott is tisztában vannak, hogy amikor az EU emberkedett velük a fa- illetve széntüzelésű erőműveik miatt, akkor mi páros lábbal szálltunk az EU -ba elkaszálva ezen "zöldségeket" (azt érdekes módon
nálunk kevesebben tudják, hogy ezt a környező országok és Lengyelország miatt tettük - nekünk nem sok több GW -os fatüzelésű erőművünk van). Ugye Nekik (meg a cseh/szlováknak, románnak) erdők meg szénbányák rogyásig - nekünk meg egyikből sincs egy fikarcnyi sem. Talán pont ezért nézhetnék el, hogy atomerőmű tekintetében
kénytelenek vagyunk motorozni e téren ... Úgy egyébként más EU ügyekben is állandó és konzekvens szövetségesük vagyunk Nekik. Most a hagyományos "dwa bratanki" dolgokról nem is szólva ...
A Dél-Európai országok (spanyol/olasz, de talán most a franciákat is ide vehetjük) is érdekesek - mit láthatnak bennük, ami ennyire csábító a szavazóknak? Mármint, hogy kb. egy V4 átlagot is hoznak. Még csak az sem, hogy oda települnének dolgozni tömegesen (ez még egy UK -nél még magyarázható esetleg) - akkor mi? Szép emlékek nyaralásról? Hát azok sem mostanában lehettek ...
A románon kicsit meglepődtem szintén. Gyakorlatilag a legrosszabb e felmérés szerint - rosszabbak, mint az orosz/török ... Ezt viszont nem gondolnám ennyire rossznak. A Balti - Fekete-tengeri tandem másik pontja ugye. Nem sokat várnak tőlük, de ha más nem, akkor ez is lökhetné egy kicsit pozitív(abb) irányba a dolgokat - még, ha nem is nagyságrenddel jobbá ...
Visszatérve a Fehérorosz és Ukrán vonalra. Attól függetlenül, hogy Ők már a keleti-szláv vonalat erősítik meg ugye nem is a katolikus vonal az erős - nekem az a személyes tapasztalatom, hogy magukat az embereket bírják. Én közelebb gondoltam volna Őket a "semleges" ítélethez (bár az orosztól így is sokkal jobbak).
Ugye mind a kettő nációból volt bőven Náluk dolgozni még 2014 előtt is - én is ismertem ezen országokból kollégákat. Abszolút azonnal befogadták Őket - kb. mint mi az Erdélyből érkezőket. Amikor lengyelek ezt említik, akkor sem negatív felhanggal. Ahogy tapasztaltam akik kb. lehúznak 5-10 évet Lengyelországban, azok kb. nagyobb lengyelek lesznek, mint a helyiek ...
Mondjuk az is igaz, hogy akiket én ismertem azoknak elég "lengyeles" volt a nevük (erre nem kérdeztem rá, hogy Ők lengyelesítették avagy sem) és magával a nyelvvel sem volt túl sok gondjuk (nekem a lengyelek mondták, hogy a szláv nyelvek közül az Övék nem a könnyebbek közé tartozik pedig) ... Mondjuk a katolikus valláshoz fűződő viszonyuk nekem magyar fejjel nagyon meglepő volt - főleg amikor ezzel a kezdetekben találkoztam. Az tény, hogy e szempontból hozzánk viszonyítva egy teljesen más világ ...
A bolgárokat kicsit jobban csípik - kb. majdnem mint a görögöt. Meg van egy-két hasonló nüansz, de nekem inkább a fentebbiek voltak érdekesebbek ...