1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Lesz-e III. világháború, vagy sem?

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - desertfox által indítva @ 2013. február 6..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Én is gondoltam erre, de ezt megcáfolja Indokína, Ausztrália, Indonézia, amelyek mind jóval fejletebbek.
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  <i>Eleinte csak az egészségügy és az oktatás szétverésével, és elébutítással próbálkoztak, de az lassú.</i>

  Ez nagyon nem igaz. Minden EU-s ország egyre többet költ az eü-re és oktatásra. Bármily hihetetlen, még Magyarország is. A probléma az, hogy az emberek nem akarnak meghalni és gyorsabban nőnek az ígényeink (ezáltal a költségek), mint a belefektetett pénz, így bármennyi pénzt tennénk bele, egy idő után az sem lenne elég.
   
 3. yrkon

  yrkon Active Member

  Hamarosan kezdődik?
  http://www.origo.hu/gazdasag/20160518-bevasarolt-aranybol-soros-gyorgy.html
  Ha be akarják dönteni a piacokat akkor ez a lépés teljesen ésszerű.
   
 4. xfotel

  xfotel New Member

  Nekem itt valami hibádzik. A videó végén azt mondják, hogy még egy regionális atomháború is komolyan befolyásolná az időjárást. Na mármost hány darab atom, hidrogén és egyéb más szörnyű bombát robbantottak az elmúlt 70 évben a világ különböző részein? Érdekes módon mégsem hűlt le a Föld átlaghőmérséklete. </blockquote>

  a klímaváltozástan az új nácizmus. érdekes amúgy hogy a nukleáris tél egy dezinformáció amit a kgb terjesztett el.
   
 5. yrkon

  yrkon Active Member

  xfotel: valamit én is hallottam erről, tudnál kitenni egy linket esetleg? Szvsz nem teljesen baromság, egy-két évig azért biztosan hidegebb lenne. Viszont ha mondjuk belelőnek egy atomot a Yellowstone-ba, akkor már nagyobb lenne a globális sötétség...
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blitzkrieg

  Nekem is hasonlóak a megfigyeléseim.
  Hozzá tenném, hogy az "indiai" népek is igen furcsák, mert bizonyos dolgokhoz vele születetten nagyon tehetségesek, bizonyos dolgokban meg hihetetlenül primitívek Európai szemmel nézve.
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  2ndt

  <i>"Az IQ felbonthato/vizsgalhato egyeb kepessegeken, immerziv kornyezetben is. Mondok ra peldat: emlekeim szerint IQ szempontjabol Kozep-Afrika a vilag legalja, <b>viszont egy busman eletben marad ott, ahol te meghalsz.</b>"</i>

  Viszont én meg életben maradok ott ahol egy busman meghal :)
  Szerintem ezen példád alapvetően hibás, mert keveri a helyismeretet az IQ-val.
  Leegyszerűsítve és a példádnál maradva az IQ az amivel helyismeret nélkül is rájössz arra, hogy ne halj meg.

  Itt már inkább pontokban válaszolnék idézés helyet:
  1. A rasszokkal kapcsolatban inkább Blitzkrieg-el értek egyet. Empirikus megfigyelés alapján nagyjából az a helyzet amit fölvázolt. De, hogy mi az oka azt még mindig nem tudom.

  2. A természetnek okozott kár kapcsán India jó összehasonlítási alap, ugyanis a nyugati fehér civilizációban nagyjából annyian élnek, mint ott.
  Nézz meg utca képeket rólunk, nézz meg róluk. Ez a legegyszerűbb.
  De van sok egyéb webes felület ahol meg lehet tekinteni az egy főre jutó kibocsátási értékeket, a vizek szennyezettségét stb....
  A nyugati civilizáció átlagát legjobban az USA rontja bizonyos esetekben (például a széndioxid), de ahhoz képest, hogy milyen fejlett életszínvonalon élünk, Indiához képest alig szennyezünk jobban, mint ők.
  Egyszerűen hatékonyabbak vagyunk. És nálunk folyamatos a fejlődés, van egy határozott fejlődési irány, főleg Európában.
  Ez Indiában nincs meg Sajnos ha csak a 3. világ maradna meg a bolygónkon, mert minket elvisz az atomháború, akkor az egész világunk egy nagy India lenne, csak sokkal több munkanélkülivel és így még nagyobb nyomorral.

  3. A természeti nép fogalmát mi máshogyan értelmezzük, a vélemény különbségünk is ebből adódik.
  Indiánál maradva, ha a nyugat nem adna nekik több technológiát , attól még ők nem lennének természeti nép.
  Ugyanis olyan alapszintű technológiát képesek létrehozni és üzemeltetni amivel kinyírják magukat és lakhatatlanná teszik a bolygót.
  Viszont olyat nem képesek alkotni amivel megmenthetnék magukat a pusztulástól, mert nem érik el a kellő fejlettségi szintet. És ez igaz az egész 3. világra.
  Ellenben a nyugati civilizáció olyan szinten van, hogy technológiailag képes lenne önmagát megmenteni, már csak a komolyabb akarat hiányzik. Ez óriási különbség szerintem!
   
 8. yrkon

  yrkon Active Member

  Hm, lehet, hogy csak véletlen, de ez felkeltette a figyelmemet:
  http://www.investor.hu/news/20160519-ruha-helyett-hajora-koltenek-az-amerikaiak.html
  Ha sok pénzem lenne, én is ezt csinálnám. Vennék egy hajót, megpakolnám többhavi ellátmánnyal, aztán tőlem szétatomozhatják egymást, engem nem érint az óceán közepén se az atomrobbanás, sem az utána bekövetkező anarchia.
   
 9. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  @blitz

  <i>"Ez a nyugati lakosság viszont fogyóban van és már csökkenőfélben van az egy személyre jutó ökonómiai lábnyoma is, pl. USA-ban 12-ről 8-ra csökkent.
  Míg a fejlődő világ ökológiai lábnyoma rohamosan nő. Ráadásul minél többen vannak a fejlődő világban, annál többen jönnek nyugatra, ahol egycsapásra felugrik a biológiai lábnyomuk is a nyugati szintre. "</i>

  Kvazi ezt irtam en is.

  <i>"Igen, sőt. A nyugati társadalom termeli meg közvetlenül vagy közvetetten a világ javainak az elsöprő többségét. Ha nem lennének a nyugatról származó gyárak és technológiák, a fejlődő világ szinte semmit sem termelne. "</i>

  Nem igazan. A termelo-eloallito munka alapvetoen mar nem nyugaton zajlik; a nyugati tarsadalmak sokkal inkabb szolgaltatasban utaznak, ha a teljes lakossagot nezed. Ahogyan irtad is, "nyugatrol szarmazo gyarak es technologiak". Ahogy irtam korabban, kb. 5 millio ember felelos a hetmilliardbol a technologiai szintunkert. Ezek javareszt nyugatiak, de ha hozzadobod az alkalmazott technologiai szakembereket (mernokoket, epiteszeket, stb.), a helyi nehezipar ketkezi munkasait, a banyaszokat, stb., akkor is csak toredeke allit elo az embereknek javakat nyugaton.
  Persze sok minden fugg a definicionktol.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Nekem itt valami hibádzik. A videó végén azt mondják, hogy még egy regionális atomháború is komolyan befolyásolná az időjárást. Na mármost hány darab atom, hidrogén és egyéb más szörnyű bombát robbantottak az elmúlt 70 évben a világ különböző részein? Érdekes módon mégsem hűlt le a Föld átlaghőmérséklete. </blockquote>

  Egyrészt ezeknek jó része föld alatti atomrobbantás volt (nyilvánvalóan semmi vagy minimális hatással a légkörre), másrészt egy globális atomháború robbanásainak számához képest elenyésző volt a robbantások száma, ráadásul időben is eloszlott évtizedekre. Tudod, ha bevágok két fél barackot két óra alatt, csak jó kedvem lesz :). De ha kétszázat fél nap alatt....? :-((
   
 11. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Atomhaboru temaja:

  Blitz es fip7 velemenyevel ertek egyet; nem hiszek korlatozott atomhaboruban.

  IQ-related:

  <i>"Szerintem nem az Egyenlítővel vagy a betegségekkel van kapcsolatban. Dél-Amerika, Indonézia, Indokína (Szingapur brutálfejlett) is ott van, Ausztrália is közel van."</i>

  Eddig ugye ugy nez ki, hogy mind az afrikai kontinensrol szarmazunk; civilizacioknak voltak felemelkedesei es bukasai. Az IQ egy resze annak a kepesseghalmaznaknek, ami a felemelkedeshez kell (ahogy irtam is korabban); a jelenlegi fejlettsegi fokok nem feltetlenul relevansak IQ szempontjabol, mert - kesobb ugye elokerul a beszelgetesekben Del-Afrika - vannak olyan esetek, ahol kulso befolyas, mas nepekkel valo talalkozas (nepvandorlasok, gyarmatositas, stb.), komoly befolyassal volt a kulturara.

  <i>"Én is gondoltam erre, de ezt megcáfolja Indokína, Ausztrália, Indonézia, amelyek mind jóval fejletebbek. "</i>

  Nehez ugy. Az ausztral oslakosok - ha jol emlekszem - meg a feketeknel is rosszabb eredmenyeket produkaltak; ausztralia a mai fejlettseget a fegyenc-exportnak koszonheti. Indokína és Indonézia történetét nem ismerem, azonban feltetelezem, hogy konnyebben volt lehetseges a nepcsoportok keveredese illetve a tudas atadasa mint mondjuk Fekete-Afrika eseteben.

  <i>"Próbáltam mindenféle más összefüggést találni, de semmi más nincs a bőrszínen kívül."</i>

  Viszont a borszin nem okoz automatikusan agyi deficitet.:) Azt tudjuk, hogy az IQ genetikai osszetevoje nem egyetlen gen altal definialt, azt is tudjuk, hogy vannak kiemelkedoen intelligens feketek. Par eve azt is tudjuk, hogy azonos borszin mogott is valtozatos genkeszlet rejlik, vagyis a rasszok szerinti csoportositas idejetmult valamelyest (bar teny, hogy kenyelmes lenne).

  Azonban ketsegkivul soktenyezosek ezek a dolgok. Irom ezt ugy, hogy gyakorlatilag egy platformon vagyunk, csak az okok leegyszerusitese nem biztos, hogy jo irany.

  Egyebkent erdekes utananezni a temaban az IQ-gap-nek, ami az amerikaban elo feketek es a feherek kozti IQ kulonbseget rejti (ami letezik es csokken lasd Flynn-effekt);

  Ugyanakkor - errol mashol mar irtam - szinten erdekes az azsiai arany a komoly egyetemeken mint peldaul a CalTech (a kulturafuggetlen teszteken a kelet-azsiak hagyomanyosan jobban teljesitenek a fehereknel).

  <i>"Hozzá tenném, hogy az "indiai" népek is igen furcsák, mert bizonyos dolgokhoz vele születetten nagyon tehetségesek, bizonyos dolgokban meg hihetetlenül primitívek Európai szemmel nézve. "</i>

  Nezd afrikai szemmel az atlag europai testkontrolljat:))))

  Indiai nepek eseten egyebkent megint erdekes a tarsadalom szerepe: mennyiben kedvez a kasztrendszer az innovacionak, a tudas terjedesenek? Ugyanez igaz egyebkent az azsiai nepek eseten; tarsadalmi szokasok siman hathatnak ellentetesen az IQ-val. Szoval a genetika egy faktor, bar ketseg kivul a legfontosabb.


  @fip7

  <i>"Viszont én meg életben maradok ott ahol egy busman meghal :)
  Szerintem ezen példád alapvetően hibás, mert keveri a helyismeretet az IQ-val.
  Leegyszerűsítve és a példádnál maradva az IQ az amivel helyismeret nélkül is rájössz arra, hogy ne halj meg. "</i>

  Szerintem felreertetted, amit irtam. Az IQ mintakeresesen alapszik; egy IQ teszt ketdimenzios reprezentacioja mintaknak, amelyek a kulturankkal osszhangban kerulnek megjelenitesre, mikozben 3D vilagban elunk. A bushman versenyzonek kezebe nyomhatsz egy tollat meg a papirt, de mar maga a toll es a papir hasznalata ismeretlen neki, nem ir, nem olvas, nincs hozzaszokva az ilyen eszkozok hasznalatahoz, nem "el" benne abban a vilagban, amelyben mondjuk egy feher es amely alapvetoen teljesen mas szimbolumrendszert, mintakat hasznal.

  Ezzel szemben az o vilagaban jelentosege van kb. minden novenyi hajtasnak, elmozdult konek, stb., ami szamara a eletet vagy halalt jelenthet.

  Erre irtam a baros peldat. Ismet irom, hogy nem vitatom a kulonbsegeket, viszont nem is fogadom el oket teljes mertekben.
  A kulturafuggetlen IQ teszt valami 70-es IQ-t hozott ki a bushmanokra, ha jol emlekszem; na, az ketseg kivul marhasag (80 alatt szellemi fogyatekosok vannak es az teljesen mas liga).

  <i>"Ellenben a nyugati civilizáció olyan szinten van, hogy technológiailag képes lenne önmagát megmenteni, már csak a komolyabb akarat hiányzik. Ez óriási különbség szerintem! "</i>

  Ebben egyetertunk.
   
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nekem itt valami hibádzik. A videó végén azt mondják, hogy még egy regionális atomháború is komolyan befolyásolná az időjárást. Na mármost hány darab atom, hidrogén és egyéb más szörnyű bombát robbantottak az elmúlt 70 évben a világ különböző részein? Érdekes módon mégsem hűlt le a Föld átlaghőmérséklete. </blockquote>

  Az atombombákat sivatagokban, föld vagy víz alatt, esetleg a magas légkörben robbantották. Nem égett szinte semmi, jóformán alig járt szennyezéssel. Ha egy város kap be egy atomot, az brutálisan sok port, füstöt, hamut és méreganyagokat dob a légkörbe. A WTC csak két felhőkarcoló volt és mégis ellepte fél New Yorkot a füst.
   
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Szerintem egy ilyen eseménykor csak katonai célokat támadnának, a városokat egyszerűen felesleges. Másrészt ha eluralkodik a káosz az el fog terjedni az egész országban, így nagyobb kárt okoz a saját lakosság, mintha elpusztítanád őket.
   
 14. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Atomtema:

  <i>"Az atombombákat sivatagokban, föld vagy víz alatt, esetleg a magas légkörben robbantották"</i>

  Igy van. Nagyobb vulkankitoresek merheto hatassal voltak az okoszisztemara, ha jol emlekszem.
   
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Fip7:
  <i>Ellenben a nyugati civilizáció olyan szinten van, hogy technológiailag képes lenne önmagát megmenteni, már csak a komolyabb akarat hiányzik. Ez óriási különbség szerintem! </i>

  Én ebben is optimista vagyok és úgy vélem, hogy amikor már nem csak halljuk, hogy jön a vonat, hanem látjuk is, akkor félreugrunk a sínekről, úgy, ahogy eddig is mindig tettük.
  A történelem megmutatta, hogy hajlandóak vagyunk adaptálódni a természethez.
  Pl. Magyarország de más Európai országok is az utóbbi 100 évben nagyon sok erdőt telepítettek. A freonkibocsátást is megszüntettük. 50-60 éve az Európai városokban is brutális légszennyezés volt, Londonban pl. 4000 haltak meg pár nap alatt. Foszilis erőművekből is egyre kevesebb lesz. Lassan de biztosan elterjednek az elektromos kocsik is.
  Szóval megvan az akarat is rá, csak nekünk lassúnak tűnik a változás.
   
 16. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  <i>"Foszilis erőművekből is egyre kevesebb lesz."</i>
  A nemetek nem most kezdenek epiteni? A felhulye lakossagnak annyit peldaloznak veluk, hogy a vegen trend lesz belole.

  <i>"Szóval megvan az akarat is rá, csak nekünk lassúnak tűnik a változás. "</i>

  Sajnos ez a demokracia hatulutoje is; nem lehet igazan kezivezerelni akkor, mikor kellene. Az idealis az lenne, hogy ha a tarsadalom kepes lenne gyorsan adaptalodni a bejovo informaciokhoz.
   
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  <i>Viszont a borszin nem okoz automatikusan agyi deficitet.:) Azt tudjuk, hogy az IQ genetikai osszetevoje nem egyetlen gen altal definialt, azt is tudjuk, hogy vannak kiemelkedoen intelligens feketek. Par eve azt is tudjuk, hogy azonos borszin mogott is valtozatos genkeszlet rejlik, vagyis a rasszok szerinti csoportositas idejetmult valamelyest (bar teny, hogy kenyelmes lenne).</i>

  Persze, nem a bőrszín miatt van (az csak a látható tulajdonság), valószínűleg nekik kicsit másabb az agyuk is. De mondom, nem is feltétlenül butábbak, hanem esetleg valami miatt kevésbé szeretnek nagy szervezett társadalmakban élni.
  Nekik talán fontosabbak a családi kötelékek ezért inkább kisebb csoportosulásokban akarnak élni. Ezért van az, hogy képesek háborúzni egymással ugyanolyan nyelvű, vallású törzsek.

  <i>Ugyanakkor - errol mashol mar irtam - szinten erdekes az azsiai arany a komoly egyetemeken mint peldaul a CalTech (a kulturafuggetlen teszteken a kelet-azsiak hagyomanyosan jobban teljesitenek a fehereknel).</i>

  Szerintem ez alapvetően azért van, mert nagyon híres egyetem és ha egy ázsiai az USA-ba megy, akkor az szinte biztos, hogy az egyik ilyen híres egyetem lesz és nem egy ismeretlen. Míg az amerikaiak nagy része anyagi okokból, másik része a távolságok miatt nem megy ezekre. Ne felejtsük el, hogy a 2 milliárd ázsiainak valószínűleg több pénze van, mint a 320 millió amerikainak.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  2ndt

  A németek energia politikája figyelemre méltóan hibás.
  Viszont az új német szénerőművek termikus hatékonysága 40% körül van, szemben a régi erőművek 20-30%-ával.
  Van bennük porleválasztás és kén semlegesítés. Persze így sem környezetbarát, de sokkal jobb a technológia, mint a régi erőműveknél.

  A németekkel ellentétben viszont a Baltiak, a Finnek és a Franciák atomerőműveket építenek. Mi is ezt tesszük majd. Csehek és a Szlovákok szintén ebben gondolkodnak.
  De az USA-ban és Oroszországban is épülnek ilyen erőművek, oroszoknál kezd terjedni a zárt üzemanyag ciklus ami fenntarthatóvá teszi az egész atomtechnológiát.
  Szóval én úgy látom, hogy a németek átmenetileg szemben haladnak az autópályán, de majd megjön az eszük.
  Viszont egyértelműen látszik, hogy a fejlett nyugat összességében próbál tenni az élővilág érdekében.

  Remélem ezt az usákok atomháború és TTIP mániája nem veri sz@rrá...
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blitzkrieg

  Az ázsiaiak bizonyos tekintetben fejlettebbek a fehér embernél. Gondolom a nyelvi sajátosságaik miatt például a memóriájuk jobb, mint a miénk.
  Viszont én a fehér embert kreatívabbnak érzem.
  Csak egy példa: az autóipar. Én semmilyen innovatív Japán termékről nem tudok, csak olyanról, hogy a fehér ember kitalált valamit az ázsiaiak meg megcsinálták jobbra/megbízhatóbbra.
  De innovációs téren nem hiszem, hogy sok újat tettek volna a dolgokhoz így felszínesen nézve.
  Lásd. Új kínai "csoda motor" amiről csak kiderült, hogy valójában a BMW M volt részlegvezetője és Kristian von Koenigseg tervezték :)
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerintem a németek félresiklása nem lesz hosszú életű.
  Amúgy lehet, hogy más dolgok vannak a zöldülés mögött is.
  Mi van, ha ők már biztosan tudják, hogy 10-20 év múlva fúziós erőműveket fognak építeni? Így nem akarnak már atomerőművekre áldozni, mert azok 60-100 évig is működnek, a zöldek és az olcsó szénerőművek pedig csak arra kellenek, hogy ezt a 20 évet még kihúzzák.
  Én még mindig nehezen hiszem el róluk, hogy ennyire hülyék lennének. :)
   

Ezen oldal megosztása