1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ismerem azokat az indokokat. Épp ezért nem értek vele egyet. 1941-ben a háború még csak akkor kezdődött igazából. 1940-ben Angliát nem tudták legyőzni a németek, errefel megtámadják még az oroszokat is. Ez intő jel lehetett volna Horthynak ez is. Még ha az oroszokat is legyőzik, akkor sem ér véget a háború, Anglia, Amerika hátra van. Lehetett volna bizonyítani a hűségünket még akkor is. 1941-ben hadat üzentünk a Szovjeteknek, viszont jóformán semmit nem küldtünk ellenük. Szinte csak a megszállásban vettünk részt. És a németek nem is kértek többet. 1942-ben kezdték el kérni, hogy vegyük ki a részünket a harcokból. 42-ben pedig már lehetett sejteni, hogy a tengely vezíteni fog. 1942-ben a németek már nem támadnak meg, hisz minden erő kellett a szovjet frontra. 1944-ben azért foglalták el az országot, mert a front már itt volt, vagyis a német sereg már amúgyis az országban volt.
  Viszont ha 44-ig az ország nem háborúzik, érintetlen marad, jobban felkészül a háborúra, plusz a 2. magyar hadsereg is megmarad, akkor 1944-ben mihelyst ideér a szovjet front, hadat lehetett volna üzenni a németeknek. Ezzel pedig a győztes oldalon lezárni a háborút. Így minimum megmaradtak volna a visszaszerzett területek.
   
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  nem láttam még felmerülni, de mi lött vólna, ha a kisantant elleni háborúra jól kalibrált korabeli hadsereget ténylegesen a kisantant ellen vetjük be. amúgy a győztes háború utáni osztozkodás teljesen irreleváns volt számunkra, szemben az elsődleges céllal, a revízióval, amire évtizedek óta készültek akkor. csak a kollektív agyhalál lehetett az oka, hogy az ellenségeink a szövetségeseink, és csinálni csináltuk, de rá gondolni se volt szabad.
  és hát közel se veséztük ki eléggé azt a tényt, hogy jelen pillanatban milliméterre pontosan ugyanez a helyzet.
  </blockquote>

  A helyzet hasonló most is, ezt hívják úgy, hogy nagypolitika.
  Az akkori viszonyok miatt a Kis-Antant nyomasztó katonai fölényben volt velünk szemben, ezt csak a Magyarországra vonatkozó fegyverzetkorlátozási szankciók feloldása és a Kis-Antant németek általi szétverése enyhítette valamit.
  Akkor az ország vezetésének legfontosabb külpolitikai célja Trianon revíziója volt, mindenkitől kértünk segítséget, de a győztesek szóba sem álltak velünk, csak Olaszország támogatott minket. Az I. Bécsi döntést még a győztesek is jóváhagyták. Miközben a harmadik Birodalom segítségével visszakerült a Felvidék déli része, önerőből! felszabadítottuk Kárpátalját, visszakaptuk Észak-Erdélyt és csak a Délvidék visszaszerzésénél merült fel a magyar külügyben, hogy ez baj lehet, mert esetleg kivívjuk Anglia és szövetségesei haragját (Teleki (ön)gyilkossága), de ez sem következett be, a várt angol hadüzenet késett vagy fél évet.
  Viszont a szlovákok, románok egymással versengve léptek be a háborúba Hitler oldalán azzal a nem titkolt céllal, hogy egy győzelem esetén majd felülbírálják a Bécsi döntéseket és visszalophatják az ősi földjeinket. Ekkor került lépéskényszerbe a magyar vezetés, vagy belépünk mi is és akkor talán megtarthatjuk a visszaszerzett területeinket, sőt talán még kaphatunk vissza újabb részeket is, vagy próbálunk kimaradni az egészből és megszállnak minket a románok, szlovákok német segítséggel és vége az országnak. Ne feledjük Hitler egy hónap alatt lerohanta Franciaországot, ami az I Világháborúban a németeknek 4 év alatt sem sikerült! Minimális ellenállással megszállta egész Nyugat-Európát, a Wehrmacht úgy száguldott át az orosz sztyeppéken, hogy az ember nem hitt a szemének, mindenki azt hitte akkor, hogy a harmadik Birodalom megnyerte a háborút, és a potya győzelemből senki sem akart kimaradni, mi sem!
  Azért a 2. magyar hadsereg semmisült meg a Don-kanyarban, mert az 1. itthon volt és védte az országot az oláh "szövetségeseinktől".
  Azt csak félve kérdezem meg, most ugyan mi a túróért vannak magyar katonák Afganisztánban, Irakban, Kurdisztánban???? Mit kaptunk érte cserébe a szövetségeseinktől???? Mert Hitler legalább visszaadta a megszállt területeink egy jelentős részét! És most?
   
 3. honved

  honved Well-Known Member

  <i>"Azt csak félve kérdezem meg, most ugyan mi a túróért vannak magyar katonák Afganisztánban, Irakban, Kurdisztánban???? Mit kaptunk érte cserébe a szövetségeseinktől???? Mert Hitler legalább visszaadta a megszállt területeink egy jelentős részét! És most?"
  </i>

  Nagyon jó a kérdés, szerintem igazából a politikai élet szereplői sem tudnák megválaszolni.
  Amikor beléptünk a NATO-ba nem erre gondoltunk.....
  Most, talán védelmet jelentene egy Szerbia, Ukrajna irányából érkező támadásra, de ennél nem több. :)
  A többi szomszédunk is NATO tag ugyanis, vagy semleges nemzetközi garanciákkal, mint Ausztria.
  Talán a kisebbik rosszat csináljuk most.
  Mert teljesen egymagunkban még rosszabb lenne.
  Amolyan vonakodó szövetséges vagyunk ,aki sokszor apró dolgokban ellenvéleményen van és így is cselekszik, ellentétben a többséggel, ami a politikát illeti.
  Ugyanakkor, igyekszünk a katonai szövetségben, kis kontingensekkel letudni a kötelezettségvállalásunkat, cserébe a védelemért.
  Ami vagy meglenne, vagy nem, egy konfliktushelyzetben.
  Nem tudhatjuk ezt.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  A határvédelem kerítéses megoldása úgy látszik működik, a balliberális oldal meg eszi a kefét tehetetlen dühében ,hogy ezt a népvándorlási projektet hazánk esetében bebukta, de nagyon.
  A facebookon a miniszterelnök likvidálására buzdítanak, itt meg egy cikk, ahol egy amerikai "igazi demokrata és emberi jogvédő", épp lecigányozza a miniszterelnököt.
  Nagyon dühösek valamiért balliberáliséknál. :)

  http://www.bumm.sk/kulfold/2015/10/20/leciganyozta-orban-viktort-richard-field
   
 5. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Az origós cikk természetesen nem kommentelhető :)))

  "Aleksandar Vucic szerint Szerbián ment át a legtöbb menekült, de „egyszer sem vetettünk be könnygázt, és ez is jelzi, hogy komolyak, emberségesek, toleránsak és szolidárisak vagyunk”."

  És anyagiasak, ui. a menekültek szállításáért 50 euró per fő költséget szedtünk be, ahogyan görög barátaink :)))
  És ehhez még jön a rendőrségi "baksis" ... (másik ötvenes)

  Komolyan profitáltak belőle ez tény és csak a hülye nem látja, Vucic meg pléhpofával nyilatkozza ezeket a kamerába .. Komolyan már kínomba röhögök ..
   
 6. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Persze hogy nem, mert a népet ezzel a kérdéssel etették meg:
  <b>Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?</b>

  Védettségről volt szó, nem offenzíváról, bevatkozni a fél világban, ha kell, ha nem.
  Azért vonakodunk, mert minden politikus tudja, hogy nem ez az érdekünk.
  Egymagunkban ? Ez a "velük vagyunk" szlogen iszonyatosan megtévesztő és csak hamis illúziókat kelt.
  Tudomásul kéne már venni mindörökre, hogy több mint ezer év tapasztalata szerint a magyarság a Kárpát-medencében mindig egyedül volt és <b>egyedül is lesz</b>.
  Max érdekszövetségeket köthetünk, ideig-óráig, de nem tovább.
  A magyar történelem lapjainak olvasása szükségeltetik minél sűrűbben, így talán rájövünk a dolgaink jövőbeni alakításához szükséges ösvényre, ahelyett, hogy felesleges álomképeket kergetünk, mint manapság, ezzel a "szövetségesdivel" ...
   
 7. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Amúgy valaki olvasta Horthy naplóját?

  1919-ben nem volt ám olyan egyszerű dolog, a románok Győrig nyomultak előre.. de ott volt, még a cseh és szerb megszállás is.

  Ezenfelül a honvédség sem volt meg, össze kellett fogni a jól szervezett, akkor kb szabadcsapatokat és átszervezni. A megszállás alatt lévő országban, a politikusok kérték, hogy a megszállókat, a demarkációs vonalig vonják vissza, amit hivatalosan az antant is parancsba adott, de nem érdekelte sem őket, sem a megszállókat, hogy betartják-e, egészen addig amíg nem lett egy komoly veszélyforrás.

  Horthy csak a kivonulásuk után vette át a kormányzói tisztséget, ahol szintén hatalmas munka várt rájuk. Vissza kellett állítani a rendet, gazdasági reformok kellettek.. stb. Persze nem ő tett mindent, de ő rakta oda azokat az embereket, akik mindezt megteremtették!
   
 8. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Amikor megpróbált kiugrani akkor a németek már tudtak a tervről és elfogták a futárt. Azt se felejtsük el, hogy ő már elvesztette az egyik fiát, amikor a másikat, a németek elrabolták.. gondolom, ő már tudta, hogy ha hatalmon maradna akkor sem maradna semmilyen befolyása, ezért inkább a családapaságot választotta.

  Azért akinek van gyermeke, az gondoljon már bele, milyen az, ha az egyiket elveszti és a másikat - talán- csak akkor láthatja viszont, ha lemond egy olyan pozícióról, amivel már semmit sem tud irányítani...

  A megítéléséről pedig annyit, hogy voltak zsidók, akik Csehszlovákiából jöttek át Magyarországra, mert itt legalább emberként bántak velük. A tengerész szó, jelent valamit, leginkább a haditengerészet mottója, ami jól látható. Gazdasági és más teljesítmények. (Pl.: Az aranycsapat sem a kommunistáknak köszönhető, hiszen a Horthy korszak volt, a mentalitásuk meghatározója). A nácik és a kommunisták egyaránt fújnak rá... tudjuk milyen rendszerek voltak... és a jelenkori baloldal is.. tudjuk milyen rendszert képviselnek... tehát nem az ő "fiúk".
   
 9. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Az, hogy a németek azért támadták meg a Szovjetuniót, hogy megelőzzenek egy bolsevik offenzívát, csak mítosz?
   
 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Nem az!
   
 11. alfa74

  alfa74 Active Member

  Ha jól emlékszem a német támadás egy héttel előzte meg a készülő szovjet támadást. Azért voltak olyan nagyok a szovjet veszteségek, mert az összevonási körleteikben érte őket a váratlan német támadás.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Természetesen elolvastam. Egy elég teljes képet lehet kapni az akkori gondolkodásmódról, arról, hogy azok a magatartások, amelyek nemcsak Horthyt, hanem a kortársait is jellemezték.
  Ferenc József szárnysegédjeként kapott nevelési útravaló abszolúte meghatározta egész életútját és politikai habitusát ami aztán a évtizedekkel később a vesztét okozta.
  Horthy viszonylag későn lépett be az erőtérbe, de akkor már nem sok mindent tehetett. 19-ben az antant és a kisantant diktált egész Magyarországon, ha kellett erővel, a későbbi kormányzó csak annyi területet foglalhatott el amennyit a párizsi konferencia engedett neki, totális fegyveres támadást nem indíthatott technikai-politikai lehetőségek híján.
  Abból amit itthon talált - kunbéla, károlyi öröksége plusz a linderesen lefegyverzett katonaság - megpróbálta a legjobbat kihozni.
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Részben. Plusz lebensraum.
   
 14. Eltorro

  Eltorro New Member

  Részben. Plusz lebensraum.</blockquote>

  1987-ben egy volt KGB-s írt először arról, hogy Sztálin támadni akart, neki pedig elég biztos infói lehettek a dolgokról.
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hogy áll a kerítés építése a Román határon? Csak mert a szlovén az még ebben a hónapban le fog zárulni, mivel bezárulnak az osztrák és német határok is és akkor nagyon nagy bajban leszünk, ha nem tudjuk november elejétől megfogni a zozókat a román határon, ugyanis akkor ittragadnak Magyarországon a lezárt osztrák határ előtt és mi leszünk a több százezer menekültet valószínűleg végleg befogadó hotspot, mert Románia egyet sem fog visszafogadni!

  Nagyjából így becsülöm a migránsvész útvonalát Európa bezáruló határai mentén, ha az eddigi sebességgel folytatódik az eszkaláció, szal ez optimista becslés:
  [​IMG]
   
 16. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member


  Nyugodj meg valószínűleg megépül, mivel a kormány pontosan tudja ha nem tenné az politikai öngyilkosság lenne.
   
 17. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Részben. Plusz lebensraum.</blockquote>

  1987-ben egy volt KGB-s írt először arról, hogy Sztálin támadni akart, neki pedig elég biztos infói lehettek a dolgokról.</blockquote>

  Igen, igen, olvastam és tanultam is ezt már évtizedekkel ezelőtt, de azt nem lehetett tudni, hogy Sztálin mennyire gondolja komolyan. Nagyon sok mindent hangoztatott, közben a felszín alatt a német és a szovjet titkosszolgálatok a háború kitöréséig kapcsolatot tartottak fenn és együttműködtek. A szovjetek a régi cári határokat akarták visszaállítani, kiegészítve egy "egészségügyi" övezettel, amelybe beletartozott Kelet-Európa is és Hitler ezt az elején, (30-as évek) taktikai megfontolásokból nem is ellenezte. A probléma ott kezdődött amikor Hitler megerősödve szemet vetett a keleti területekre, önkorlátozás nélkül, vagyis semmiféle kompromisszumra nem volt hajlandó, főleg ideológiai megfontolásokból.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Bizony, a horvát határról könnyű volt szinte észrevétlenül, a zalai és vasi kertek alatt az osztrák határra csempészni a zozókat, de a román határról, az egész országon és Budapesten is át fognak haladni. Baross tér visszatér.
   
 19. plushun

  plushun Well-Known Member

  Nem az! Érdemes megnézni ezt a videót, főleg az elejét.

  https://www.youtube.com/watch?v=_b0AJ6nTGPQ
   
 20. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Én is ettől tartok.

  Azt hiszem a tűzparancs sem húzható sokáig.

  Ami a románokat illeti, a vasúti és közúti forgalom lezárásával azért lehet majd szívatni őket.

  Mondjuk az osztrák zöldhatár lezárása azért még odább van. ahhoz nekik is fizikai zárás kéne, de a helyzet akkor sem lesz jó.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása