1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Az enyém egy mozdulat alatt leszedte magáról ;)</blockquote>

  Jegesmaci? :D</blockquote>

  Nem, a német juhász. Határőr kutyus :)
   
 2. honved

  honved Well-Known Member

  http://www.ilovehungary.eu/2016/08/1100-ev-magyar-tortenelem-harom-percben.html
   
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Látva az itt folyó diskurzust, mindenféle pátosz és szócséplés nélkül, az a véleményem hogy...

  1. Orbán Viktornak 2018-ban sem lesz alternatívája. Az októberi népszavazás, amennyiben érvényes lesz, el is dönti a következő választás kimenetelét. Mert 2017., a hangulatjavító intézkedések éve lesz, amire minden anyagi fedezet megvan.

  2. Határaink védelme szempontjából, még nem tudjuk pontosan mit takar a miniszterelnök mai kijelentése a további megerősítésről. Azonban a gumilövedékes fegyverek használatát, már rég engedélyezni kellett volna.
  Ugyanis, aki többszöri felszólításra sem hajlandó abbahagyni a kerítésen történő áthatolást illegálisan, annak bizony kijár egy gumilövedék. Pontosabban, ez a minimum.
   
 4. galland

  galland Well-Known Member

  Bocsi, de nem így látom. Az itthoni emberek többsége is megél a 120000 Ft-ból, ha annyi jut neki. Még kevesebből is élnek itt emberek. Nem dőzsölnek, de valahogy megélnek. Egy élő példa Kína. Ott mi volt a 80-90-es években. Nem a kormányt pártolom, de ha Kiss Pista 400k hufot keresne, akkor is létminimumozna, és éhen halna, ráadásul kellene neki az 500k huf.
  A fiatalokról, orvosokról pedig, akik kimennek ugyan rossz véleményem nincs, de.....
  A fiatal kalandot lát, világot lát, megismer mást is, az itthoni kis világon kívül.
  Az orvos más kérdés. Egy orvos, akit itthon ingyen kitaníttatott az állam, ne akarjon kimenni. Egy orvos itthoni fizetése is 200k fölött van. Igaz, ebből nem lehet Hawain nyaralni, de bőven meg lehet élni.
  Összességében, az Angliában élő haverom, pont annyit keres, hogy ne legyen gondja. (37 éves), de annyit nem, hogy itthon most ha hazajönne, 3 hónapnál tovább ne kelljen melóznia. Tehát nagyjából semmit nem spórol. Itthon meg melóst keres tescó, lidl, aldi , 250k fizut rebesget egy pénztárosnak (bruttó) mert annyira nincs ember.
  Az igényekkel van itt a baj. Azok túl nagyok.
   
 5. misinator

  misinator Well-Known Member

  Orbán Viktornak szerintem sem lesz vetélytársa.
  Ennek számos oka van, amit kár részletezni, mert csak a vita lesz belőle, s láttuk a Tu-22-es fórumon, hogy mi lehet belőle:)

  Így csak kettőt emelnék ki.
  1, Nincs jelenleg hozzámérhető személy, aki hatalompolitikai vetélytársa lehetne.
  Ez nem feltétlen dicséret részemről, de ehhez a pozícióhoz mese nincs, ez kell - szerte a világban.
  2, Nagy "szerencséje" van a menekültválsággal; terel a problémákról, a kedvezőtlen tendenciákról - mert azok is vannak. Ez a probléma ráadásul beleillik a folyamatos ellenségképre épülő politikájába, s hab a tortán, hogy még helyes válaszokat is ad rá...
   
 6. galland

  galland Well-Known Member

  Ugyan már. Vedd már ki a romákat a dolgok mögül. Na azok vannak akik képzetlenek. A most középkorú felnőttek nagy többsége még a kommunizmusban tanult, amikor ingyen volt. Nagyjából mindenkinek szakmája volt minimum. Egy komcsi esztergályost pedig nem ördöngösség átképezni Cnc-re, mert ő a szutyok technikával is elfogadható minőséget csinált, és érti a fémet.
  A mostani fiatalok meg 30 éves korukig tanulnak, hol itt a képzetlenség. A képzetlenség max az akarat hiánya miatt van, azon meg nem segít semmi.
   
 7. galland

  galland Well-Known Member

  Szerencsére nyugaton nincs korrupció, csak nálunk, ezért kellene valami jó nyugatos miniszter. A Clinton alapítvány egyből fizethetné a bérüket, valamint pár NGO adhatna tanácsokat nekik, az úgyis ingyen lenne, hisz Soros György fizetné a bérüket. Ha megerőltetném magam, még a svéd Systembolaget korrupciós botrányt is elő tudom ásni, az átláthatóság hazájából.

  Ez az éhenhalós dolog is nagyon relatív, itt sokan mantrázzák, de én például nem látom a tágabb környezetemben (család, család ismerősei az országban szétszórva) azt a nyomort, nem rosszabb mint a 90-es évek közepén volt, ami a mélypont volt.

  Be kell látni, hogy a hatalom gyakorlói mindig a saját hasznukra is használják a hatalmukat, az a kérdés, hogy emellett a köz számára mi történik? Az ország a csőd felé robog, vagy kifele onnan? </blockquote>
  +1

  Ahogy mondtam már itt többször is, nekem pl. anyagilag pont +35% al több a bérem, és kisebb az adóterhem, olcsóbban veszem a húst, tojást, tejet, és gondolkozom a 3 gyerekes modellen úgy, hogy tisztában vagyok mellette a kisvasút+futballstadion hasznosságával Felcsúton, csak engem amíg engem is hagynak normálisan élni, NEM érdekel!

  Az előző banda az nem stadionozott/kisvasutazott, hanem nokiás dobozozott, meg ingatlanpanamázott, sukorózott, etc. csak akkor lényegesen szarabbul élt minden hivatásos.

  Mellette a jelenlegi külpolitikai irányvonal is sokkal jobban tetszik, pl. ahogy hozzáállunk a migrációs kérdéshez, 1000 x inkább ez, mint amit a brüsszelt szolgamód és józan ész nélkül kiszolgáló bal-liberális oldal művelt.

  </blockquote>

  Nagyon +1
   
 8. zeal

  zeal Well-Known Member

  Kezdik rendezni az anyagiakat, de ez csak az utobbi egy-ket evben indult. Ne felejtsd el, hogy egy orvos rezidenskent indul. Mire szakorvoskent dolgozhat az mas egyetemi vegzettseget igenylo szakmakhoz kepest atlag plusz 5 ev! Addig meg csak tengodik. Se penz, se gyerek(!), se lakas. Es mindezt rengeteg ejszakazassal - ami elhiheted nekem, nem egy leanyalom. A munkahelyi korulmenyekrol pedig meg nem is beszeltunk, pedig megerne par sort. Esetukben nem az irrealis igenyekrol van szo.
   
 9. galland

  galland Well-Known Member

  Ha ott sok olyan ember van, aki
  a) az országon belül sem mobilis,
  b) az országon kívül sem mobilis
  c) se itt-se ott nincs piacképes tudása

  Akkor ha jól értem, akkor szar a közmunka, és Orbán a hibás? (a közmunkát nem emlegetted, de ilyenkor kötelezően szokták azt is szidni, holott az egy olyan segély, ami közben legalább nincs ideje a segélyezettnek kárt tenni, esetleg hasznosat is csinál)

  Komolyan, én nem vagyok a jelenlegi kormány pártján, senki nincs itthon a politikai palettán akire szavazni tudnék, de az ellenzékből csak a Jobbik egyes tagjai illetve a Schiffer voltak képesek arra, hogy ha valami jó, arra legalább azt mondják, ez tényleg jó, vagy hogy tévedtem. Miért kell zsigerből ellenállni mindig? Mehetne sokminden jobban, de ezeknél rosszabb kormányt sose adjon az ég, mert ezek a hibáikkal együtt egy felüdülés az eddigiekhez képest.

  Azért remélem, hogy az olimpiát nem nyerjük meg semmiképp 2024-re, mert az szerintem is taccsra tenné a gazdaságot, de én ebben a témában laikus vagyok.
  </blockquote>

  +1
  Az olimpiánál van csak nézetkülönbség. Igazából nagyon sok minden megvan hozzá, ha nem Budapesti olimpiáról beszélünk, hanem magyar olimpiáról. Pl.:
  Kajak: Szeged
  Kézi: Szeged,Veszprém, Fradi pálya, Győr, Érd
  Foci: Van már 1-2 20k-es stadion. 1-2 még kellene.
  Vívás: 1-2 hely már van Pesten, amennyiben kevés nem nagy pénz még 1-2
  Torna: Szintén nem óriási beruházás.
  Atlétika: Ehhez nem értek, talán az új Puskásban már beletervezték.
  Hosszútávúszás, Vitorlázás: Gyönyörű Balatonunk
  Kerékpár: Adott
  Lövészet, íjászat: olcsón megoldható
  Most nem jut eszembe több sport. Szokták kérdezni, hol lenne az olimpiai falu? Én azt mondanám Zánka jó hely lenne. Persze felújítva. És, hogy ne vesszen kárba a pénz, amit beleölünk, utánna mehetne a régi szerepében tovább, gyermektáborozás, esetleg betenni az Erzsébet programba.
  Én is sokáig elleneztem, de így belegondolva.
  Sokan mondták sok lenne az utazás. Hát, Pest-Szeged, Pest-Balaton, Pest-Győr autópályán 1-1,5 óra. Pest-Debrecen legyen 2 óra. Szerintem kibírható.
   
 10. galland

  galland Well-Known Member

  De oké, akkor szakképezzük őket londonba, ugye? Hiszen lopafidesz... A stadion építése az építőipari dekonjunktúra ellen jó, étmeneti megoldás, és csak bele kell tenni a pénzt. A képzésbe tehetsz pénzt, de ott a fogadó félnek is kell hozzáadnia akaratot, az eredmény nem garantált. Lopni azon is lehet, csak nem építőiparban van a cégjegyzékben tevékenységi körként, hanem felnőttképzés, szóval ez az érved értelmetlen.

  Milyen szakképzést akarsz te az írástudatlan, 8 általánossal sem rendelkezőnek adni? Tudjuk, hog melyik néprétegről van szó, tudjuk, hogy sokan vannak ebben a problémakörben. A közmunka nevelő oktató hatása az első lépcső afelé, hogy legyen értelme a képzés felé terelni ezeket a tömegeket. Voltak annó az indexen a közmunkás szintfelmérő vizsga, olyan kérdéssel, hog rajzolja le a napot, rajzoljon egy házat, és ment az ájvék, hogy jajj egy óvodában komolyabb feladatok, nevetséges, ezt csináltatják a 4 diplomás munanélküli bölcsász-szociológus-genderfilozófus-bélyeggyűjtő csodalénnyel. Akkor már nem volt mosoly az arcokon, amikor kiderült, hogy ezt a szintet se közmunka igazi célcsoportjának jelentős része megugrani... Ott hogy erőlteted a szakképzést? Még ha akarné is, és azt gondolom, hogy jelentős részük talán a megváltozott környezetben akarja is már, nem nagoyn képes rá. Másfelől hogy képzel át egy 4diplomás semmi ami piacképes azt nem vagyok haljandó tanulni béke blacklifesmatter worldwithoutborders csodalényt plazmahegesztővé? Ő képes lenne rá technikailag, de nem akarja.

  </blockquote>

  +1
   
 11. galland

  galland Well-Known Member

  A kerítés megerősítés tudtommal egy dupla kerítést jelent, a két kerítés között egy "szervízút", a kerítés és a környéke pedig sűrűn telepített mozgásérzékelőkkel, hőkamerákkal lesz megspékelve. Eddigi infók szerint. Mondjuk most, hogy a törökök ránk engedhetnek több millió migránst, lehet változott a helyzet.
  A gumilövedékkel teljessen egyet értek.
   
 12. zeal

  zeal Well-Known Member

  Off
  Elnezest, de ezt kulon kiemelem.

  Nem gondolod, hogy bicskanyitogato az ilyen ervelesed?
  - Az allam a sajat egyetemeinek fizeti ki a magas kepzesi koltsegeket, akik ezt az osszeget szepen beteszik a nagy kalapba. Nem a diakokra megy el a penz. (Orvosi egyetem = betegellatas, kutatas, oktatas)
  - A fizetos diakok is tulfinanszirozzak a kepzesuket. A sok kulfoldinek ez nem jelent problemat, de itthon jo ha 50 diakot ra tudnak venni a fizetos szakra, pedig meg a ponthatar is alacsonyabb. Ezt a reszt nem kellene eroltetni.
  - Szerinted normalis dolog rajuk kiabalni a "kepzesi koltseguket", ha utana nem fizetik meg oket? Ne mar!
  - Tudod te milyen draga egy ingyenes orvosi egyetem? Csak a tankonyvek tobbe vannak, mint mashol az egesz kepzes.
  - Az ilyen odaszolasokbol nekem annyira elegem lett idovel, hogy (tobbek kozt ezert is) abbahagytam az egeszet. 10 ev alatt minden ismerosomtol csak ilyen beszolasokat hallgattam. (Egyetlen kivetel volt - aki egyebkent az altalam leginkabb csodalt intellektusu ember, bar ez a maradashoz nem volt eleg.).
  - Evtizedek ota szivatjak oket a politikusok es rug rajtuk meg egyet tarsadalom is... Kinek hianyzik ez?
  On
   
 13. galland

  galland Well-Known Member

  Kezdik rendezni az anyagiakat, de ez csak az utobbi egy-ket evben indult. Ne felejtsd el, hogy egy orvos rezidenskent indul. Mire szakorvoskent dolgozhat az mas egyetemi vegzettseget igenylo szakmakhoz kepest atlag plusz 5 ev! Addig meg csak tengodik. Se penz, se gyerek(!), se lakas. Es mindezt rengeteg ejszakazassal - ami elhiheted nekem, nem egy leanyalom. A munkahelyi korulmenyekrol pedig meg nem is beszeltunk, pedig megerne par sort. Esetukben nem az irrealis igenyekrol van szo.</blockquote>

  Igazat adok sok dologban, de ha rezidensként is kezd, 30 éves korára, simán doktor. A mostani szülési statisztikák alapján pedig, nem igazán sokan szülnek 30 alatt.
  3 kórház van a közelemben (vidéken élek) mind három épül, új sürgősségi, új labor, felújított kórtermek. Nem csinálhat senki fekáliából várat egy nap alatt.
  A rengeteg éjszakáról: szerintem van itt egy csomó rendőr, fegyőr, tűzoltó, katona, stb akik tudják mivel jár az éjszaka. Ment már rá erre pár család. Tudja ezt mindenki.
  A orvosok bérezése: pár napja beszéltem egy ( nem jut eszembe a szó, orvos fölötti fokozat, talán docens) hölgyel. 40 körüli kedves nő, férjezett, van gyerek ha jól tudom. 270 órát dolgozott az előző hónapjában, és elmondása szerint alig jött ki valamivel 1000 huf fölé az órabére. Elismerem, elég karcsú. Ezen tényleg emelgetni kellene. Egy ápolónő, 38 év munkaviszonnyal nem éri el a 140k-et. Igen, emelni kell, de nem lehet gyorsan. Annyira még nem stabil az ország, és bármikor belepiszkálhat a nyugat is, ha nem tetszik neki az itt végbemenő folyamat.
  Szépen idővel talán helyre jövünk majd.
   
 14. galland

  galland Well-Known Member

  Elnezest, de ezt kulon kiemelem.

  Nem gondolod, hogy bicskanyitogato az ilyen ervelesed?
  - Az allam a sajat egyetemeinek fizeti ki a magas kepzesi koltsegeket, akik ezt az osszeget szepen beteszik a nagy kalapba. Nem a diakokra megy el a penz. (Orvosi egyetem = betegellatas, kutatas, oktatas)
  - A fizetos diakok is tulfinanszirozzak a kepzesuket. A sok kulfoldinek ez nem jelent problemat, de itthon jo ha 50 diakot ra tudnak venni a fizetos szakra, pedig meg a ponthatar is alacsonyabb. Ezt a reszt nem kellene eroltetni.
  - Szerinted normalis dolog rajuk kiabalni a "kepzesi koltseguket", ha utana nem fizetik meg oket? Ne mar!
  - Tudod te milyen draga egy ingyenes orvosi egyetem? Csak a tankonyvek tobbe vannak, mint mashol az egesz kepzes.
  - Az ilyen odaszolasokbol nekem annyira elegem lett idovel, hogy (tobbek kozt ezert is) abbahagytam az egeszet. 10 ev alatt minden ismerosomtol csak ilyen beszolasokat hallgattam. (Egyetlen kivetel volt - aki egyebkent az altalam leginkabb csodalt intellektusu ember, bar ez a maradashoz nem volt eleg.).
  - Evtizedek ota szivatjak oket a politikusok es rug rajtuk meg egyet tarsadalom is... Kinek hianyzik ez?
  On</blockquote>

  Nem megsérteni akartalak. Az előzőekben írtam a 270 órát dolgozó doktornéniről. Ő nyíltan megmondta, hogy nem hagyhat senkit betegen, nincs orvos, már ápolónő se, és neki azért kell ennyit dolgoznia, mert sok orvos elment pénzt keresni.
  Ő lehet nem tehette meg, hogy ki menjen, de ezért igen nagy árat fizet. Az, hogy kinek mennyi a tankönyv, ne haragudj, nem érzem ideillőnek. Az oktatás maga volt ingyenes mint mondtam. Sehol nincs túljelentkezés a fizetős szakokra szerintem.
  Sajnálom, hogy ezzel kell jönnöm, de az átkosban is volt orvosképzés. És ott se keresett 10-szer annyit egy orvos, mint mondjuk egy boltos. Mégsem volt ennyi agyalás.
   
 15. galland

  galland Well-Known Member

  És persze hozzátenném, igazad van abban, hogy, bérfejlesztésre van szükség az EÜ-ben. El kell kezdeni, ha nem késő még.
  Azt pedig a kimentek se várhatják, hogy annyit keres majd itthon, mint kinn, mert az igen durva bérfeszültséget okozna.
  Nálunk hivatásosoknál 2008-2009 táján rebesgették az 1000€ alapot. Vezéreink ugyanerre hivatkozva nem engedték. Szerintem helyesen.
  Tényleg nem megbántani akartalak.
   
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Ha ott sok olyan ember van, aki
  a) az országon belül sem mobilis,
  b) az országon kívül sem mobilis
  c) se itt-se ott nincs piacképes tudása

  Akkor ha jól értem, akkor szar a közmunka, és Orbán a hibás? (a közmunkát nem emlegetted, de ilyenkor kötelezően szokták azt is szidni, holott az egy olyan segély, ami közben legalább nincs ideje a segélyezettnek kárt tenni, esetleg hasznosat is csinál)

  Komolyan, én nem vagyok a jelenlegi kormány pártján, senki nincs itthon a politikai palettán akire szavazni tudnék, de az ellenzékből csak a Jobbik egyes tagjai illetve a Schiffer voltak képesek arra, hogy ha valami jó, arra legalább azt mondják, ez tényleg jó, vagy hogy tévedtem. Miért kell zsigerből ellenállni mindig? Mehetne sokminden jobban, de ezeknél rosszabb kormányt sose adjon az ég, mert ezek a hibáikkal együtt egy felüdülés az eddigiekhez képest.

  Azért remélem, hogy az olimpiát nem nyerjük meg semmiképp 2024-re, mert az szerintem is taccsra tenné a gazdaságot, de én ebben a témában laikus vagyok.
  </blockquote>

  Sokan mondták sok lenne az utazás. Hát, Pest-Szeged, Pest-Balaton, Pest-Győr autópályán 1-1,5 óra. Pest-Debrecen legyen 2 óra. Szerintem kibírható.</blockquote>

  Bp.-Zánka személygépkocsival min 130-140km/ó tempót próbálva tartani kb. 1 óra 50 perc/2 óra, csak az M7/71 kihajtóig min 55-60 perc (sokszori személyes mérés), gyanítom hogy autóbusz-konvojjal sokkal több lenne. A Fűzfő-Zánka távolságnak kb. 60-70%-án lakott területen át vezet az út, úgyhogy nemigen gyorsítható a tempó.
   
 17. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ezt meg se hallottam, de kezdunk kozos nevezore jutni. :)

  A korhazak epitese meg megint nem segit az altalam felsorolt problemakon. Nem attol foz jol valaki, mert elotte felujitotta a konyhat. :) Persze, jo az epitesi vallalkozoknak, meg idovel mindenkep szukseg lenne ra stb, stb. (Mondjuk nem ilyenekre. Kb. a 90-es evek elvarasait tudjak ma hozni, de az egy masik tema.)
  A fizeteseket kellett volna elobb rendezni, mert igy most mar nincs aki dolgozzon a kozepszeruen megvalositott uj szarnyakban.
  Nem. Fogalmad sincs. Van a csaladban mas egeszsegugyes es pl. rendor is. Csak az egeszsegugyes erti meg azt, hogy milyen ott egy-egy ejszaka. Koze nincs egy kemeny rendori estenek egy durvabb eu-s ejszakahoz. Az maga a pokol. Ha eldurvul az ejszaka... minden erodet elszivja. Sokszor mondtak nekem a betegek az intenziven, hogy ok nem tudtak, itt ilyen kemenyen kell dolgozni. En sem -mondtam is nekik -mielott idejottem, en sem. :(
   
 18. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Az is baj, h a legtöbb ember nincs is tisztában néhány dologgal. Például kíváncsi vagyok, h ki tudja azt, h a lakás kassza mellet mien más kassza létezik még? És azt hogyan lehet igénybe venni?
   
 19. zeal

  zeal Well-Known Member

  De a boltos/orvos/rezidens/apoloi berbol is meg lehetett elni. Ez nagy kulonbseg. Egyebkent pedig orulok, hogy felhoztad az "atkost", mert bizony akkor siklott ki ez az egesz. :/
   
 20. zeal

  zeal Well-Known Member

  Az ilyen dolgok eseteben jellemzo, hogy hianyzik a korrekt tajekoztatas. Mindig csak ugy valahonnan megtudja az ember. :/ Ha tudsz egy olyan linket dobni ahol az ilyenek rendesen ossze vannak szedve, akkor azt szerintem sokan orommel fogadnak. :)
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása