Én rosszmájúan, de talán nem alaptalanul egy bizonyos közel-keleti nyelvet sejtek a háttérben. Talán az jobban megy. Ott viszont jól beszélik az angolt...
Értem miről beszélsz. És áthozom ide a választ, mert lehet itt alkalmasabb a topic kitárgyalni, hogy mi lenne a haderőfejlesztés iránya egy MSzP kormány alatt.
Az a gond, hogy ezek közül a legtöbben azt a nyelvet sem beszélik. Csak identitásuk meg egyéb hülyeségük van. De egy kenyeret nem tudnának venni Jeruzsálemben, nem hogy fegyvereket! Nekem még az is egy gyönyörű alternatívaként hatna, hogy BW-t akarunk varázsolni a Honvédségből vagy IDF-et. És az inkompetencia csúcsa számomra, hogy laboratóriumi kilúgozott körülmények között még ez is lenne a kedvezőbb válasz.
Az átlag ember kevésbé tájékozott, hogy a németek mennyire elhanyagolják a saját katonaságukat, de az mindenkinél megvan, hogy az IDF harctéren bizonyított, felszerelése nem elavult.
A gondom az a "rosszmájú" megjegyzéssel, hogy vajmi kevés esélyt adok neki, hogy több fegyvert vásárolna Izraelből, mint akár a Fidesz jelenleg. De az érzelmi dolgot azt értem.
Viszont
1, Nem túl valószínű, hogy minden NATO vállalásból kibújnának.
2, Csak az nem mindegy, hogy BTR-ek felújításából lenne számunkra könnyű dandár tüzérség nélkül, vagy Kaposvár el fog kezdeni termelni valamit.
3, Állandóan arról panaszkodnak, hogy a katonák nem beszélhetnek velük. Ez tényleg arról szól, hogy elvesztettek majdnem minden kapcsolatot és csak a régi, nem pont az angolt beszélő gárda van mögöttük tanácsadóként? És ezt még hangoztatják is? Nyugdíjból fognak visszahozni tábornokokat szagértőnek? (A hadsereg vezetése együtt fog működni egy új kormánnyal is, ahogy tette eddig mindegyikkel. De a vezetésükhöz kicsit több IQ kellene, mintsem kiszámolják Tatának, hogy van-e elég arty fedezete a hk-knak, hogy egy 50 km-es szakaszon zárótüzet biztosítson. Az a bajom, hogy értelmes dolgot "nem sokat" mondanak. A történelmük és jelenleg ismert politikai vezetésük, ami annak idején és most is a hadsereg dolgait viszi ellenzék szintjén, annak a szakmai önéletrajza meg pláne borzasztó. Tudjuk róluk, hogy nem érdekli őket, ha egy-egy fegyvernem hiányzik vagy disfunkciós.)
Még az is megnyugtatóbb lenne nekem, ha legalább nem nyilatkoznák le, hogy fogalmuk nincs arról, hogy mit kéne tenni, de radikális változások lesznek, mert a NER szétlopott mindent a hadseregből is. Kit váltanak le és kit akarnak a helyére rakni? Vadai is legalább néha megcsillanthatná tudását, hogy legalább érti, hogy mi az a IFV és az miért nem tank! Hogy az hol helyezkedik el a harcmezőn... Mit vár el tőle...
Egy szakpolitikai vita úgy kéne kinézzen, hogy én mondok valamit a várható kihívásokról. Hozzá rendelem, hogy szerintem a légi támogatás vagy a tüzérség lesz-e hangsúlyozottabb a stratégiai fölény kivívásában? Stb. Ez az első Orbán-kormány alatt úgy nézett ki, hogy légierőt korszerűsítettünk és ez elég jól nézett ki mostanáig a legtöbb szomszéd légvédelmi hiányosságai miatt. Jelenleg már nem ez a helyzet. Egyértelmű prioritás volt a szárazföldiekkel szemben. Ma meg fordítva van. De felépítenek egy kommunikációt, hogy milyen egységek és milyen technikával felelnének meg a követelményeknek. És nem csak 44 tankot szereznek be, de rendbe akarják rakni a leendő NATO egységet.
Ha valaki viszont sejtené, hogy Vadaiék milyen nyelvismeretet fognak elvárni meg mik az elképzeléseik legalább arra, hogy úgy csináljanak, mintha valami hasznosat akarnának csinálni, akkor valószínűleg már elmondta volna nekünk. Tényleg érdekel, hogy ki szerint hogy nézne ki egy Összekapaszkodás kormánya a honvédelmet illetően. A politikához nem hülyék. Valami beruházás lenne, mert a vörös démon is pénzt akar haza vinni, nem csak a többi minisztert nézni, hogy mennyire jól élnek. Még ha gyanúsan nem 2%-ból éldegél szerényen, hanem 1,5%-ból.