OFF
Csak halkan jegyzem meg, hogy Távol-Keleten nem a Herbát-iskolarendszer van. Lehet, hogy jobban hasonlít rá, mint egy Rousseau nevével fémjelzett, vagy Kammméknál a New School modell, de lábjegyzetbe, kötözködésből jelzem, hogy nem ugyan az a két iskola.
Értem az indulatodat és hogy mit szeretnél bírálni. Nem az ellen jegyeztem meg ezt a kis dolgot.
Ebben részben viszont egyáltalán nem értek veled egyet. Amelyik egyházi iskolának a többi iskolával való összehasonlítását tudom, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását messze jobban segíti, mint az összes többi. Még az egyetemi bázis iskolákat is leveri ebben a kategóriában.
Egy viccet tudnék ehhez felhozni:
A kis gazsit már az összes állami intézményből kicsapták, már csak az egyházi iskola maradt. Az apja meglepődik, mikor három hét múlva jön az első ötös. Véletlenek is vannak a világon. Jönnek a félév végi dolgozatok és csupa jeles...
-Fiám! Ezík az új tanárok jól magyáráznak, ügye?
-Á, apám! Ugyan olyan szarul, mint az összes többi. Egy valamit érts meg! Bemegyek első nap az iskolába és látom, hogy egy sötít bőrűt felszegeztek a falra, mert nem értett a szóból. Hidd el nekem, ezek ott fasiszták mind!
Ez a videó 9 nappal ezelőtti:
Persze, ha valaki mást gondol, és szerinte ezek egyéni esetek, lehet hogy tényleg nekik van igazuk és amit én látok statisztikákban meg egy csomó egyéni életútban, az lehet csak egy kis töredék. (És az, hogy szerintem az egyház nagyobb arányban tudja a társadalmi lift szerepét betölteni, az nem jelenti azt, hogy egy értelmiségi család ne nyomná a gyerekét. És egy kőműves gyereke ne indulna már 8 elemi 1. osztályában felfoghatatlan hátrányban nem csak anyagi téren egy középvezető diplomás gyerekével szemben.)
Visszautalva még arra a mondatomra, hogy az én városomban az egyházi iskola még az egyetemi gyakorlógimit is veri, azt úgy kell érteni, hogy az egyetemi gyakorlógimi tipikusan az elit képző. Az értelmiség és a pénzesek pont oda küldik a kölyköt. Az egyházi iskolába vallásos szegények is berakják a gyereküket, de emiatt alacsonyabb szintről jövőket is kell fejleszteniük és csak megközelítik a végtermékben az egyetem középiskoláit. De az ismerőseim között ez sikerült.
ON