Bocsánatot kérek, de egy őrült pillanatban tovább képzelegtem a tárgyalásról az USA-val:
- Míg-29-esek?
- Hát azok 11 éve rohadnak az esőben, sárban, fagyban.
- BMP-1-esek?
- Azokat szétvágtuk, mind az 500-at.
- Grad-ok?
- Azokat is szétvágtuk.
- Gvozgyinka-k?
- Azok is mentek a kohóba.
- Mi-24-esek?
- Maradt 8, a többit szétvágtuk, mert volt amiből fa nőtt már ki.
- T-72-esek?
- Maradt 30, a többit szétvágtuk, vagy elajándékoztuk.
- Légvédelem?
- Hát van néhány KUB, de a rakéták üzemideje már lejárt.
- MANPAD-ok?
- Ejnye, el tetszettek felejteni, hogy azt az önök kívánságára már réges rég mind megsemmisítettük?
- Tüzérség?
- Van néhány D-20-as tarack, de azokat már nagyon várják a Dunafernél, mert az orosz-ukrán háború miatt nyersanyag hiány van.
- Van egyáltalán valami, amit át tudnának adni?
- Esetleg a Lajta monitort, amivel azért egyből megdupláznánk a mostani ukrán haditengerészetet, másrészt biztos, hogy nem kapnánk cserébe ballisztikus rakétákat Moszkvától.
A helyzet az, hogy az elmúlt 20-25 évben most először nem bánkódok azon, hogy ez így alakult és nem voltunk olyan rászoruló csóringerek, mint például a németek, akik (először én sem hittem el) letárolták az NDK-tól örökölt BMP-1-eseket, ráadásul olyan megfelelően, hogy még akár használni is lehet őket. Olyan BMP-1-eseket őrizgettek szakszerű tárolással, amiket mi már 20 éve beolvasztottunk. Hiába, nálunk gazdagabb ország nem sok van.
Azt mondjuk még mindig nem nagyon tudom hová tenni, hogy nem igazán tudok olyan országról, ahol ne lenne MANPAD, a csóróknak azért van, mert csórók, a gazdagoknak meg azért, mert gazdagok. Bár amikor a Strela-k utolsó rakétáit is ellőttük, akkor azért a németek esetleg mondhatták volna, hogy nekik van több ezer, amit szintén az NDK-tól örököltek és elraktak, hogy majd csak jó lesz egyszer valamire.
Nekünk még az sem jelentett volna gondot, ha már rég lejárt az üzemidejük, mert elvileg a KUB-ok rakétáinak a 30 éve is már lejárt 2016-ban, lásd:
1 VARGA LÁSZLÓ A 2K12 (KUB, SA 6) LÉGVÉDELMI RAKÉTARENDSZER HADRENDBEN TARTÁSÁNAK FELTÉTELEI Egy fegyverrendszer hadrend...
adoc.pub
"
A 3M9M3 típusú rakéták 1983-as és 1986-os gyártásúak, ugyanezen elvek mellett üzemidejük 30 év (a technikai dokumentáció szerint). Ha semmi különösebbet nem teszünk, a készlet egy része 2013-ig, nagyobb hányada pedig 2016-ig alkalmaz-ható."