Az oroszok egyelore el sem jutottak odaig, nem is tunik valoszinunek, de azert eljatszhatunk a gondolattal.
Eloszor tegyuk felre, hogy mi van meg hozza.
Ha szet is esik Ukrajna - amire en is komoly penzt tettem volna meg ev elejen is, de ma mar nem hiszem -, akkor ma mar szamolhatunk a lengyelek agressziv nyomulasaval is, amit korabban nem felteteleztem. Viszont a romanok eseten naluk az oroszok a hataron lennenek, ami nekunk jo, mert minden erejuket oda osszpontositanak.
Amire egy ilyen szituacioban az amugy is mar a hataron "biztosito" MHnak keszen kell lennie, az a gyors elorenyomulas eszak es kelet fele, poziciok elfoglalasa egy meghatarozo erovel a magyarlakta varosokban es korulotte, megelozendo egy koszostalpu sumak bepofatlankodast. (Gondolom, erre a HM HVK Tervezo Fcspf szakemberei folyamatosan frissitik a polcon tartott terveket.)
A szlovakokat az elso par oraban agresszivan kesz helyzet ele kell allitani, amugy sincs masuk, mint operettsereguk, vernyakolnak majd es annyi (amugy is egy rohejes nemletezo, mestersegesen kitalalt identitas es orszag); Ungvar ~25km meg uton is, az Uzsoki-hago 80-100km lehet, de oda es a Vereckeihez elore le lehet dobni egy-egy szazadot, amig a konvojok odaernek. Kelet fele meg a Beregszasz-Nagyszolos-Tecso-Raho vonalon kellene felallni, majd masodik hullamban bezarni a Raho-Verecke kozott, a Karpatok menten.
A lengyelekkel nemigen lehet mit kezdeni, de azert azt ketlem, hogy ok konkretan a Karpatok vonala ala akarnanak benyomulni, sokkal inkabb a Lemberg es kornyeke az o tortenelmi teruletuk, arra meg nekik is biztosan van tervuk.
Namarmost ehhez milyen erok kellenenek es abbol mi van meg... hat nem vagyok meggyozodve, hogy ezt ki tudna a HM allitani.
Jól látod, de pár dolgot kiegészítenék.
Lengyeleknek viszketésük lesz attól, hogy bármit csinálunk Kárpátalján, Putyin tudni fog róla. Ők nem szeretnének tudatni semmit Moszkvával, de ez mondjuk már ott megbukik, hogy amikor tőletek Washingtonban intenek, hogy lengyel testvéreink is mehetnek, abban a percben már a CIA értesítette a KGB-t (jó, FSZB, nem szeretem a neveket cserélni) arról, hogy a lengyelek mennek.
A másik pedig hogy milyen számokból indulunk ki? Igen, frissíteni kell, de még rövid távon is csirkebél jóslás sajnos, hogy az ukránoknál mi lesz és mi nem. Viszont Kárpátalja elfoglalása nemzetközi diplomáciát is bele véve nem azon áll vagy bukik, hogy mi katonailag erősebbek leszünk-e vagy sem (ez meg eddig sem volt így, és a mostani fegyverszállítmányokkal nehéz is feltételezni egy USA pumpálást majd saját pénzen felvásárlással ellensúlyozzuk pár hónap alatt), hanem azon sarokpont körül forog, hogy maga az ukrán katonai vezetés elfogadja-e a mi előrenyomulásunkat. Ma bármilyen tervvel is megyünk be, ezt kizártnak tartom. És USA támogatását sem tudnánk szerintem megszerezni hozzá. Holnap az nagyon más kérdés, ha ez szóba jön, akkor úgy fog felmerülni a kérdés, hogy a kárpátaljai ukrán katonai-politikai vezetés egy árja Ukrajnában szeretne élni Oroszország tagköztársaságaként, de a nép egyben marad, vagy EU tag akar lenni és NATO védelem alatt élni, de cserébe átlag polgárként nem tudjuk, milyen konstrukció van azokon a bizonyos lapokon. Bábállam katonai megszállással? (Oké, de akkor nem EU és nem NATO tag, csak ha a nagyobb EU tagállamok azt nem mondják.) Autonóm tartomány Mo-hoz és Lengyelországhoz? Nem akarom felsorolni az összes lehetőséget, van egy csomó és jó néhány teljességgel elfogadhatatlan lenne nekik és inkább Moszkva, másokat meg akár reális lehetőségként is kezelhetünk.
Plusz az egész le van öntve azzal, hogy személy szerint a vezetők hogyan állnak. Ha orosz megszállás esetén első körben ki akarja Putyin végezni őket atrocitások miatt, akkor egyéni érdek sokkal jobban húzná a kezét a kulcspozícióban lévőnek. Viszont látjuk, hogy a megszállt területeken van egy lista a ruszkiknál, hogy kik azok, akiket első körben a helyükön hagynak és megpróbálnak meggyőzni. Viszont ha valaki rajta van a muszka halál listáján, azzal egy magyar bevonulásról messze könnyebben lehet tárgyalni és ezt csak utólag fogjuk látni, mennyire voltunk hatékonyak.
Szóval ja! Én is előre küldenék egy felderítő csapatot a hágókhoz és utána a magyar illetőségű nagyobb városokban kezdeném megszervezni a reagáló egységeket és irányítási pontokat, ott, ahol a lakosság támogatása feltétel nélküli. De Kárpátalja megszerzése első sorban politikai játszma és nem katonai. Nem tudjuk eljátszani Koszovó-Krím mintát, ezért tetszik-nem tetszik, ezt ukrán helyi hatóságokkal való együttműködéssel tudjuk csak kivitelezni.
És ezek azok a dolgok, amikről senki nem beszél, de mind két oldalon ott van mindenki fejében.