[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az oroszok egyelore el sem jutottak odaig, nem is tunik valoszinunek, de azert eljatszhatunk a gondolattal.
Eloszor tegyuk felre, hogy mi van meg hozza.
Ha szet is esik Ukrajna - amire en is komoly penzt tettem volna meg ev elejen is, de ma mar nem hiszem -, akkor ma mar szamolhatunk a lengyelek agressziv nyomulasaval is, amit korabban nem felteteleztem. Viszont a romanok eseten naluk az oroszok a hataron lennenek, ami nekunk jo, mert minden erejuket oda osszpontositanak.
Amire egy ilyen szituacioban az amugy is mar a hataron "biztosito" MHnak keszen kell lennie, az a gyors elorenyomulas eszak es kelet fele, poziciok elfoglalasa egy meghatarozo erovel a magyarlakta varosokban es korulotte, megelozendo egy koszostalpu sumak bepofatlankodast. (Gondolom, erre a HM HVK Tervezo Fcspf szakemberei folyamatosan frissitik a polcon tartott terveket.)
A szlovakokat az elso par oraban agresszivan kesz helyzet ele kell allitani, amugy sincs masuk, mint operettsereguk, vernyakolnak majd es annyi (amugy is egy rohejes nemletezo, mestersegesen kitalalt identitas es orszag); Ungvar ~25km meg uton is, az Uzsoki-hago 80-100km lehet, de oda es a Vereckeihez elore le lehet dobni egy-egy szazadot, amig a konvojok odaernek. Kelet fele meg a Beregszasz-Nagyszolos-Tecso-Raho vonalon kellene felallni, majd masodik hullamban bezarni a Raho-Verecke kozott, a Karpatok menten.
A lengyelekkel nemigen lehet mit kezdeni, de azert azt ketlem, hogy ok konkretan a Karpatok vonala ala akarnanak benyomulni, sokkal inkabb a Lemberg es kornyeke az o tortenelmi teruletuk, arra meg nekik is biztosan van tervuk.
Namarmost ehhez milyen erok kellenenek es abbol mi van meg... hat nem vagyok meggyozodve, hogy ezt ki tudna a HM allitani. :cool:

Jól látod, de pár dolgot kiegészítenék.
Lengyeleknek viszketésük lesz attól, hogy bármit csinálunk Kárpátalján, Putyin tudni fog róla. Ők nem szeretnének tudatni semmit Moszkvával, de ez mondjuk már ott megbukik, hogy amikor tőletek Washingtonban intenek, hogy lengyel testvéreink is mehetnek, abban a percben már a CIA értesítette a KGB-t (jó, FSZB, nem szeretem a neveket cserélni) arról, hogy a lengyelek mennek.

A másik pedig hogy milyen számokból indulunk ki? Igen, frissíteni kell, de még rövid távon is csirkebél jóslás sajnos, hogy az ukránoknál mi lesz és mi nem. Viszont Kárpátalja elfoglalása nemzetközi diplomáciát is bele véve nem azon áll vagy bukik, hogy mi katonailag erősebbek leszünk-e vagy sem (ez meg eddig sem volt így, és a mostani fegyverszállítmányokkal nehéz is feltételezni egy USA pumpálást majd saját pénzen felvásárlással ellensúlyozzuk pár hónap alatt), hanem azon sarokpont körül forog, hogy maga az ukrán katonai vezetés elfogadja-e a mi előrenyomulásunkat. Ma bármilyen tervvel is megyünk be, ezt kizártnak tartom. És USA támogatását sem tudnánk szerintem megszerezni hozzá. Holnap az nagyon más kérdés, ha ez szóba jön, akkor úgy fog felmerülni a kérdés, hogy a kárpátaljai ukrán katonai-politikai vezetés egy árja Ukrajnában szeretne élni Oroszország tagköztársaságaként, de a nép egyben marad, vagy EU tag akar lenni és NATO védelem alatt élni, de cserébe átlag polgárként nem tudjuk, milyen konstrukció van azokon a bizonyos lapokon. Bábállam katonai megszállással? (Oké, de akkor nem EU és nem NATO tag, csak ha a nagyobb EU tagállamok azt nem mondják.) Autonóm tartomány Mo-hoz és Lengyelországhoz? Nem akarom felsorolni az összes lehetőséget, van egy csomó és jó néhány teljességgel elfogadhatatlan lenne nekik és inkább Moszkva, másokat meg akár reális lehetőségként is kezelhetünk.

Plusz az egész le van öntve azzal, hogy személy szerint a vezetők hogyan állnak. Ha orosz megszállás esetén első körben ki akarja Putyin végezni őket atrocitások miatt, akkor egyéni érdek sokkal jobban húzná a kezét a kulcspozícióban lévőnek. Viszont látjuk, hogy a megszállt területeken van egy lista a ruszkiknál, hogy kik azok, akiket első körben a helyükön hagynak és megpróbálnak meggyőzni. Viszont ha valaki rajta van a muszka halál listáján, azzal egy magyar bevonulásról messze könnyebben lehet tárgyalni és ezt csak utólag fogjuk látni, mennyire voltunk hatékonyak.

Szóval ja! Én is előre küldenék egy felderítő csapatot a hágókhoz és utána a magyar illetőségű nagyobb városokban kezdeném megszervezni a reagáló egységeket és irányítási pontokat, ott, ahol a lakosság támogatása feltétel nélküli. De Kárpátalja megszerzése első sorban politikai játszma és nem katonai. Nem tudjuk eljátszani Koszovó-Krím mintát, ezért tetszik-nem tetszik, ezt ukrán helyi hatóságokkal való együttműködéssel tudjuk csak kivitelezni.

És ezek azok a dolgok, amikről senki nem beszél, de mind két oldalon ott van mindenki fejében.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
De ez komolyan érdekel honnan vetted hogy a déli irány miatt, mert ilyenről nem hallottam.

Mi volt az első mondata Orbánnak az offenzíva megindulása után? Ez nem a mi háborúnk. Nem az volt a prior cél a fegyverkezésnél, hogy megállítsuk a ruszkikat.
Az alap gondom a kérdéseddel, hogy te azt feltételezed, hogy meg fogják támadni az országot. Hasonlítsd össze, hogy mennyi magyar céget segített a kormány befektetni, terjeszkedni Ukrajnában és keresd ki mellé, hogy mennyi céget segített piacot és pozíciót fogni a Balkánon! Mi áll a külpolitikánk fókuszában?

Nem fogunk csapatokat küldeni Odessza megvédésére, remélem ezt nem tőlem tudod meg először. Számunkra a hegyeken túl Ukrajna sík vidékei egy távoli ország, ahol egzotikus népek vívják egymással háborúikat. Számunkra a Balkán meg nem külföld, a sör meg nem alkoholmentes, ezt meg kell érteni...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

kamm

Guest
Jól látod, de pár dolgot kiegészítenék.
Lengyeleknek viszketésük lesz attól, hogy bármit csinálunk Kárpátalján, Putyin tudni fog róla. Ők nem szeretnének tudatni semmit Moszkvával, de ez mondjuk már ott megbukik, hogy amikor tőletek Washingtonban intenek, hogy lengyel testvéreink is mehetnek, abban a percben már a CIA értesítette a KGB-t (jó, FSZB, nem szeretem a neveket cserélni) arról, hogy a lengyelek mennek.
What.
aDgzzVB_700bwp.webp
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
„Ha valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőtt korban is nyoma marad” – ezt mondta Gulyás Gergely Michael O'Leary-ről ...
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 015
11 836
113
Amire egy ilyen szituacioban az amugy is mar a hataron "biztosito" MHnak keszen kell lennie, az a gyors elorenyomulas eszak es kelet fele, poziciok elfoglalasa egy meghatarozo erovel a magyarlakta varosokban es korulotte, megelozendo egy koszostalpu sumak bepofatlankodast. (Gondolom, erre a HM HVK Tervezo Fcspf szakemberei folyamatosan frissitik a polcon tartott terveket.)
Nem hiszem, hogy ennyire offenzívek lennének.
A szlovakokat az elso par oraban agresszivan kesz helyzet ele kell allitani, amugy sincs masuk, mint operettsereguk
Merthogy nekünk mi van?
, vernyakolnak majd es annyi (amugy is egy rohejes nemletezo, mestersegesen kitalalt identitas es orszag); Ungvar ~25km meg uton is, az Uzsoki-hago 80-100km lehet, de oda es a Vereckeihez elore le lehet dobni egy-egy szazadot, amig a konvojok odaernek. Kelet fele meg a Beregszasz-Nagyszolos-Tecso-Raho vonalon kellene felallni, majd masodik hullamban bezarni a Raho-Verecke kozott, a Karpatok menten.
Itt jönnek be az oláhok, akik igényt tartanak ÉSzak-Máramarosra, és ehhez csak egy hídon kell átkelniük Máramarosszigetnél.
A lengyelekkel nemigen lehet mit kezdeni, de azert azt ketlem, hogy ok konkretan a Karpatok vonala ala akarnanak benyomulni, sokkal inkabb a Lemberg es kornyeke az o tortenelmi teruletuk, arra meg nekik is biztosan van tervuk.
Namarmost ehhez milyen erok kellenenek es abbol mi van meg... hat nem vagyok meggyozodve, hogy ezt ki tudna a HM allitani. :cool:
Ők ebben most nem számítanak, csak egy vékony határvonaluk van Kárpátaljával, se közvetlen közút, se vasúti összeköttetésük nincs vele.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nemtom "tovam"-e, de volt itt Friedman a Karmelitaban "beszelgetni":

George Friedman
Ez felettébb érdekes!
Nem véletlenül jött ide az öreg róka! Valamit hozott a tarsolyában az biztos. Kérdés, hogy mit?
OV.-t valahogy minden valamirevaló befolyásos személy számításba veszi. Mi lehet ennek az oka?
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
Ez felettébb érdekes!
Nem véletlenül jött ide az öreg róka! Valamit hozott a tarsolyában az biztos. Kérdés, hogy mit?
OV.-t valahogy minden valamirevaló befolyásos személy számításba veszi. Mi lehet ennek az oka?
Hat:
  • vagy "tippeket / nem hivatalos uzeneteket" hozott
  • vagy nem hivatalos "tajekoztatast" "kert"
  • esetleg mindketto "valamit valamiert" alapon

P.S.: Tudom, most olyan "Ez vagy valami, vagy megy valahova..." stilusu posztra sikerult :p De en valamiert nem hivatalos diplomaciai egyeztetesnek gondolom.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 405
113
Azt hiszem mi is elkezdhetünk keménykedni!


Figyeljétek meg ahogy a határőr (?) seggbe rúgja a migigit! Na most kapcsoljatok vissza RTL Klubra, és László Petrára gondoljatok! :) Majd arra, hogy hová ment az apuka akit elvileg László elgáncsolt! (Igen, Madridba, a Reálnál kapott állást, de kib.szták, mert lopott. Azóta már Németországban az ürge ...)

A vonatsínre "lökött" migráns vs magyar rendőr sivítást már nem is írom.
 

Brácsa

Active Member
2020. szeptember 10.
61
205
33
A rezsiharc tartja hatalmon a kormányt, ami a romló életkörülmények miatt egyre fontosabb lesz ahogy a válság mélyül, szóval kössétek fel a bundabugyit lányok....

Rengeteg rossz döntésük miatt szarba kormányozzák az országot, de azt mondanám, hogy így is maradnak, hiszen az emberek többségének fogalma sincsen arról, hogy milyen eszközei és milyen lehetőségei vannak egy -12 éve- kétharmados kormánynak, hogy élhetőbb országot teremtsenek. Kb ott megragadt mindenki, hogy 2010 előtt milyen rossz volt és most ezeket javítjuk ki (Orbán parlamenti válaszai kb mindig ezek). Itt tényleg fel kell kötni a bundabugyit, mert kurva szar lesz .. közeleg a tél.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Via Euronews: Kötéltáncot jár Orbán a vétóval – a húr elpattant
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 624
3 880
113
Az "elrettentés" egy új NATO jelszó, ezért szövik bele most minden nyilatkozatba...
Szia,

Szerintem a legfontosabb feladata a Honvedsegnek az elrettentes, de eleg a terkepre ranezni, es lathato, hogy onalloan(!) Magyarorszag nem sok orszagot kepes barmitol is elrettenteni realisan nezve.

Termeszetes, hogy a NATO egesze nagyon mas erot kepvisel, igy logikus, hogy a NATO szamara az elrettentes realis cel, es mivel mi is a NATO reszei vagyunk, igy a sulyunknak megfeleloen nekunk is meg kell tenni a megfelelo lepeseket.

Illetve ami szerintem az idei orosz agresszio elso par hetebol leszurheto, az az, hogy a panceltoro kepesseggel rendelkezo helyi onkentes katonak tomege meg a latszolag elsopro folennyel szemben is hatekonyan fellephet; foleg ha a foeroket atengedi, majd az utanpotlast blokkolja.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 801
113
Illetve ami szerintem az idei orosz agresszio elso par hetebol leszurheto, az az, hogy a panceltoro kepesseggel rendelkezo helyi onkentes katonak tomege meg a latszolag elsopro folennyel szemben is hatekonyan fellephet; foleg ha a foeroket atengedi, majd az utanpotlast blokkolja.
A statisztikák szerint az ukrán tüzérség több harcjárűvet lőtt ki, mint bármelyik páncéltörő eszköz. Szóval amellett, hogy kell sok Spike, RGW110 meg CG, a tüzérséget kell nagyon megerősíteni. Nagy hatótávval (60+ km) és pontossággal lehet aprítani az ellen anélkül, hogy az érdemben vissza tudjon lőni.
E mellé kell erős légvédelem, ami el lehetetleníti az ellenséges légi tevékenységet. Lehet, hogy nekünk sem lenne légi fölényünk, de ezt meg tudjuk tagadni az ellenségtől is (Area Denile).
Szóval sok szempontból valami olyasmit kellen csinálnuk területvédelem terén, mint amit az ukránok csinálnak, csak sokkal jobb felszereléssel és profibban. Tüzérséggel és drónokkal erősen megtámogatott "gerilla-háború"...

A végeredmény ugyan kétes és vélhetően Ukrajna egy részét elveszik, de az is szép teljesítmény, hogy idáig kihúzták és még hónapokig kitarthatnak egy sokkal nagyobb erő ellen. Ha az ukrán állam megmarad a Dnyepertől nyugatra, az már győzelemnek tekinthető.
 
H

Hummen23

Guest
A statisztikák szerint az ukrán tüzérség több harcjárűvet lőtt ki, mint bármelyik páncéltörő eszköz. Szóval amellett, hogy kell sok Spike, RGW110 meg CG, a tüzérséget kell nagyon megerősíteni. Nagy hatótávval (60+ km) és pontossággal lehet aprítani az ellen anélkül, hogy az érdemben vissza tudjon lőni.
E mellé kell erős légvédelem, ami el lehetetleníti az ellenséges légi tevékenységet. Lehet, hogy nekünk sem lenne légi fölényünk, de ezt meg tudjuk tagadni az ellenségtől is (Area Denile).
Szóval sok szempontból valami olyasmit kellen csinálnuk területvédelem terén, mint amit az ukránok csinálnak, csak sokkal jobb felszereléssel és profibban. Tüzérséggel és drónokkal erősen megtámogatott "gerilla-háború"...

A végeredmény ugyan kétes és vélhetően Ukrajna egy részét elveszik, de az is szép teljesítmény, hogy idáig kihúzták és még hónapokig kitarthatnak egy sokkal nagyobb erő ellen. Ha az ukrán állam megmarad a Dnyepertől nyugatra, az már győzelemnek tekinthető.
Senki sem arra fegyverkezik, hogy katonákat és területet veszítsen, bízva abban, hogy mások majd megjegyzik azért ez is "szép teljesítmény". Ez soha, sehol nem lehet cél.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 801
113
Senki sem arra fegyverkezik, hogy katonákat és területet veszítsen, bízva abban, hogy mások majd megjegyzik azért ez is "szép teljesítmény". Ez soha, sehol nem lehet cél.
így van, ezért írtam hogy jobban felszerelten és profibban kell csinálni a területvédelmet.
Ukránoknak az a baja hogy semmiből sincs elég és kunyerálniuk kell mindenért. Ezért is jó a Zrínyi: felkészültek leszünk.

Amúgy ha az oroszok jönnének és egyedül kellene küzdenünk, mi sem úsznánk meg terület veszteség nélkül - a környéken szétnézve talán a lengyelek lennének képesek állni a sarat jó darabig...
 
  • Tetszik
Reactions: Hummen23

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
A statisztikák szerint az ukrán tüzérség több harcjárűvet lőtt ki, mint bármelyik páncéltörő eszköz. Szóval amellett, hogy kell sok Spike, RGW110 meg CG, a tüzérséget kell nagyon megerősíteni. Nagy hatótávval (60+ km) és pontossággal lehet aprítani az ellen anélkül, hogy az érdemben vissza tudjon lőni.
E mellé kell erős légvédelem, ami el lehetetleníti az ellenséges légi tevékenységet. Lehet, hogy nekünk sem lenne légi fölényünk, de ezt meg tudjuk tagadni az ellenségtől is (Area Denile).
Szóval sok szempontból valami olyasmit kellen csinálnuk területvédelem terén, mint amit az ukránok csinálnak, csak sokkal jobb felszereléssel és profibban. Tüzérséggel és drónokkal erősen megtámogatott "gerilla-háború"...

A végeredmény ugyan kétes és vélhetően Ukrajna egy részét elveszik, de az is szép teljesítmény, hogy idáig kihúzták és még hónapokig kitarthatnak egy sokkal nagyobb erő ellen. Ha az ukrán állam megmarad a Dnyepertől nyugatra, az már győzelemnek tekinthető.

Nekünk 6-odakkora sincs az országunk mint Ukrajna anno, szóval nem igazán lehet átültetni az ukrán-orosz balhét. másik, hogy ha mi háborúba keveredünk minket nem fognak kímélni, mert lehet bármit mondani, de az oroszok igyekeznek kímélni a lakosságot és infrát amennyire tehetik.
Nahh velünk szemben ez nem állna meg!
Ha minket támadás ér, akkor a drága szomszédok ránkküldik a szélsőségeseiket abban biztos lehetsz, etnikai tisztogatás lesz az 100%.