Én meg azt nem értem, hogy te ezt miért látod kortárs modern hadviselésnek amit most Ukrajnában látunk. Én inkább a 70-es 80-as évek hadviselésének látom pár viszonylag korszerűbb technikával megfűszerezve. Ez a technika néhol egy-egy eszköz néhol egy-egy fegyvernem pl. drónok, páncéltörő eszközök. De például páncéltörő eszközök sem a legmodernebbek, hol van egy Javelin egy NLOS Spike-hoz képest.
Igen, bezzeg, ha lett volna Spike NLOS, akkor fú! De vegyük sorra:
A jelenleg modernnek számító hadviselés űzésekor legalább két elektro-optikai hőképalkotó rendszerrel felszerelt járművek,
van ilyen a harctéren, számosságban
ilyen is
Az oroszok nem egy lelövést intéztek ilyenekkel
ott a NASAMS
, aktív fázisvezérelt radarok
ilyen is van
, esetenként 5. generációs vadászgépek
ilyen nincs, és?
iz305?
APS-ek állnak egymással szemben
soft-kill APSt már láttunk, hard-killt nem, és?
. Hol vannak most ezek? Hol van bármi értékelhető SEAD vagy standoff képesség?
Az oroszok aktívan DEAD-eltek (ld még ukrajna vajon miért kuncsorog AD rendszereket?)
Standoff képesség: ezt ugye nem komolyan kérdezted?
Tegnap osztottak egy felvételt, ahol látszólag egy db. orosz T-72 megállít egy egész Ukrán menetoszlopot amik tankokkal, IFV-el érkeznek nagy számban. Valószínű az Ukránok nem látták honnan lő. Ha egyetlen darab Ukrán gépen lett volna hőképalkotó az orosz T-72 kb. a második lövése után bevégezte volna. Még harc sem lett volna.
Legalábbis én így látom.
Az első Öböl-háború óta terjedt el látványosan ez a haditechnikai maszturbáció, amit itt is sokan művelnek. Meg mellé az elképzelés, hogy majd mindent a légierő intéz vagy drónok, amit meg nem, arra küldenek különlegeseket.
Csakhogy ezt nem tudod eljátszani egy sokszázezres, jól képzett és jól felszerelt haderő ellen.
De hozzátenném, a kevésbé jól felszerelt papucsos bagázs ellen sem, csak ideig-óráig.
A haditechnikai fölény egyrészt relatív, másrészt sokszor szintetikus tesztekből táplálkozik, harmadrészt meg a sikeres háborúzás képletének csak egy része - ami ellensúlyozható a mennyiséggel és az adaptáció képességével.
Egy villámháború esetén kétségtelenül nagyobb súllyal esik latba technikai fölény, aztán az idő múlásával erodálódik az ebből kiaknáható előny.
A példádnál maradva, az esetleg megfordult a fejedben, hogy az ukránok egy számukra ismeretlen IFV-t használtak, zöldfülű személyzettel, egy “
nem számít hányan pusztulnak, mutatnunk kell az offenzív képességet”-típusú vezetéssel megáldva? Orosz oldalról meg lehet, kifogtak egy szakit, aki már 2-4-8 éve tolja az ipart. Arra gondolok, hogy bőven van az a szituáció, amikor tökmindegy, látod-e az ellent, mert lehet azt se tudod, mit tennél ha látnád.
Elnézést az offért.