Az általad jónak vélt dolgok egy nyitott ,versenyre épülő gazdaság esetén, versenyre kényszerültek. Valamint a jó vállalkozás folyamatosan innovációra kényszerül. Amihez tőke kell.
90 után már az orosz se vette meg a magyar terméket, mert nem hozta azt a minőséget, amit a nyugati termékek hoztak, bármilyen szegmensben. Akkor ugyanis már nem cserekereskedelem volt, hanem dollárért ment minden, pro és kontra. Oroszországba is beért a kapitalizmus és a nyugati termékdömping. Az addigi tömegcuccaink eladhatatlanná váltak, gyenge minőségük folytán.
Tőke a magyar cégeknél nem volt, ezért kényszerültek rá mások bevonására, vagy adott cégek eladására.
A 80 -as években kezdtem, gépgyártás, majd 96-ban léptem az autógyártás területére. Munkakultúrális sokk volt, amikor oda kerültem. Szembesültem a régi világ miért nem ért szinte semmit gazdaságilag, technológiailag, azzal szemben ,amit sikerült megtapasztalnom, akkortól, ott. Munkakultúrában, technológiában, felhasznált anyagok minőségében, egyáltalán mindenben.
Szerencsére a társadalom döntő többsége nem a Te általad vélt állásponton van.
Hogy magyar krumplit miért nem lehet venni ? Hát ehhez nem értek, de gondolom vagy rossz volt a termés, vagy a szabad kereskedelem okán, olcsóbb a külföldi. Alma ugyan ez. A lengyel állítólag sokkal olcsóbb, de ehhez sem értek.
Arra sem tudok sok minden mondani, hogy még valahol a 70-es évekbeli gépek mennek. Mart az akár magánháztartás, akár egy cég gépe, inkább vall nyomorúságra, mint valami technológiai csodára.
Fuvarozásban például eléggé standard, hogy 8 évesnél idősebb kamionnal nem fuvaroznak.
A világ folyamatosan változik, emlékezni a régmúltra kell és helyes. Azonban ahhoz hasonlítani a mai történéseket, hát szerintem nem releváns dolog.