[BIZTPOL] Magyarország

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

• Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

• a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 339
10 568
113
Hát, ha bajai vagy akkor lehet hogy igazad van, ott mintha még mindig szar lenne a víz. Mert hát loptak ezek a tőkés réteg kialakítása érdekében.

Ellenben ha kutvizet isztok a talajvízbol az 99% hogy sokkal-sokkal artalmasabb, a csapvizetekben maradt egy kis vas és az csapódik ki szerintem. A vastol nyugodtan ihatjatok.
Bár van itt a fórumon vegyész is, én csak egy egyszerű epitomérnök vagyok, de itthon mindenhol egészséges a csapvíz szerintem. Talán Blitz a vegyész?
Biomérnök vagyok, de a vegyészmérnökökkel közösen hallgattam kémiát. :)

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
389
1 355
93
Hát, ha bajai vagy akkor lehet hogy igazad van, ott mintha még mindig szar lenne a víz. Mert hát loptak ezek a tőkés réteg kialakítása érdekében.

Ellenben ha kutvizet isztok a talajvízbol az 99% hogy sokkal-sokkal artalmasabb, a csapvizetekben maradt egy kis vas és az csapódik ki szerintem. A vastol nyugodtan ihatjatok.
Bár van itt a fórumon vegyész is, én csak egy egyszerű epitomérnök vagyok, de itthon mindenhol egészséges a csapvíz szerintem. Talán Blitz a vegyész?
Bajai vagyok, és nem szar a csapvíz.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
11 834
22 685
113
ivoviz-4-564863.jpg

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
641
1 900
93
Ez így van sajnos, remélhetőleg gyorsan letörik az inflációt és erre vannak jelek.
Nagyon sok sajtot eszünk és ezen le lehet mérni az árak mozgását, elég jól.
Decemberben még 5990 Ft vettem egy kiló sajtot a sajtboltban most csütörtökön ugyan ott ugyan az a magyar sajt már csak 3550 volt kilója. Egyszerűen nem vették már meg az emberek úgy hogy remélhetőleg gyorsan konszolidálódik a helyzet.:)
Jól leraboltuk saját magunkat. Nagyon nagy kiskercég ügyvezetőjébel beszélgettem. Ők a szokásos szorzót rakják mindenre, mint korábban amin ugyan nominálisan nagyon jól keresnek. De nem ez a fő oka a drágulásnak. Ők nem is tudnak drágítani, mert a NÉBIH folamatosan ellenőrzi az árképzésüket. A drágulás a beszállítóktól jön. Alapvetően két ok miatt. 1. Nőtt az előállítási költség mondjuk 10%-kal, akkor mindenki emelt 20%-kal, mert úgyis benyelik az emberek, mert a TV-ből is a drágulás ömlik. A különbözetet megnyerik 2. A hatósági árás termékeknél a beszállítók ugyanazt a terméket itt, mint ausztriában, jóval drágábban adják, mert úgyis meg kell vennie a kiskernek, mert kötelező tartania. Ha nem tartja megbüntetik. Ennek ott lett vége, amikor Bécsből a Billából olcsóbban tudta rendelni az étolajat, mint ugyanannak a terméknek a magyarországi forgalmazójától.
Most kíváncsi leszek az inflációs adatokra. Tavaly júliusban 730 Ft volt a gázolaj, most 580ért is láttam már. Az összes kisker bolt csökkenti az árakat (a beszállítók adják az árengedményt, azt adják tovább) gondolom mert visszaesett a forgalom. Az euro ugyanannyiba kerül mint tavaly ilyenkor. Júliusban 400 körül volt. Ezek alapján szerintem nyár végére eltűnik az infláció. Nyilván ez azt jelenti, hogy a tavalyi 15-20%-os drágulást benyeltük, de tovább nem nőnek már az árak.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
25 174
101 636
113
Jól leraboltuk saját magunkat. Nagyon nagy kiskercég ügyvezetőjébel beszélgettem. Ők a szokásos szorzót rakják mindenre, mint korábban amin ugyan nominálisan nagyon jól keresnek. De nem ez a fő oka a drágulásnak. Ők nem is tudnak drágítani, mert a NÉBIH folamatosan ellenőrzi az árképzésüket. A drágulás a beszállítóktól jön. Alapvetően két ok miatt. 1. Nőtt az előállítási költség mondjuk 10%-kal, akkor mindenki emelt 20%-kal, mert úgyis benyelik az emberek, mert a TV-ből is a drágulás ömlik. A különbözetet megnyerik 2. A hatósági árás termékeknél a beszállítók ugyanazt a terméket itt, mint ausztriában, jóval drágábban adják, mert úgyis meg kell vennie a kiskernek, mert kötelező tartania. Ha nem tartja megbüntetik. Ennek ott lett vége, amikor Bécsből a Billából olcsóbban tudta rendelni az étolajat, mint ugyanannak a terméknek a magyarországi forgalmazójától.
Most kíváncsi leszek az inflációs adatokra. Tavaly júliusban 730 Ft volt a gázolaj, most 580ért is láttam már. Az összes kisker bolt csökkenti az árakat (a beszállítók adják az árengedményt, azt adják tovább) gondolom mert visszaesett a forgalom. Az euro ugyanannyiba kerül mint tavaly ilyenkor. Júliusban 400 körül volt. Ezek alapján szerintem nyár végére eltűnik az infláció. Nyilván ez azt jelenti, hogy a tavalyi 15-20%-os drágulást benyeltük, de tovább nem nőnek már az árak.
Reménykedjünk benne.

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
3 403
11 169
113
Teljesen igazad van egy csomóan úgy drágítottak, hogy úgy is benyelik az emberek. Úgy hogy indokolatlanul ráemelték az árakat. Ezért gondolom, hogy az árak gyorsan vissza mennek, mert az emberek nem voltak olyan hülyék hogy ezt a mértéktelen áremelést benyeljék így jól vissza is esett a forgalom mindenben.
Egy kis adalék nem tudom másfelé is ezt tapasztaljátok e?
Egyre több (középosztálybeli barátaink ismerőseink (még budapestiek is!!!) csirkét kezdtek el tartani!!:)
Vicces (ugye középosztálybeliek:rolleyes:) olyan csirke palotákat vásároltak (100 000 Ft!) az 6-10 csirkéknek, hogy csak na)
Ebből a pénzből sok kurva drága tojás kijött volna azért!:D
De mindegy azért a trend a lényeg!! Egyre többen csinálnak kiskertet. (ez is vicces csilliárdos magas ágyásokban):rolleyes::D

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 562
23 008
113
Nyilván ez azt jelenti, hogy a tavalyi 15-20%-os drágulást benyeltük, de tovább nem nőnek már az árak.
Ez változtat azon, hogy a bérek is csak nagyon kis szeletében az országnak?
Cserébe teljes területek kapják meg cinikusan, hogy ha nem tetszik el lehet menni buszt vezetni, meg aldi pénztárosnak?
Persze, egy phds k+f vegyész elmehet buszt is vezetni. Vagy átugorhat egy országgal odébb 5000 euro havi pínzért.
Szted melyiket fogja választani?

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
3 403
11 169
113
Ez változtat azon, hogy a bérek is csak nagyon kis szeletében az országnak?
Cserébe teljes területek kapják meg cinikusan, hogy ha nem tetszik el lehet menni buszt vezetni, meg aldi pénztárosnak?
Persze, egy phds k+f vegyész elmehet buszt is vezetni. Vagy átugorhat egy országgal odébb 5000 euro havi pínzért.
Szted melyiket fogja választani?
Szerinted egy phds k+f vegyész mennyit keres itthon?

• Tetszik
Reactions: Ooorky

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 562
23 008
113
Szerinted egy phds k+f vegyész mennyit keres itthon?
640 bruttót.
Nagyobb gyógyszergyárakban, ha 3 millióért megcsinálja a felelős személy képzést, ami a világ többi részén a diplomájáért jön, akár 8-900 bruttót is megkaphat.
Csak ugyanez finnországban entry level szinten 4000 euro nettó

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
292
1 870
93
" Nőtt az előállítási költség mondjuk 10%-kal, akkor mindenki emelt 20%-kal, mert úgyis benyelik az emberek, mert a TV-ből is a drágulás ömlik. "Bingó.
Ez is egy média áremelés volt.A la covid.Addig húzták fel az árakat -már indok nélkül- ameddig a lakosság bírta.Ezt klasszul lehet már mérni.Most megint a média hadművelet :csökkennek az árak!Még mindíg bőven hasznuknál és a forgalom is helyreáll.Minden oké!Full hülyére vesznek.És bizony a kormányunk is akkor kezdett bőszen ellenőrizni mikor már nem számit.Idönkénti pénzszívattyú.Most akkor megint etetik a birkát?

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
156
1 485
93
Azért hazánk (legalábbis legtöbbünké) sorsa és a német-francia konfliktusok köszönő viszonyban sincsenek. Teljesen rossz ez a példa...általánosító....és tipikus...fenszíájfonértelmisegikrémesromkocsmásmindenkihülyerajtunkkívül-stílusú...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 843
113

"Nem kell nácinak lenni, /nácit játszani és akkor nem is bsznának szájba érte, hogy nackó vagy, például." -Ahogy egyik fórumtárunk írta volt.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
10 372
11 311
113
Reménykedjünk benne.

Az amúgy eddig is egyértelmű volt, hogy a drágulás nagyobb mértékű volt, mint azt pusztán a költségek növekedése indokolta volna.

Viszont ez így azt jelenti, hogy ebben az évben reálbér csökkenés lesz, am 9nem illik be a sormintába, 2024/25-ben növekedés kell.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
25 174
101 636
113
Látnáttok a svájci magyarok zárt Facebook csoportját. Némelyik fórumtársnak nagyot nyilna a szeme.
Milyen vetületben ?
Én csak abból tudok következtetni, hogy sok ismerősöm vágott neki most újra a külföldi melónsk úgy hogy 2014-15 óta itthon voltak és itthon dolgoztak.

Vagy ment ki külföldre most először mert a cégnél ahol dolgozott behozott kirgiz melósok miatt nem emeltek fizut.