Jól leraboltuk saját magunkat. Nagyon nagy kiskercég ügyvezetőjébel beszélgettem. Ők a szokásos szorzót rakják mindenre, mint korábban amin ugyan nominálisan nagyon jól keresnek. De nem ez a fő oka a drágulásnak. Ők nem is tudnak drágítani, mert a NÉBIH folamatosan ellenőrzi az árképzésüket. A drágulás a beszállítóktól jön. Alapvetően két ok miatt. 1. Nőtt az előállítási költség mondjuk 10%-kal, akkor mindenki emelt 20%-kal, mert úgyis benyelik az emberek, mert a TV-ből is a drágulás ömlik. A különbözetet megnyerik 2. A hatósági árás termékeknél a beszállítók ugyanazt a terméket itt, mint ausztriában, jóval drágábban adják, mert úgyis meg kell vennie a kiskernek, mert kötelező tartania. Ha nem tartja megbüntetik. Ennek ott lett vége, amikor Bécsből a Billából olcsóbban tudta rendelni az étolajat, mint ugyanannak a terméknek a magyarországi forgalmazójától.
Most kíváncsi leszek az inflációs adatokra. Tavaly júliusban 730 Ft volt a gázolaj, most 580ért is láttam már. Az összes kisker bolt csökkenti az árakat (a beszállítók adják az árengedményt, azt adják tovább) gondolom mert visszaesett a forgalom. Az euro ugyanannyiba kerül mint tavaly ilyenkor. Júliusban 400 körül volt. Ezek alapján szerintem nyár végére eltűnik az infláció. Nyilván ez azt jelenti, hogy a tavalyi 15-20%-os drágulást benyeltük, de tovább nem nőnek már az árak.