"Mi közöd van ahhoz ha a szomszédod veri az asszonyát?Imádom ezt "a szomszédban véres háború folyik" dumát.
Már korábban is feltettem a kérdést, de senki nem válaszolt.
Mi közünk van az ukrán-orosz háborúhoz?
Értem én, hogy az első 2-3 hónapban még rezgett a léc, de NATO szinten mindenki nyilvánvalóvá tette, hogy nincsen szándéka senkinek sem NATO szinten háborúba lépni.
Innentől pedig akár Ázsiában is lehetne a konfliktus.
Csak az ország vezetésén múlik, hogy mennyire keveredünk bele.
Ebből mi látszik? Naugye!
Ha társadalomként tekintünk magunkra, és hozzá tartozóan erkölcsi-tásadalmi normákat szerződésbe foglalva törvényeket alkotunk az érték rendszerünk megőrzésére, mindjárt van felelősséged, és cselekvési kötelezettséged a szomszédban jajveszékelő asszony iránt."
A szomszéd ország iránt nincs törvényi kötelezettségünk. Mondhatjuk pragmatikusan semmi közünk a dologhoz. Gyilkolásszák csak egymást, nem a mi dolgunk, nem kell beleszólni, nem akarunk itt háborút. Tök valid érv az egyèntől!
De ha kicsit is civilizációs-kulturális közösségként, morálisan tekintesz a dologra, mennyire kell szociopatának lenni ahhoz, hogy azt mondjuk semmi közünk hozzá?!
Ez nem jelenti, hogy azonnal oldalt vállasztva ugrani kell, sőt mindent el kell követni, hogy ne eszkalálódjon a dolog. De bármennyire is szeretnék egyesek a semmit tevést beállítani, hogy azzal függetlenítenitjük magunkat a konfliktusban, egyszerűen nem lehet. A semmit tevés is egyfajta "cselekvés", illetve oldal választás.
Ha ég a szomszéd háza, de te még egy tömlőt se adsz, hiszen mi közöd hozzá, különben is mindíg zajosak, meg múltkor a kutyájuk átásott a kerítés alatt és megfolytotta az egyik csirkéd, szóval megérdemlik a sorsuk!
Csak aztán nehogy a tűz tovább terjedjen, és a másik szomszédod is hasonlóan gondolkodjon ahogy te tetted...