@rumcajsz
"Természetesen a cenzus sem jelent teljesen üdvözítő megoldást, de a jelenlegi álságos demokratizmustól szerintem jobb lenne. Az "helybenlakás" – persze csak az extremitás érzékeltetése miatt írta a több generációt, nekem elég ha legalább 5 éve az adott településre van az illető bejelentve – meg fontos lehet mert pl egy önkormányzati választásnál azt mutatja, hogy nem csavargó az illető hanem évek óta a közösség tagja. "
Ez alapjan en csavargonak minosulnek es nem szavazhatnek, hiszen evekre eltunok az oszagbol es tucatnyinal tobb helyen laktam mar. Ahhoz, hogy ertelmes dontest hozzon valaki valamilyen temaban, nem kell helyinek lennie, sot sok esetben elonyt jelent az "uj sepru jol seper" megkozelites (gyakorlatban tesztelve itthon, kulfoldon).
Ahogyan sokszor hallani, hogy egy budapestinek nem tunik fel Budapest szepsege, ugy mukodik ez sok esetben a hibak, problemak eseteben is. Az pedig, haegy jo ertelemben vett csavarogo kerul egy kozossegbe, oriasi elonyt jelenthet a mas megkozelitesek miatt is (latott olyan dolgokat, amik itthon esetleg ismeretlenek, stb.).
"Nem ment el pl Angliába mosogatni és onnan osztja az okosságokat, hanem az adott térségben él és akar élni ahogy tették az ősei. Ezt lehet gyökereknek vagy földhözragadtságnak nevezni, de a szememben nagy erő. "
Eronek - reszemrol - nem neveznem, csak egy szubjektiv vilagkep egyik fontos reszenek a te esetedben. Az "allandosagba suppedes" gyakorlatilag halalt jelent egyeni/tarsadalmi/telepulesi szinten, mert a vilag nem all meg.
@fip7
"A szavazós témához hozzászólva szerintem elég lenne ha mindenki aki szavazni akar tenne egy egyszerű vizsgát, amit 5 évente kellene megvédenie.
Olyan kérdésekkel, hogy ki a köztársasági elnök , mi az államformánk, milyen fontos nemzetközi szervezeteknek vagyunk a tagjai, kik a szomszédos országok, mi a szerepe az alkotmánynak stb....
Szóval egyszerű, minimális általános műveltséget igénylő kérdések."
Nekem ezzel az a gondom, hogy nem szuri elegge a valasztokat. Ezek ismerete leginkabb lexikalis tudas, ami semmit nem mutat a megertesrol.
"Plusz a helyi szavazások miatt kellene egy X év helyben lakás, állandó lakcímmel."
Erre irtam, hogy miert nem latom jonak.
"Továbbá az országos szavazáshoz kellene még magyar állampolgárság és állandó magyarországi lakcím, és önkéntes katonai tartalékos státusz.(nőknél is!) "
Az onkentes katonai tartalekos statusz azert ertelmetlen, mert ha beut a gaz, akkor mindeki hadrafoghato egyebkent is, viszont amekkora okorseg volt a sorkatonasag magyar modra (mielott megszuntettek), annyira okorseg lenne ezt hasonloan magyaros virtussal eloadni most.
Persze egy csomo dolgot lehetne csinalni, ami jo hatassal lenne a tarsadalomra (pl. stadionepites helyett sportegyletek tamogatasa, komoly ellenorzessel), polgari vedelmi kepzesek (ellenorzessel), stb.
A svajci mintat egyebkent nem tartanam hulyesegnek, sot szerintem lenne ertelme a fegyvertartas/viseles ujragondolasanak is, csak ne "magyar modra" tortenjenek a dolgok.