Ha nem sokkal jobb odakint, akkor miért mennek ki mégis százezrek? Mi amikor tavaly kint voltunk oktatáson németben, kérdezték mennyit keresünk itthon, elmondtuk, aztán mosolyogva mondták, hogy kint laza ezer euróval többet kapnánk ugyanazért a melóért... Aki kimegy, a többség fiatal, őket pont hidegen hagyja, hogy kint épp milyen az egészségügy, kimegy, tud úgy spórolni, hogy közben nem nyomorog, majd pár év múlva ha hazajön, megalapozza az életét. Itthoni fizukból mikor tudnánk lakást, autót venni, úgy, hogy ne 10-20 évre kötelezzük el magunkat?
Nekem az a saját véleményem -amivel természetesen nem kell egyet érteni, hogy egyrészt ez is ugyan úgy be lett etetve a néppel, mint oly sok minden, másrészt nyilván azok, akik az elején mentek ki, és még nagyobb volt a munkaerőhiány, itthon meg épp bezártak sok mindent sokszorta jobban kerestek, mint a mostani viszony, harmadrészt nyilván most is nyilván jobban lehet keresni, mint itthon, DE -mondom, csak saját vélemény- én még nem láttam olyat, hogy valaki hú de meggazdagodva jött volna haza, megváltotta volna a világot.
Pont annyi ez a mostani kivándorlás, mint száz, vagy hetven évvel ezelőtt. A többség ott sem gazdagodott meg és ugyan azt a szintet érte el, mint ha itthon élt volna.